Topic: Beloning

Waarom geeft de Belgische overheid geen beloning van 1 of 2 of meer miljoen euro, voor de tip die leidt tot de aanhouding van de daders. Klinkt als een hoop geld maar is goedkoper dan reconstructies en allerlei niets oplossende onderzoeken (dossier van 3? miljoen pagina's). En voor zo'n bedrag moeten er toch wel mensen bereid zijn te praten.

2 (edited by noordeling 07-06-2010 23:49)

Re: Beloning

Zeker en vast, zo vraag ik me ook af waarom er geen officiele website is van de overheid (in het Frans, Nederlands en Engels) met alle rapporten en proces verbalen. Of op zijn minst de vaststaande feiten. Hoe kan je de hulp van het publiek vragen, als er van iedere bendedaad 5 versies zijn. Ik lul en denk ook gewoon mee. Maar als ik eerlijk ben. We gaan er zo nooit uitgeraken.

Dat er 28 moorden onopgelost blijven, is echt onverteerbaar. Ze zouden echt alles uit de kast moeten trekken. Je moet als overheid kunnen zeggen, we hebben er echt alles aan gedaan. Maar voor mij blijft het mistig. Tot op de dag van vandaag lijkt er niets echt vast te staan, behalve dan de vondst van de zakken met wapens.

België zou hier zijn beste mensen op moeten zetten. Samenwerking met Nederland, Frankrijk en Duitsland. Wellicht zelfs buitenlandse specialisten inhuren voor een paar jaar. Alles aan DNA en vingerafdrukken, zou nog eens systematisch door de mangel moeten.

Re: Beloning

Er zou een onafhankelijk (buitenlands) team op moeten komen, alleen al om eventuele nieuwe/verdere corruptie uit Belgie uit te sluiten. Toch ook bizar/schandalig dat de schamelige huidige beloning niet van de Belgische overheid/justitie komt maar van de Delhaize, als ik mij niet vergis.

Re: Beloning

Je bent toch Nederlander net als ik, Mincky? Ik zou dan wel voorzichtig zijn met uitingen als corruptie over een ander land. Verder ben ik het geheel met u eens. Een team van buitenlandse proffessionals er op zetten, samen met getalenteerde belgen.

En voor de gene met de gouden tip, niet alleen 2 miljoen euro, maar ook een nieuwe identiteit, een plastische operatie en een huis in een land naar keuze. Is de tipgever zelf bendelid, dan kan hij flinke strafvermindering krijgen. En een bonus voor na zijn straf, mits hij niet de killer is of opdrachtgever.

Re: Beloning

Klopt noordeling, maar die corruptie (vooral in de jaren 80) geven de Belgen in het algemeen ruiterlijk toe. Voorts was het ook niet om de Belgen mee te beledigen. En precies, een dikke villa met zwembad in een warm land, voor zijn of haar hele familie, en in een land die geen mensen uitlevert. En in geval van een bendelid, geen doodstraf maar levenslang, dat dan weer wel. smile

En die officiele website is er wel volgens mij » www.killersbrabant.be Alleen waardeloos die site, met zo'n site los je nog geen winkeldiefstal op, petje af voor deze site dan.

6

Re: Beloning

Waarom geen site van de Belgische overheid? Waarom geen beloning van de Belgische overheid? Omdat de Belgische overheid betrokken partij is en niet in een mooie rol!

7

Re: Beloning

LEO wrote:

Waarom geen site van de Belgische overheid?

Er is een site van de Belgische overheid » www.killersbrabant.be

LEO wrote:

Waarom geen beloning van de Belgische overheid?

Indien je een tip kan geven die leidt tot de oplossing, mag je 250.000€ op je rekening verwachten.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Beloning

Ik moet hier eerlijkheidshalve wel aan toevoegen dat die 250.000€ geen beloning is van de Belgische overheid maar van de warenhuisgroep Delhaize.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Beloning

Waarom de Belgische overheid geen beloning geeft voor de ultieme tip:

"Premie uitloven is niet de gewoonte"

Er staat geen premie op het hoofd van de voortvluchtige Salah Abdeslam, of meer in het algemeen van andere verdachten of potentieel gevaarlijke personen. Zelfs in uitzonderlijke omstandigheden als deze wordt dat niet gedaan in België. Dat is geen toeval: het Belgische rechtssysteem is nog gebaseerd op de Code Napoléon.

Het is u misschien opgevallen nu de klopjacht op terreurverdachten in Brussel en elders in België volop aan de gang is: er is geen premie gezet op het hoofd van de verdachte(n), en er zijn geen beloningen voorzien voor "de ultieme tip" die leidt tot de arrestatie of het vinden van de verdachten.

Een vijftal jaar geleden werd in België een most wanted-lijst ingevoerd. Naar Amerikaans model kunnen politie en justitie dan gezochte misdadigers "afficheren" en die affiche laten verspreiden op allerlei media. Maar waar in Amerika een premie kan worden geplakt op het hoofd van de gezochte persoon, is dat in België helemaal niet de gewoonte.

"Dit is niet voorzien in ons strafwetboek", zegt An Schoonjans van het Gentse parket. "Ons systeem is nog gebaseerd op de Code Napoléon, in tegenstelling tot Angelsaksische rechtssystemen. Bij ons is dat helemaal niet de gewoonte. Bij mijn weten is het nog niet gebeurd." Schoonjans verwacht dat het niet snel zal komen.

In Antwerpen gebeurde het, maar in andere omstandigheden

Ken Witpas, woordvoerder bij het Antwerpse parket, kan zich ook niet herinneren dat het Belgische gerecht een grote som geld plakte op het hoofd van een gezochte misdadiger of potentieel gevaarlijk persoon. "In België is het niet de gewoonte. Ik heb het nog niet meegemaakt. "

Eén keertje was er wel een premie uitgeloofd, maar dan in andere omstandigheden: niet door het gerecht, maar door een privépersoon, en in een heel ander soort zaak: "Na de verdwijning van de Spaanse jongen in Antwerpen, beloofde zijn familie een premie voor tips die konden leiden tot een doorbraak in de zaak."  

Kan een persoon op eigen houtje een premie uitloven?

Stel dat een rijk persoon in Brussel nu persoonlijk een premie zou gaan uitloven, omdat ook hij zich onveilig voelt en de zaak liever vroeg dan laat opgelost wil zien? "Het staat iedereen vrij om geld te schenken", zegt Schoonjans, "maar dan hebben we het over burgerlijke zaken. Dit is nog iets anders."

Het zou ook praktisch gezien moeilijk zijn: de persoon zou geen rechtstreeks betrokken partij zijn in de zaak, en dus geen inzage hebben in het dossier. Zo kan hij dus ook niet met zekerheid achterhalen wie uiteindelijk de ultieme tip heeft gegeven, als de zaak zou worden opgelost. "Er zouden al snel tientallen mensen bij hem kunnen komen aankloppen om de premie te claimen", zegt Schoonjans.

Nadelen van een premie of een most wanted-lijst

Zo'n premiesysteem heeft zeker ook nadelen: als er geld wordt uitgeloofd, gaan sommige mensen misschien extra ijverig beginnen te zoeken. In het geval van potentieel erg gevaarlijke personen of terroristen, zouden zij daarmee hun eigen veiligheid in gevaar kunnen brengen.

Een tweede nadeel, meer algemeen van een "most wanted-lijst": het zou bepaalde verdachten, die nog niet in de gaten hebben dat ze actief gezocht worden, ervan op de hoogte brengen dat ze zich beter uit de voeten kunnen maken. Bij het Brusselse en federaal parket wilden ze liever geen commentaar geven.

Bron: VRT Nieuws | 23 november 2015

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Beloning

"Na al die jaren loven we nog altijd 250.000 euro uit aan wie de gouden tip kan geven over de bende. Dat bedrag staat al sinds 1985 opzij. En dat blijft zo tot we het hopelijk op een dag kunnen uitbetalen."

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube