41

Re: Léon Degrelle

Degrelle mag België niet binnen

Leon Degrelle mag België niet binnen. Hij zou aan de Belgische grens worden tegengehouden. Dit verklaarde dinsdag minister van Buitenlandse Betrekkingen Leo Tindemans op een persconferentie aan het einde van het bezoek van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Fernando Moran.

Er zijn geen aanduidingen dat tijdens het onderhoud met de Spaanse minister de zaak-Degrelle ter sprake is gekomen. op een vraag tijdens de persconferentie antwoordde Tindemans evenwel dat Degrelle de Spaanse nationaliteit heeft verworven. Degrelle is in België ter dood veroordeeld, maar deze veroordeling is inmiddels verjaard. Degrelle is echter in België ongewenst. Als hij zou proberen België binnen te komen, zou hij aan de grens worden teruggestuurd, aldus Tindemans.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Februari 1983

En voor de zekerheid hebben ze het in 1984 nog eens herhaald:

Degrelle blijft ongewenst in België

Don Juan-du-Tonnerre, alias Leon Degrelle, blijft ongewenst in België. Minister van Justitie Gol heeft inderdaad bij ministerieel besluit beslist dat Leon Degrelle ongewenst is in ons land, "omdat zijn aanwezigheid in België de openbare rust en de openbare orde kan schenden".

Leon Degrelle is op 27 december 1944 door de krijgsraad van Brussel bij verstek ter dood veroordeeld wegens incivisme. Het besluit van Gol zal onmiddellijk in het Staatsblad worden gepubliceerd, en krijgt kracht van uitvoering op 10 juli om 00.00 uur.

Het vervangt een ministerieel besluit van 1974 omtrent het ongewenst zijn van Degrelle, besluit dat op 9 juli van dit jaar om middernacht verstrijkt.

Don Juan-du-Tonnerre is niet de enige schuilnaam waarvan Degrelle zich sinds zijn vertrek uit België heeft bediend. Bij het ministerieel besluit van vandaag wordt een lijst gevoegd van alle namen die ooit de lading Degrelle hebben gedekt: Juan Garcia Alvarez, Jose Sanchez, Juan de la Cardingua, Juan Sanchis Dupret, Leon José de Ramirez Reina, David Ramirez Rean, Jose Luis Martinez de la Reina, Juan Martinez, Leonceo Denoel, Leon Marechal, Rodriguez Pinoza, Leo Negrelli, Jean d'Outreligne en Leon De Greta.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Juli 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

42

Re: Léon Degrelle

Degrelle hield rede

De voormalige Belgische Rex-leider Leon Degrelle heeft vrijdag in een restaurant te Barcelona 600 Spaanse neo-nazi’s en franquisten toegesproken die bijeengekomen waren om de 49e verjaardag van het aan de macht komen van Hitler te vieren. De bijeenkomst werd georganiseerd door de “kring van vrienden van Europa”, een Spaanse neo-nazistische groepering.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Februari 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

43

Re: Léon Degrelle

Wat is dat toch tussen Cocu en Degrelle?

(...) Une autre connaissance de Paul Latinus vient également de se faire arrêter, mais "dans un tout autre cadre", celui des tueurs du Brabant. Michel Cocu, ancien suspect dans ce qu'on a appelé la filière boraine des tueurs, a déjà passé 19 mois en prison. En mars 1984, il déclarait qu'on ne les découvrirait jamais car ils étaient protégés par "un ministre connu du gouvernement actuel lié à un gouvernement rexiste qui travaille de concert avec Léon Degrelle".

Déclarations d'un mythomane voulant brouiller les pistes? Toujours est-il que "le beau Léon" fait à nouveau parler de lui.

Bron: Article 31 | Maurice Petit | 19 Mei 1986

De originele bron van deze uitspraak van Cocu heb ik nog niet gevonden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

44

Re: Léon Degrelle

Extreem-rechtse bron Karel Dillen, zelf erg katholiek, tekende dit stuk op na een 2 uur durend gesprek met Degrelle:

"Ik heb hem ondermeer gevraagd - omdat de kwestie mij intrigeert - waarom Franco hem, de SS-generaal, niet heeft uitgeleverd en de Franse eerste minister Pierre Laval wel. "Omdat ik katholiek was, en Pierre Laval niet", kwam het antwoord dat ik nadien in Parijs heb voorgelegd aan Meester Yves-Frédéric Jaffré, die destijds samen met verzetsstrijder Albert Naud een van de advocaten van Laval was. Laval werd gefusilleerd. Dankzij Opus Dei ontsnapte de Rex-leider aan de dood, leerde ik. En zo probeer ik mij, op mijn bescheiden manier, voor de geschiedenis te interesseren. En Degrelle noemde iedereen die hem bezocht "mon très cher ami". Hij deed dat zelfs bij Maurice Dewilde. C'était dans la nature du personnage."

Misschien was uwe Cocu ook heel Katholiek he Ben?

45

Re: Léon Degrelle

(...) Onder de benaming Dernier Carré (voorheen: les Bourguignons) zou nog altijd een Waalse versie van het Sint-Maartensfonds werkzaam zijn, maar dan wel in een erg besloten vorm. Deze laatsten van de Waalse SS-Oostfrontstrijders hebben in april 1998 as van Léon Degrelle op rituele wijze verstrooid bij de zgn. “Tombeau du Géant”, een heuvel bij een meander in de Semois, (...) de Tombeau du Géant ligt bij Botassart, niet toevallig in de buurt van Bouillon, de geboorteplaats van Léon Degrelle.

Bron » Nieuws

Laten we over Degrelle ook niet vergeten dat hij droomde van 'een triomfantelijke terugkeer' en dat hij in staat was om bevel te geven een hele reeks onschuldige burgers te laten vermoorden. Dat laatste heeft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog afdoende bewezen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

46

Re: Léon Degrelle

Had Degrelle motieven om België te haten? Ik denk het wel:

  • Degrelle werd ter dood veroordeeld. Als hij niet was gevlucht, had hij de kogel gekregen. (1)

  • Zijn jongste broer - Eduard - werd op 10 juli 1944 doodgeschoten, waarschijnlijk door het verzet.

  • Zijn vrouw - die hij had achtergelaten - werd tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld maar na vijf jaar vrijgelaten.

  • Zijn kinderen - die hij had achtergelaten - werden bij pleeggezinnen geplaatst.

  • Ook de ouders van Degrelle werden veroordeeld: Edouard Degrelle in eerste aanleg in mei 1947 tot 8 jaar en een boete van 100.000 BFr. In beroep werd de straf verzwaard tot 10 jaar. Ook zijn echtgenote werd veroordeeld. Beiden overleden in de gevangenis.

  • Ook een schoonbroer van werd veroordeeld en stierf in de gevangenis.

  • Léon Degrelle werd ook veroordeeld tot een boete van meer dan 100 miljoen Belgische frank schadevergoeding en verwijlinteresten aan de Belgische staat. Bovendien werden zijn eigendommen in beslag genomen (2) evenals zijn collectie antiek en historische landkaarten.

Noten:

(1) Kleine voetnoot: het was de Rijkswacht die ter dood veroordeelde collaborateurs executeerden. Er werd gekozen voor de dood met de kogel omdat België geen guillotine meer had.
(2) Als alle eigendommen van Degrelle in beslag werden genomen, dan vraag ik me af wie voor Degrelle zijn villa in Ohain heeft gekocht (als hij natuurlijk echt een villa had in Ohain).

Over het proces tegen Léon Degrelle:

Op 27 december 1944 werd Leon Degrelle bij verstek tot de dood met de kogel veroordeeld. De Rex-leider bevond zich op dat moment in Duitsland en hij was dus “voortvluchtig en onttrok zich aan vervolging”. De akte van beschuldiging tegen Degrelle bevatte zeven punten:

  1. Wapens opnemen tegen België: Dit betrof zijn persoonlijke deelname aan de strijd aan het Oostfront. De Belgische regering in Londen zette de strijd tegen Duitsland verder; de nazi’s militair steunen betekende dus dat men de wapens opnam tegen België.

  2. Hulpverlening aan de vijanden van de Staat: Deze tweede beschuldiging betrof niet zijn persoonlijke deelname aan de strijd maar zijn ronseling voor het Waals legioen. Dit gebeurde in België en in de krijgsgevangenenkampen, de laatste maal in mei 1944 in het kamp te Prenzlau in Brandenburg.

  3. De politiek of de oogmerken van de vijand dienen; De derde beschuldiging betrof het politieke luik van de collaboratie. Hij werd verweten een aanhanger te zijn van het nationaal-socialisme en dat gepropageerd te hebben in talrijke meetings in België en Duitsland en in Le Pays réel, de krant van de rexistische partij.

  4. Het oogmerk om burgeroorlog te verwekken

  5. Gewapende krijgsbenden lichten of doen lichten

  6. Zich aan het hoofd van gewapende bendes stellen

    Deze drie beschuldigingen (4, 5, 6) hadden te maken met de oprichting van de “Formations de Combat” op 9 juli 1940 die tot 3.500-4.000 leden zouden geteld hebben. Deze eenheden waren vooral actief op Belgisch grondgebied en hadden deelgenomen aan de jacht op verzetslui.

  7. Organiseren van privémilities; Deze laatste beschuldiging vloeide rechtstreeks voort uit de vorige. Ze betrof de definitieve opdracht van de “formations de combat” na een tiental dagen militaire vorming o.l.v. instructeurs van de Wehrmacht.

Het proces tegen Degrelle werd gevoerd tijdens het Ardennenoffensief. Het toeval wil dat Degrelle op dat moment in België was. Hij kwam terug naar België met een klein detachement Waalse SS’ers en enkele getrouwen. Hij verbleef een paar dagen in het kasteel van Steinbach en dan in het nabijgelegen Limerlé in de provincie Luxemburg. Na het falen van het offensief vluchtte Degrelle terug naar Duitsland. Hij wist natuurlijk dat zijn aanhouding door de Belgische overheden zijn terechtstelling zou betekenen.

Zijn terdoodveroordeling was ondertussen op 30 januari 1945 per aanplakbrief bekend gemaakt en werd een dag later gepubliceerd in het Staatsblad. De veroordeelde mocht in beroep gaan tot 31 juli 1945. Toen was hij al zijn Belgische nationaliteit kwijt.

Een paar dagen na het proces besprak de Ministerraad de vraag of de Staat zich burgerlijke partij zou stellen. Aanvankelijk gebeurde dat niet omdat de Minister van Financiën er door zijn collega van Justitie niet van op de hoogte werd gebracht dat er een rechtszaak lopende was. Vervelend, want verschillende kranten schreven dat de leider van Rex over een “oorlogsschat” beschikte. De Ministerraad van 5 januari 1945 besliste zich burgerlijke partij te stellen en dat voortaan eveneens te doen bij alle rechtszaken tegen belangrijke figuren uit de collaboratie. In april 1945 stond de zaak op de rol. Léon Degrelle werd veroordeeld tot een boete van meer dan 100 miljoen Belgische frank schadevergoeding en verwijlinteresten aan de Belgische staat. Bovendien werden zijn eigendommen in beslag genomen evenals zijn collectie antiek en historische landkaarten.

Hij ontsnapte aan het gerecht maar dat was niet het geval voor zijn vrouw, zijn zusters en zijn ouders. Zijn vrouw die met hun kinderen naar Zwitserland was gevlucht, werd uitgeleverd. Zij werd tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld maar na vijf jaar vrijgelaten. Ondertussen waren de kinderen bij pleeggezinnen geplaatst. Ook de ouders van Degrelle werden veroordeeld: Edouard Degrelle in eerste aanleg in mei 1947 tot 8 jaar en een boete van 100.000 BFr. voor medeplichtigheid bij de aanhouding van de deken van Bouillon als gijzelaar. In beroep werd de straf verzwaard tot 10 jaar. Ook zijn echtgenote werd veroordeeld. Beiden overleden in de gevangenis, zoals ook een schoonbroer van Degrelle.

Mendez

Ah ja, Juan Mendez was een grote fan van Degrelle. Er is een grote kans dat ze met elkaar in contact stonden of elkaar zelfs ontmoet hebben in Spanje.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube