Sp.a en PVDA eisen ontslag Theo Francken na feestje oud-VMO-leider Bob Maes
Vlaams minister Ben Weyts, staatssecretaris Theo Francken en Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe - allen N-VA - waren afgelopen weekend aanwezig op het verjaardagsfeest van Bob Maes, oud-Volksunie-senator en oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO). Dat meldt de blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF). De extreemlinkse PVDA, de PS en de sp.a eisen het ontslag van Francken en Weyts. Het cdH wil dat premier Charles Michel "zonder uitstel en ondubbelzinnig" de banden tussen Francken en het VMO veroordeelt.
"Ja, ik was aanwezig op de huldiging van een 90-jarige vriendelijke man, oud-VU-senator en vader van een Vlaams parlementslid (Lieve Maes, nvdr), in het gemeentehuis van Zaventem. Graag zelfs, Bob is een zeer verdienstelijk Vlaams-nationalist, op en top idealist en democraat. En dan? Is extreem-links zo hopeloos geworden dat ze van zulke onbenulligheden een politieke rel willen maken?", reageert Weyts.
Ook N-VA-staatssecretaris Theo Francken heeft geen begrip voor de hetze rond zijn aanwezigheid op het verjaardagsfeest voor VMO-oprichter en oud-VU-senator Bob Maes. "Het was een officiële viering in aanwezigheid van de Zaventemse burgemeester in het gemeentehuis", onderstreept Francken, die spreekt van een onaanvaardbare "heksenjacht tegen een 90-jarige". De Zavemtemse burgemeester Francis Vermeiren (Open Vld) ontkent echter dat het om een officiële viering ging.
"Het was een privé-initiatief van de lokale afdeling van de N-VA waarop ik tien seconden aanwezig ben geweest om Bob Maes, die 15 jaar in de Zaventemse gemeenteraad heeft gezeteld, mijn gelukwensen over te maken", aldus Vermeiren. "Toen ik er was waren noch Ben Weyts, noch Theo Franken op het feestje aanwezig."
Op haar website meldt de Zaventemse afdeling van de N-VA dat zij naar aanleiding van de 90ste verjaardag van Bob Maes op 22 oktober - zonder dat hij het wist - een beperkte groep mensen had uitgenodigd om hem in de bloemetjes te zetten. Tegelijk benoemde het bestuur hem naar aanleiding van zijn verjaardag tot ere-voorzitter. Enkel afdelingsvoorzitter Philippe Laeremans hield een korte toespraak.
In een reactie herinnert Francken eraan dat Maes van 1971 tot 1984 senator was voor de Volksunie. "Hij was toen ook enkele jaren voorzitter van de Senaatscommissie voor Verkeerswezen. Bob zat zeventien jaar in de gemeenteraad van Zaventem. Van in den beginne was Bob lid van de Volksunie en daarna van N-VA", aldus de N-VA'er.
Nog volgens Francken wordt Maes "binnen en buiten het Vlaams-nationalisme gerespecteerd voor zijn grote inzet en zijn democratische strijd voor de Vlaamse ontvoogding". "De PVDA, een extreem-linkse partij, is kennelijk wanhopig en heeft geen argumenten", besluit hij.
Bob Maes was als jongere lid van de Vlaams-nationalistische partij VNV (Vlaams Nationaal Verbond). Bij de bevrijding van ons land in 1944 zat hij een jaar in voorhechtenis en raakte hij zijn burgerrechten voor 20 jaar kwijt. In 1950 richt hij de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO) op, die van 1958 tot 1963 de geüniformeerde ordedienst en plakploeg voor de Volksunie was. De Volkunie verbrak na vijf jaar al officieel de samenwerking omdat de VMO weigerde af te zien van geweld en de uniformen, aldus de blog van AFF.
Maes ontbindt de VMO in 1971 als gevolg van de hoge boetes en de processen. Maar datzelfde jaar wordt de Vlaamse Militanten Orde met hetzelfde letterwoord VMO opgericht door Bert Eriksson, die het niet eens was met de ontbinding. In hetzelfde jaar wordt Bob Maes verkozen als Volksunie-senator, wat hij tot 1985 blijft. Hij blijft bij de Volksunie, al is hij een fel tegenstander van het Egmontpact dat zijn partij mee onderhandelt. Na de ontbinding van de Volksunie kiest hij voor de N-VA. Zijn dochter Lieve is sinds 2010 senator.
"Het is zeer verontrustend dat twee regeringsleden aanwezig zijn op een feestje van iemand die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog, daar nooit enige spijt over heeft betoond en die na de oorlog bovendien de extreemrechtse paramilitaire knokploeg VMO oprichtte", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "Het meest serene signaal dat de N-VA vandaag kan geven is het ontslag aanbieden van Theo Francken als staatssecretaris en Ben Weyts als minister", besluit hij.
Ook sp.a vraagt het ontslag van Francken: "Wat vinden CD&V en Open Vld hiervan?", werpt fractieleidster Karin Temmerman op. "Francken moet beseffen dat hij staatssecretaris is geworden en dat niet alles zomaar kan", aldus Temmerman. "Hij vertegenwoordigt de voltallige regering."
Temmerman is niet onder de indruk van de verdediging van Ben Weyts. "Zeker als het in een officieel gebouw is, vertegenwoordigen ze hun regeringen. Ik begrijp dat dit voor hen nieuw is, maar ze moeten toch beseffen dat bepaalde dingen gewoon niet kunnen." Het ontslag van Vlaams minister Weyts vraagt Temmerman als federaal fractieleider niet.
Haar Vlaamse collega John Crombez vraagt snel duidelijkheid van minister-president Bourgeois. Crombez heeft wel vragen bij de manier waarop Weyts reageert op het incident. "Hij doet het af als een onbenulligheid. Dat is nogal hard voor een pak mensen voor wie dit helemaal geen onbenulligheid is", aldus de sp.a-fractieleider nog.
Sp.a en PVDA zullen de kwestie vandaag nog in de Kamer aankaarten, kondigde PS-volksvertegenwoordiger Karine Lalieux aan op Télé Bruxelles.
Groen-voorzitter Wouter Van Besien vindt dat Weyts en Francken de collaboratie en "de VMO met haar gewelddadige praktijken" streng moeten veroordelen, nu blijkt dat ze aanwezig waren op het verjaardagsfeest.
"Ik kan me niet voorstellen dat premier Michel en N-VA-voorzitter Bart De Wever dit niet veroordelen", reageert Van Besien. "Bart De Wever gaat er steeds prat op het Vlaams-nationalisme een democratisch gezicht te geven. Dan kan hij niet anders dan zich hiervan distantiëren."
Als beide N-VA'ers "niet inzien dat dit niet kan" en zich niet distantiëren van de collaboratie en het VMO, dan stelt zich volgens Van Besien "een probleem met hun functioneren als regeringslid". "Het 'En dan?' van Weyts en Francken is hier echt totaal misplaatst, net als de lofzang op Bob Maes als democratisch voorvechter", besluit hij.
Bron: Het Laatste Nieuws