Re: Afstandsbedieningen
Reeds in april 1986 deed het parket van Nijvel een oproep aan het grote publiek in verband met deze afstandsbedieningen:
De respons op deze oproep was blijkbaar bedroevend:
Publiek geeft geen tips over Bende van Nijvel
De recherche krijgt na haar oproep weinig tips van het publiek over de Bende van Nijvel. Ondanks de garantie van anonimiteit en een mogelijke beloning blijft het publiek stom. Horen, zien en zwijgen lijkt de gedragsregel te zijn, ingegeven door schrik. Of door desinteresse?
Vorige week werden op verzoek van het parket van Nijvel in de kranten en op het televisiescherm toestelletjes voor afstandsbediening getoond, die mogelijk werden gestolen. De apparaatjes waren gevonden in het bos van Houssière te ’s Gravenbrakel waar de Bende van Nijvel de Golf GTI, die waarschijnlijk gebruikt werd als vluchtauto na de bloedige overval bij Delhaize te Aalst op zaterdag 9 november, in brand heeft gestoken.
De speurders stellen vast dat, sedert de publicatie in de media en de tv-uitzendingen, heel weinig tips zijn binnengelopen omtrent die toestelletjes voor afstandsbediening. De gegevens worden nu op hun betrouwbaarheid onderzocht. Ze hebben alle betrekking op diefstal.
Kat en muis
Door de medewerking van het publiek te vragen hoopt het parket op het spoor te kunnen komen van de Bende van Nijvel. Hoe men het ook bekijkt, de kans is gering want de beruchte bende heeft tot dusver weinig steekjes laten vallen. Vooral de manier waarop ze, na de hold-ups kat en muis speelden met de rijkswacht en politie en ongestoord kon vluchten, bezorgt de recherche nog steeds hoofdbrekens.
Uit de hoek van het publiek komt niet de gewenste medewerking. De mensen hebben duidelijk schrik iets over de Bende van Nijvel mee te delen, merkte een hooggeplaatste van het parket op. Ze willen buiten schot blijven. Verder is er ook nog de drempelvrees om met de politie in zee te gaan.
Horen, zien en zwijgen
De kwestie van tippen aan de politie ligt zeer subtiel. Het gaat om een vertrouwensrelatie. Volgens de speurders heeft de tipgever volledige garantie van anonimiteit.
Dat er nu zo weinig tips bij de politie binnenlopen heeft wellicht te maken met de brutaliteit waarmede de Bende van Nijvel tekeer is gegaan. Horen, zien en zwijgen lijkt dan ook de gevolgde gedragsregel van de burgerij te zijn, hoewel een beloning van 10 miljoen wacht op de persoon die de politie anoniem de beslissende aanwijzing kan geven voor het oprollen van de Bende van Nijvel.
Bij het parket blijft nochtans de overtuiging leven dat er in België mensen moeten zijn die een verhelderend woord kunnen spreken over sommige moorddadige overvallen van de Bende van Nijvel.
Bron: Gazet van Antwerpen | 7 mei 1986