171

Re: Verhaal van Insider

Niets nieuws over/van Insider ?

Bouterse vraagt vergeving Decembermoorden

Desi Bouterse gaat na zijn inauguratie als president van Suriname publiekelijk om vergeving vragen voor de Decembermoorden. Dat heeft althans zijn geestelijk leider, bisschop Steve Meye, woensdag in het programma Dit is de dag van Radio 1 gezegd. (...)

Bron » www.telegraaf.nl

172

Re: Verhaal van Insider

Over Suriname (maar vroeger) :

DEPARTMENT OF STATE
WASHINGTON
June 9, 1971

MEMORANDUM FOR THE PRESIDENT
Subject: U.S. Bauxite Investment in the Caribbean

( ... ) 

(3) Surinam. In Surinam we have stressed to the Government U.S. policy regarding foreign private investment and the advantages for a developing country of a favorable investment climate. Alcoa currently has investments of approximately $250 million in Surinam. Reynolds Metals and the Government of Surinam signed on July 22, 1970, a 50–50 joint venture agreement for production of bauxite, alumina and--eventually--aluminum in West Surinam. The Surinam Government apparently views this new agreement as a model for the future.

Alcoa, which has operated in Surinam for many years and is interested in expanding its operations there, seems strongly opposed to any change in its current arrangements (100% ownership, and a lower tax bite than Reynolds has agreed to) with the government. Board Chairman Harper has expressed concern to us that there is a threat of expropriatory action by the Surinam Government, in the absence of a strong public stand by the U.S. Government regarding Burnham's actions in Guyana. This is not consistent with our understanding of the situation.

In response to our Consul General's recent representations to the government on the U.S. position regarding private foreign investment, Surinam's Minister-President has replied that he agrees with the U.S. position, that he disapproves of Burnham's actions, that both his party and the principal opposition party oppose expropriation, but that future foreign investment in bauxite would have to be under joint venture arrangements. He also stated that some change in Alcoa's tax arrangements, to bring them into line with Reynolds, would be in order. He repeated this position in a talk with Deputy Under Secretary Samuels on May 18. Under existing contract, Alcoa's present tax rate is fixed until 1988. The challenge to the status quo for Alcoa, therefore, does not originate from expropriation efforts by the government, but from Reynolds' demonstrated willingness to respond to Surinam's desire for investment on terms more favorable to the government than Aloca presently offers.

( ... )

» history.state.gov

Re: Verhaal van Insider

Hervè, vdb en andere geïnteresseerden. Insider heeft helaas niets meer laten horen, ook niet via andere aangeboden kanalen.De raderen van de Surinaamse justitie draaien niet snel. Bericht uit Suriname:

Er is nu een brief van het O.M. die een aanvang gaat maken om na te gaan wanneer Peter van Haperen gehoord kan worden.

Oftewel, dat kan nog even duren. Daar kunnen we natuurlijk niet op gaan zitten wachten hè, maar daarover binnenkort misschien meer. Naast Peter van Haperen zijn ook opgeroepen:

  • Kol. Hans Valk, militair attachee tot 1981

  • Jhr. mr. Max Vegelin van Claerbergen, NL ambassadeur.

  • Kol. Bas van Tussenbroek,militair attachee van 1981 tot 1983, maar deze bleek overleden.

Of Valk en Vegelin op komen draven is maar zeer de vraag, het zou berusten op hun vrijwilligheid. Meer over van Tussenbroek kom je tegen in de onderstaande post.

174 (edited by Boemerang 09-02-2011 19:40)

Re: Verhaal van Insider

Overgenomen alinea uit het artikel:

De Militaire Inlichtingendienst, Neerlands minst gecontroleerde dienst, van Kees Kalman.

De hardnekkige geruchten over actief ingrijpen van Nederlandse inlichtingendiensten in Suriname werden in 1994 nieuw leven ingeblazen door de voormalige secretaris van het Jungle-Commando, Frits Hirschland. Hirschland schreef in de Weekkrant Suriname dat de toenmalige LAMID al in de jaren tachtig in lichtingen verzamelde over drugshandel in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Hij wees daarbij op de vele reizen van kapitein Werner van den Berg naar Jamaica, Oost-Suriname, Frans Guyana, Miami, de Dominicaanse Republiek, Brazilië en Paramaribo. Volgens Hirschland rapporteerde Van den Berg aan de MID over al zijn reizen en zijn gesprekken met onder meer kolonel b.d. Bas van Tussenbroek (LAMID en MID/KL, een tijd lang woonachtig in Cayenne), de Franse inlichtingendienst en Frank Castro van de CIA.

Tot oktober 1987 zou hij gerapporteerd hebben aan kolonel De Vries, daarna aan kolonel Kraak en in 1994 zou kolonel Bosch de leiding hebben gehad over deze inlichtingenoperaties. Het kan bijna geen toeval zijn dat deze drie heren de opeenvolgende chefs waren van de Landmacht- inlichtingendienst, respectievelijk MID/KL. Volgens Van den Berg zelf waren zijn Surinaamse contacten tijdens vakanties bij toeval onstaan en vond de rapportage plaats op initiatief van de MID. Hoe de reisjes gefinancieerd werden, bleef onduidelijk. Het is goed mogelijk dat het reizigersprogramma door de MID gebruikt is als cover voor offensieve inlichtingenoperaties in het Surinaamse.

Volgens Hirschland is Van Tussenbroek een centrale figuur in de operaties van Amerikaanse, Nederlandse en Franse inlichtingendiensten in Suriname.Hij had daartoe zeggenschap over gelden die door het Nederlandse ministerie van Ontwikkelingshulp ter beschikking waren gesteld aan het Zeister Zendingsgenootschap. Daarbij ging het - tussen 1986 en 1991 - om een bedrag van meer dan 32 miljoen Nederlandse guldens(10). Het is opvallend dat deze verhalen in Nederland nooit grondig zijn uitgeplozen. Eén van de weinige artikelen over dit onder werp verscheen een paar jaar geleden in het Algemeen Dagblad. De krant wist te melden dat de MID verzuimd had het bestaan van zes nieuwe vliegveldjes in Suriname, die zouden worden gebruikt voor smokkel van cocaïne vanuit Colombia en Bolivia, door te geven. Het was het toenmalige VVD-kamerlid Dijkstal (de huidige minister van Binnenlandse Zaken) die de zaak destijds aankaartte. De informatie zou afkomstig zijn van de op de Nederlandse Antillen wonende voormalige Surinaamse officier R. Bottse(11).

Noot: Roy Bottse, ooit dienend onder van Haperen in het coup verhaal.

Het is interessant deze details te vergelijken met het verhaal van Hirschland zoals dat in 1993 in grote lijnen verscheen in zijn boek Dossier Moengo. Hirschland is ervan overtuigd dat Nederland de guerrilla van het Jungle-Commando van Brunswijk steunde via kolonel Van Tussenbroek en het Zeister Zendingsgenootschap. Omdat men van Brunswijk geen stabiel bewind verwachtte, kreeg hij echter nooit voldoende steun om het van Bouterse en het Nationale Leger te kunnen winnen. Op het moment dat Bouterse een overeenkomst met het Surinaamse establishment leek te gaan sluiten, lieten de Nederlanders Brunswijk vallen door de geldkraan via Van Tussenbroek dicht te draaien. Brunswijk was toen gedwongen onderhandelingen met Bouterse te openen.

De CIA was het hier helemaal niet mee eens. De Amerikaanse geheime dienst was al jaren bezig het regime van Bouterse te destabiliseren omdat de Amerikaanse president geen toestemming gaf om een echte coup te plegen. De `oplossing' van de CIA was: drugs. Er moest een incident geënsceneerd worden om de onderhandelingen tussen Brunswijk en Bouterse te verzieken. En dat lukte wonderwel. De CIA liet een vliegtuigje met 1000 kilo cocaïne landen in Moengo, het gebied dat werd beheerst door Brunswijk. Het vliegtuigje was zogenaamd onderweg naar een bestemming die onder de controle van Bouterse viel en zou door slecht weer zijn uitgeweken. Dit incident leidde rechtstreeks tot de moord op twee lijfwachten van Brunswijk door het Nationale Leger. In de visie van Hirschland is het Jungle-Commando dus fijngewreven tussen de molenstenen van de Amerikaanse en Nederlandse inlichtingendiensten(12). De reisbewegingen van Kapitein Van den Berg ondersteunen deze theorie.

Bron » Buro Jansen en Janssen.nl

Meer over de raadsels rond Moengo vind je (natuurlijk) ook bij Stelling.nl > Raadsels rond Moengo 1 t/m 3:

  1. Artikel over de voormalige muziekproducent, p.r.-adviseur en schrijver Frits Hirschland met als leidraad diens boek "Moengo" over zijn belevenissen aan de zijde van de Surinaamse rebellenleider Ronnie Brunswijk. Met onder andere de Israëlische wapenhandelaar Yair Klein, de voormalige Colombiaanse drugskartel-leider Pablo Escobar, ex-Mossad-topper en wapens- en drugshandelaar Mike Harari, de door president Bush afgezette Panamese leider Manuel Noriega, Iran/Contra-uitvoerder Oliver North, de in 1991 door het Amerikaans/Britse establishment opgeblazen Pakistaanse bank BCCI, de Israëlische bankier Bruce Rappaport, de Cubaanse vluchtelingenleider en Iran/Contra-figuur Frank Castro en Bas van Tussenbroek, de Nederlandse link naar Brunswijk » Deel 1

  2. Eerste vervolg op de Brunswijkconnectie met onder andere Frank Castro, Bas van Tussenbroek, de vroegere Nederlandse ambassadeur in Parijs M. Vegelin van Claerbergen, de Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiger in Paramaribo Lance Hopkins, diens Nederlandse collega Joop Hoekman, leider van de DEA in Nederland Dale Laverty en DEA-"undercover" Dick Stotijn » Deel 2

  3. Laatste deel van de Brunswijkconnectie met onder andere Desi Bouterse, Frank Castro, Lance Hopkins, Bas van Tussenbroek, ex-CIA-topman Theodore Shackley en Ruud Lubbers. » Deel 3

175

Re: Verhaal van Insider

Getuige Graanoogst over Bouterse: "Ik geloof hem op zijn woord, totdat het anders zou blijken" 

De getuige a decharge Ivan Graanoogst is er heilig van overtuigd dat de hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces en tevens de toenmalige legerleider Desi Bouterse de trekker op 08 december 1982 niet heeft overgehaald. "Ik geloof hem op zijn woord, totdat het anders zou blijken", aldus Graanoogst. ‘Op uw vraag of de legerleiding verantwoordelijk is, dat hebben zij nooit ontkend. Maar hebben zij de trekker overgehaald? Dat wordt nu onderzocht door jullie’, gaf Graanoogst die nu secretaris-generaal is op het kabinet van president Bouterse, aan de Krijgsraad te kennen. Volgens deze getuige heeft hij Bouterse onlangs nog op de man af gevraagd of hij opdracht gegeven had en geschoten had. Bouterse antwoordde resoluut neen.

In 1982 was Graanoogst minister van Leger en Politie. Toen hij hoorde over de gebeurtenissen op 08 december 1982, adviseerde hij de overige ministers om ook hun portefeuille ter beschikking te stellen, wat ook gebeurde. ‘Hoe is het mogelijk geweest dat geen van de Inlichtingendiensten van u (Graanoogst was minister van Leger en Politie, red.) info had over een op handen zijnde dreiging vanuit buiten’,vroeg de auditeur-militair aan deze getuige. Graanoogst: ‘We waren in de kinderschoenen bij het opzetten van de Inlichtingendiensten.’ Daarnaast was het zo dat het Surinaams leger pas een jaar of zeven bestond. De auditeur-militair attendeerde Graanoogst erop dat Bouterse bij de rc verklaard had dat hij over informatie beschikte dat er een dreiging van buiten op komst was. Volgens deze getuige had Bouterse zijn eigen inlichtingendienst. De auditeur-militair hield Graanoogst ook voor dat Bouterse eveneens bij de rc verklaarde dat er een draaiboek was over het oppakken van bepaalde mensen. Het was alleen nog niet duidelijk wat met deze mensen zou gebeuren.

Volgens Graanoogst keurde hij het helemaal af dat de gevangen genomen burgers werden doodgeschoten. Als hij in die positie was, had hij de mensen gearresteerd en berecht. Graanoogst zei gisteren dat door Bouterses optreden de vakbondsleider Fred Derby werd vrijgelaten. Dat was niet gemakkelijk gegaan. "Maar toen Derby wegging, waren er nog mensen in Fort Zeelandia die nog in leven waren", hield de Krijgsraad Graanoogst voor. Hierbij werden de namen van Hoost, Wijngaarde en Riedewald genoemd. ‘Waarom heeft hij deze drie niet kunnen redden?’, vroeg de Krijgsraad aan deze getuige a decharge. "Oh, dat wist ik niet. Dat is een verrassing voor mij", aldus Graanoogst. Derby verklaarde bij de rechter-commissaris dat hij tenminste drie personen levend had achtergelaten toen hij Fort Zeelandia verliet. Dit heeft hij ook eerder in de media gezegd.

Graanoogst merkte hierna op dat de toenmalige bevelhebber kennelijk geen overwicht meer had op de situatie. Hij legde uit dat Bouterse aan de toenmalige procureur-generaal René Reeder gevraagd had om een onderzoek in te stellen. "Het mysterieuze rapport zou in een kluis van DSB-Bank zijn, maar het is intussen verdwenen", aldus de Krijgsraadpresident.

Bron: www.dbsuriname.com | 8 maart 2011

Re: Verhaal van Insider

Voor wie geïnteresseerd is. De enige overlevende van de 8-december-moorden, Fred Derby, gaf voor het eerst openheid op zijn ziekbed. Dit was een paar maanden voor zijn dood. En dus 18 jaar na dato.

» www.waterkant.net

177

Re: Verhaal van Insider

Beste forum leden, zou iemand mij kunnen uitleggen wat de coup in Suriname te maken heeft met deze site? Bedoel, als je een hypothese los wilt laten over de Bende van Nijvel, 100 punten, maar over de coup in Suriname... door een voormalig LO/S onderofficier? Denk dat we dan de plank een beetje aan het mis slaan zijn.

"Niets is wat het lijkt, want de waarheid veranderd nooit"

178

Re: Verhaal van Insider

Als de kans lang niet onbestaande is dat dezelfde machtsstructuren achter beide zaken zitten, dan vind ik dat best wel een discussie waard. Als Armfelt inderdaad de persoon was die Latinus uit Chili haalde om WNP op te richten, dan is dat zelfs bijzonder waardevol.

179

Re: Verhaal van Insider

dim wrote:

Als de kans lang niet onbestaande is dat dezelfde machtsstructuren achter beide zaken zitten, dan vind ik dat best wel een discussie waard. Als Armfelt inderdaad de persoon was die Latinus uit Chili haalde om WNP op te richten, dan is dat zelfs bijzonder waardevol.


Hallo Dim,

ben een links en rechts gaan googelen, en idd de naam van Armfelt komt wel vaak voor in combinatie van v.d. Heuvel en de Bende van Nijvel.

Is "jammer"dat insider is gestopt met het verhaal over de Bende van Nijvel, wellicht kan hij hier toch weer eens op terug komen. Vindt zeker de hypothese stelling dat er connecties zijn met het Gladio-netwerk een interessante om verder in te duiken. Misschien kan hij zich weer eens melden.

"Niets is wat het lijkt, want de waarheid veranderd nooit"

180

Re: Verhaal van Insider

Nederland overwoog militaire inval in Suriname

Nederland had in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen om militair in te grijpen in Suriname. Voor zo'n operatie zou het nodig zijn geweest het vliegveld tijdelijk te sluiten, doorgangswegen onder controle te krijgen en de Surinaamse strijdkrachten en de legerleiding tijdelijk "te neutraliseren". Dat hebben de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) dinsdag mede namens premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer geschreven.  In die periode was in Suriname Desi Bouterse aan de macht. De militair greep in 1980 de macht.

Bron: 8 november 2011

Het verhaal van Insider wordt toch steeds geloofwaardiger, hopelijk wil hij het toch nog volledig vertellen hier op de site. Ik wacht af.

Kumbaya, it never hurts to help !