Sabena-agent Zwarts lijkt van aardbodem verdwenen
Dood, eens begraven in ons land? Ofwel springlevend en zonnebadend aan een verre kust met de miljoenen die hij samen met hem verdwenen in de nacht van 25 oktober 1982? Francis Zwarts (26), de politieman van Sabena, gaf geen enkel teken van leven de afgelopen maanden. Zijn jonge vrouw, die intussen het leven schonk aan hun eerste kind, hoopt en denkt zelfs dat haar man nog in leven is, dat hij ergens wordt vastgehouden door de bandieten.
Maandagavond 25 oktober 1982 om 21u landt een Sabena-toestel uit Zürich, met aan boord een kostbare vracht goud en geld. De gezagvoerder bemerkt een Taunus van de rijkswacht op zijn stopplaats. De Taunus met de rode streep rijdt achteruit om plaats te maken.
Francis Zwarts uit Haasrode rijdt met zijn Volkswagen-combi naar de laadruimte achteraan het vliegtuig om de kostbare lading in het anderhalve kilometer verder gelegen vrachtstation Brucargo te brengen. Even voordien had hij een diplomatieke koffer afgehaald uit een vliegtuig uit Moskou. Zwarts legt de pakken uit Zürich naast de diplomatieke koffer in zijn wagen. Precies op dat moment verdwijnt de zogenaamde rijkswacht-Taunus in de duisternis.
In de 500 meter lange tunnel onder de landingsbaan zien twee werknemers van Brucargo de witte Taunus. Vier geüniformde kerels, gewapend met een stengun, verzoeken de twee werknemers door te rijden. Nadien niets meer. Francis Zwarts is als van de aardbodem verdwenen.
Staatsveiligheid
Meer dan vermoedelijk moet Francis Zwarts met zijn lading zijn onderschept en ontvoerd in de tunnel onder de start- en landingsbaan. Maar zeker is dat niet.
Daags na de verdwijning van de veiligheidsagent werd zijn dienstvoertuig gevonden in een stortplaats in de buurt. Zijn privé auto stond nog steeds op de parking van de luchthaven.
De Staatsveiligheid verklaarde opvallend vlug dat er “niets belangrijks” aan de diplomatieke koffer was, maar zowel Francis Zwarts als het goud (50 miljoen waard) werden tot op heden niet teruggevonden. Sommigen vragen zich nochtans af wat de diplomatieke valies bevatte. Waren het eenvoudige documenten voor de Sovjet-ambassade of ging het om ultra-geheime inlichtingen? Ook hier een volledig mysterie.
Er is in de zaak-Zwarts onzekerheid op alle fronten. Helderzienden, pendelaars en paragnosten, hebben gevraagd en ongevraagd hun bevindingen laten weten aan Martine Buyst, de echtgenote van Francis Zwarts.
Niets prikkelt zo zeer de verbeelding als een onopgeloste verdwijning. Maar een gans jaar al zonder nieuws van de bewakingsagent van Sabena: het is een groot raadsel. Er deed ook het gerucht de ronde dat Frans Van Reeth, bijgenaamd “Frans de Kleerkast”, de beruchte kraker uit Lier, de kidnapping van de Sabena-politieman en de diefstal van het goud, op zijn lange rekening mag schrijven, want enkele maanden voordien werd te Perk ook een lading goud (men spreekt van 50 kg.) gestolen, die een waarde had van zowat 30 miljoen. Ook toen werden geüniformde gangsters opgemerkt, doch het is nooit achterhaald of het rijkswachters of douaniers waren.
Voor deze overval werd “de Kleerkast” eveneens verdacht, doch men vond slechts een klein spoor terug. Een vriendin, die achteraf vrijuit kon gaan.
Maar er is nog meer gebeurd. In de herfst van vorig jaar deed er zich een ongewonen diefstal voor in het gerechtsgebouw te Mechelen. Uit het kabinet van onderzoeksrechter mw. Doom verdwenen twaalf dossiers die betrekking hadden op de gouddiefstal te Perk. Onder meer de verklaringen van een getuige die min of meer de nummerplaat van de BMW, waarmee de gangsters de overval hadden gepleegd, had kenbaar gemaakt.
Intussen zijn de onderzoekers niet in het minst opgeschoten. Niemand kan zeggen of de diefstal van goud te Zaventem en de verdwijning van Francis Zwarts, enig verband houdt met de goudroof van 6 juli 1982 te Perk. Wat dit laatste betreft moest het goud te Zaventem op een vliegtuig worden geladen voor Zwitserland. Het goud dat Francis Zwarts in zijn VW-combi had geladen kwam uit Zwitserland.
“Is mijn mand dood of niet”, vraagt de echtgenote van Francis Zwarts zich na een jaar nog altijd af.
Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Oktober 1983
Bijna 3 jaar geleden verdween Sabena-agent
In gerechtelijke kringen te Brussel kwam vrijdag opnieuw Francis Zwarts ter sprake. Deze veiligheidsagent van Sabena uit Haasrode, verdween bijna drie jaar geleden tijdens een spectaculaire hold-up en geeft sindsdien geen teken van leven meer. Francis Zwarts was toen amper 25.
Nederland heeft nu de 34-jarige Louis Suyckerbuik, afkomstig uit Berchem, aan ons land uitgeleverd. Deze Antwerpenaar werd samen met Frans Van Reeth (48), bijgenaamd “de kleerkast”, uit Lier, eind januari van dit jaar in Amsterdam aangehouden. Beiden zijn onder meer verdacht van een overval op een goudtransport, dat op weg was naar Zaventem, op 6 juni 1982 aan de E10-afrit Zuid te Mechelen.
Houvast
Louis Suyckerbuik zou onder meer ook door getuigen als een van de vier valse rijkswachters zijn herkend, die maandagavond 25 oktober 1982 te Zaventem aan de haal gingen met goud en diamanten (voor een waarde van 80 miljoen), daarbij Francis Zwarts overvielen en vermoedelijk ook onschadelijk hebben gemaakt.
Terwijl de aan Nederland gevraagde uitlevering van “Frans de Kleerkast” nog een zestal maanden kan aanslepen, is zijn vriend Louis Suyckerbuik donderdag over de grens gezet en in de nor gedraaid. Naar verluidt zou hij reeds in het begin van volgende week voor de raadkamer te Brussel moeten verschijnen wegens de gewapende overval met geweld op het vliegveld van Zaventem.
Heeft de Brusselse onderzoeksrechter Wilfried Mahieu nu enig houvast om te achterhalen wat er precies op die maandag 25 oktober 1982 met Francis Zwarts is gebeurd?
Moeilijk daar nu al op te antwoorden. De donderdag uitgeleverde Antwerpenaar beschikt trouwens over een alibi. Op de dag van de gewapende overval te Zaventem was hij aan het werk in Nederland, waar hij reeds enkele jaren een dak boven het hoofd had gevonden. Daarnaast geeft hij de indruk straatarm te zijn, hetgeen dan moet laten veronderstellen dat hij geen uitstaans heeft met de goudroof te Mechelen en met die van Zaventem.
Professionelen
Brusselse speurders sluiten echter niet uit dat de buit nog niet is verdeeld. Ze weten immers dat Frans Van Reeth meer dan eens zijn buit is gaan verbergen op begraafplaatsen. De overtuiging dat ze Francis Zwarts hebben vermoord is er zeker niet bij de Brusselse speurders. Intussen is er nog geen enkel spoor van Francis Zwarts die als vermist wordt opgegeven.
Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Juni 1985
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube