... Daar kun je tegenoverstellen dat de forensische wetenschap al een jaar of tien steeds meer afstand neem van hypnose. Er is wereldwijd nog nooit een enkel misdrijf met hypnose mee opgehelderd, merken de Nederlandse hoogleraren Hans Crombag en Harald Merckelbach in een hele reeks publicaties sinds 2003 op.
Vergelijkende testen met een proefpubliek leveren altijd hetzelfde resultaat op:
"Wie een betrouwbare verklaring wil krijgen, moet een getuige juist níét onder hypnose verhoren.
De herinnering wordt er niet beter van, de kans op pseudoherinneringen door al dan niet bewuste suggestie van de ondervrager is aanmerkelijk."
Volgens gerechtspsychiater Roger Deberdt is het onzin wat zijn collega Martin verkondigde. "Ik geloof om te beginnen al niet in hypnose", stelt Deberdt. "De techniek werd tachtig jaar lang niet meer gebruikt, tot door de zaak-Dutroux het thema van de verdrongen gebeurtenissen weer opgerakeld werd. Maar er was een reden voor het in onbruik raken ervan: hypnose is een extreme vorm van suggestie en laat mensen dingen doen en zeggen die ze normaal niet zouden doen en zeggen. Er is geen bewijs dat wat iemand verklaart onder hypnose de waarheid is."
Bovenstaande robotofo is tot stand gekomen door Theo K. Theo K. werd in 1997 gehypnotiseerd door Vincent Martin, in die jaren een BV in wording dankzij zijn optredens in de tv-show Hoe?Zo!met Bart Peeters op TV1.
Tegen deze Vincent Martin liep er een onderzoek, opgestart na klachten van een vijftal vrouwen die beweerden dat de psychiater hen tijdens consultaties zou hebben aangerand. Bij een huiszoeking in zijn woning in Sint-Niklaas werd bezwarend materiaal gevonden. Martin werd geschorst als arts en mocht niet meer optreden als gerechtsdeskundige. Het parket onderzoekt of er nog andere slachtoffers zijn dan de vijf vrouwen die hun psychiater aan de galg praatten.
De feiten vonden plaats tussen 1999 en 2003. Alle slachtoffers hadden een verleden van seksueel misbruik en waren daarom bij hem in behandeling. Volgens Vincent Martin is er niets gebeurd zonder toestemming van de vrouwen. Dat spreken zij met klem tegen. Het onderzoek naar Martin startte in 2003, toen één van de slachtoffers klacht indiende. Na haar volgden nog twee andere slachtoffers en toen over de zaak in de pers bericht werd, volgde nog een reeks klachten. Los van elkaar legden ze allemaal ongeveer dezelfde verklaringen af.
Dat is de reden dat die bewuste robotfoto ook niet meer gebruikt wordt door het gerecht. Tenzij door enkele forumgebruikers hier. Merkwaardig toch...