Volgens mij zoeken ze naar informatie gelinkt aan het verhaal van Yvette, de toenmalige vriendin van Philippe De Staerke. Zij beweerde dat Johny De Staerke bij de feiten aanwezig was, maar ze vertelt ook dat Johny en zij op 10 november 1985, daags na Aalst, naar Manebroek in Pepingen reden om er een blauwe, loodzware valies te gaan begraven, waarin de wapens van Aalst zouden hebben gezeten. Manebroek ligt vlakbij de Zuunbeek.
De speurders kunnen om twee redenen nu opgravingen doen:
Ofwel heeft een getuige bevestigd dat de Bende op de avond van 9 november actief was in dat bos. Dan zegt bron 1 dat de Bende daar actief was op 9 november en bron 2 dat Johny De Staerke vlakbij de dag er na de wapens zou hebben begraven. Toevallig.
Ofwel hoopt men informatie van Yvette te bevestigen via opgravingen. Maar dat lijkt me veel minder waarschijnlijk. Hadden ze vermoedelijk al gedaan.
In elk geval begint er zich een patroon af te tekenen. Er wordt gegraven nabij een locatie waar De Staerke zou zijn geweest. Bij het "spookhuis" verhaal was er een gerucht (niet bevestigd!) dat De Staerke er zou zijn gezien. Hij was zeker in Aalst een paar uur voor de overval. En zijn goede vriend Becker, als Noord-Franse zigeuner, loopt in de spotlights met Vos' hypothese over Noord-Franse criminelen. Ik denk dan ook dat Vos achter de De Staerkes aan zit met zijn Franse hypothese. Hij laat volgens mij het achterste van zijn tong (vermoedelijk terecht) niet zien, omdat hij bewijsmateriaal moet verzamelen.
Als ik een hypothetische reconstructie mag doen: volgens mij heeft de Bende in dat bos op 9 november na Aalst haar wapens overhandigd aan Johny De Staerke. Het zou een vraagstuk oplossen waar ik al een tijdje mee worstel. De Bende werd voor de laatste keer gespot om 20.05. Sotirios Papadopoulos, de broer van Stereo, was die avond alleen thuis in zijn appartement in de Barastraat te Anderlecht. Johny zou om 21.00 met de wapens van Aalst zijn binnengekomen, verpakt in een grote Samsonite-koffer. Hoe kwam Johny aan de wapens? Waar verpakte hij ze in zijn blauwe valies? Als in dat bos te Sint-Pieters-Leeuw de avond van de overval inderdaad verdachte handelingen gezien werden, dan valt dit puzzelstukje op zijn plek. Johny De Staerke was dan effectief niet een overvaller, maar wel een wapenleverancier.
Het verklaart ook waarom de Bende tot Leerbeek gezien werd, maar erna niet meer. Ze gingen vlak voorbij Leerbeek immers van de N28 af het bos in en overhandigden hun wapens. En ze konden rustig naar huis rijden over kleinere wegen. Om het nog pikanter te maken: als je vanuit dat bos naar het bos de Houssière zou rijden, passeer je in de buurt van het huis te Bierghes, waarvoor we een interessante getuigenis op het forum hebben van onderzoeksbende. Kan de stop van de auto in Bierghes verklaren waarom de Bende pas in het bos de houssières terug opduikt rond middernacht? Hebben we zo de vluchtroute van de Bende gereconstrueerd?
Vraag is uiteraard of er met de opgravingen nu veel te vinden gaat zijn in dat bos in Sint-Pieters-Leeuw. We moeten realistisch zijn: als je ergens 25 jaar geleden in een bos wandelde, is een materieel spoor moeilijk te vinden, en zelfs als je al iets vindt (klein mirakel!), blijft het zeer moeilijk die vondst te linken aan de Bende. Je moet al gaan hopen dat ze effectief geschoten hebben en er nog kogels in de grond steken, maar die kans is beslist zeer klein te noemen.
Stel dat er zaken tijdelijk begraven werden, dan kan je dat archeologisch aantonen. De stratigrafie van de bodem (de normale volgorde van bodemlagen in dat gebied) is op die specifieke locatie immers gewijzigd bij het graven en opnieuw opvullen van de put. Op die manier kunnen archeologen aantonen waar honderden of duizenden jaren geleden grachten of palissades stonden. Maar vermits Vos het hele bos moeilijk kan omspitten, vrees ik dat hij misschien niets gaat vinden, ook al heeft de Bende er misschien wel gezeten. Anders gezegd: het is niet omdat men niets vindt, dat de tip waardeloos is.