31

Re: Internationale wapenhandel

Xenophon wrote:

En voor wat het waard is: ik denk dat jullie met die wapenhandel en wapens voor drugs verhalen de klok horen luiden maar niet zien waar de klepel hangt.

Zie jij de klepel dan hangen Xeno? Ik luister. Je weet ondertussen dat mijn theorie is dat "de Bende" niet bestaat as such.

32

Re: Internationale wapenhandel

fenix wrote:

Ah neen, wat was dan wel de reden Ben? Want blijkbaar weet jij iets dat wij (ik) niet weten.

Ik weet inderdaad de reden, maar zoals ik hier reeds geschreven heb, ga ik er verder niet op ingaan.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Internationale wapenhandel

Ik zit hier enkel voor 'de Bende'. Niet om een kroniek van alle vreemde deals te helpen schrijven die in de loop van decennia werden en worden opgezet en min of meer getolereerd maar waarvan de linkerhand niet mocht weten wat de rechterhand deed. Hoewel dat veel makkelijker zou zijn om een aantal zaken te kaderen en vooral om duidelijk te maken dat er geen link is.

Zet Billy Joel op met 'We didn't start the fire' en lees 'het complot van de stilte' van Hilde Geens, ik meen dat zij aardig in de buurt komt.

34

Re: Internationale wapenhandel

Dat snap ik niet of het kan zijn dat ik "het complot van de stilte" niet begrepen heb. Volgens mij ging zij in dat boek in op hetgeen de kiem van de Bende zou kunnen geweest zijn.

Ondanks het feit dat ik zowel de mens Hilde als de auteur Hilde enorm waardeer was dat boek niet my cup of tea. Reden daarvan kan zijn dat ik een torenhoge verwachting van dat boek had omdat het boek "Beetgenomen" nog altijd mijn nummer 1 is wat de Bende betreft.

Dat is trouwens de Bende in één woord omschreven "Beetgenomen". Sluit naadloos aan bij mijn theorie dat de Bende van Nijvel as such niet bestaat. En mocht Hilde ooit nog haar memoires schrijven dan zal ik de eerste zijn die die koopt. Hilde, ik hoop nogmaals één zin in je memoires te zijn. Het zou een hele eer zijn voor mij.

Misschien moet ik inderdaad dat boek nog eens herlezen. Ook Patricia Finné brengt een nieuw boek uit, Les tueurs fous du Brabant Le cold case aux 28 victimes. ( Fnac 8 februari)

Re: Internationale wapenhandel

Het is een 'ander' type boek van haar.  Het beschrijft inderdaad hoe de kiem van wat 'de Bende' zou worden genoemd gelegd werd, misschien niet op de manier die je denkt.  Al wat uiteengezet wordt is een soort 'prequel' waarin wordt aangetoond wat er gebeurt wanneer organisaties binnen een staat die geen goed wettelijk kader heeft voorzien omwille van de beste bedoelingen zelf hun ding beginnen doen, hoe dat totaal uit controle kan raken en die organisaties omwille van het 'hoger belang' gradueel zaken beginnen doen die eigenlijk regelrecht ingaan tegen hun eigen raison d'être en totaal rot worden.  De weg naar de hel is geplaveid met goeie intenties.  De duivel in ons verhaal was de DEA die neerstreek en de lokale champetters eens 'moderne' technieken ging leren gebruiken, waaronder infiltratie en het gebruik maken van het milieu.  Initieel met groot succes, maar gaandeweg vervaagden de grenzen en van het één kwam het ander.

Gebeurde niet enkel in België, hier een analoog voorbeeld in Frankrijk dat veel recenter is:  https://www.lemonde.fr/societe/article/ … _3224.html

Wat beschreven wordt als 'de bende' was m.i. een spinoff van dat systeem, met degenen die eruit kwamen als 'managers'.  Ze moeten zich m.i. in  het begin gevoeld hebben als quasi ongenaakbare goden, net omdat ze het apparaat en zijn zwakheden zo goed kenden.

Re: Internationale wapenhandel

Ben wrote:
fenix wrote:

Ah neen, wat was dan wel de reden Ben? Want blijkbaar weet jij iets dat wij (ik) niet weten.

Ik weet inderdaad de reden, maar zoals ik hier reeds geschreven heb, ga ik er verder niet op ingaan.

Als persoon die hier al even (onder één naam) actief is, zal je me moeten toestaan dit dubbel te vinden. Ik denk dat we het eens zijn over het feit dat de CWB de voorbije jaren van de puinhoop nog iets heeft trachten te maken. Als het besproken feit hier niet louter een raadpleging betreft, kan het volgens mij gecatalogeerd worden onder de vlag van onderzoeksdaden. Op dit forum komen mensen samen om informatie in te winnen in de hoop nog iets van waarheid te construeren na zovele jaren in verband met de Bende, en we zullen het ook wel eens zijn over het feit dat sommigen hier werk hebben verricht die uren en dagen van hun leven heeft gevergd; hetgeen mijn en hopelijk ook jouw groot respect verdient. Zonder deze moedige personen geen forum. Alle respect voor privacy van bronnen, deze moet inderdaad worden gerespecteerd wanneer hierom gevraagd, maar tenzij de vraag vanuit de CWB zelf komt om deze informatie voorlopig nog geheim te houden in het belang van het onderzoek, kan ik me niet vinden in bovenstaande uitspraak.