71

Re: André Moyen

Het zal je verbazen maar ik ben het roerend eens met je bovenstaande post. Maar probeer mij dan eens uit te leggen hoe je de belangrijkheid van André Moyen in dit dossier kan koppelen aan ordinaire dievenbendes? Waarom zou André Moyen dan een interessante persoon zijn maw ik versta die kronkel in je denken niet. En neen ik sluit niet uit dat men een beroep deed op gekende en minder gekende gangsters waaronder dieven. Net zomin als ik je begrijp met je mededeling dat het onderzoek nog volop bezig is. Ook wat dat betreft moeten we misschien enige nuance aanbrengen want ik vermoed dat men afgelopen december inderdaad nog bezig was aan het afwerken van de laatste DNA-sporen.

Op het franstalige forum heeft iemand het zo uitgedrukt: "Het publiek moet weten of deze cel werkt of niet. Van buitenaf lijkt er niets aan de hand. Het is tijd voor verantwoording. Doen ze er echt onderzoek naar en wat zijn de gewerkte uren per dag? Of zijn ze beheerders van een museum en als ze beheerders zijn van een museum, onderhouden ze het museum dan, classificeren ze de stukken, enz.? Of draaien ze met hun duimen terwijl ze wachten op een recept dat niet zal komen als ik het goed begrijp?"

72

Re: André Moyen

fenix wrote:

Maar probeer mij dan eens uit te leggen hoe je de belangrijkheid van André Moyen in dit dossier kan koppelen aan ordinaire dievenbendes?

Nogmaals, ik ken de waarheid niet. Ik weet niet wat het motief van de Bende-feiten was en wie de daders waren. Ik weet dus niet of de Bende van Nijvel een "ordinaire dievenbende" was.

Ik weet wel dat Moyen op een bepaald moment in dit dossier een dubieuze rol heeft gespeeld. Waarom hij dat gedaan heeft, weet ik niet. Misschien probeerde hij de beloning te bemachtigen of deed hij een parallel onderzoek in opdracht van iemand.

fenix wrote:

Ook wat dat betreft moeten we misschien enige nuance aanbrengen want ik vermoed dat men afgelopen december inderdaad nog bezig was aan het afwerken van de laatste DNA-sporen.

Dat kan, maar dat bedoel ik niet.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

73

Re: André Moyen

Eindelijk nog eens een zeer goed artikel van Thierry Debels in P-magazine dus.

Helpt archief van André Moyen om raadsel van Bende van Nijvel eindelijk te kraken?

Lees dit artikel goed, koppel daar aan de twee getuigenissen van de kolonels die ik eerder postte . En volgens mij kom je dan heel dicht bij die zogenaamde Bende. Let op, bijlange niet alle feiten van die zogezegde Bende zijn feiten die aan deze theorie kunnen gelinkt worden.

Kan het archief van Moyen de Bende helpen oplossen? Deels wel, maar ook de factor " geluk hebben" zal een rol spelen. Want blijkbaar hadden alle mensen die rapporten kregen van Moyen alle briefwisseling verscheurd, behalve één.

"Gerard: “We weten niet of André Moyen zelf de opdracht heeft gekregen om een politieke moord te laten uitvoeren. We weten wel dat hij in zijn maandelijkse rapport de moord op Lahaut beschreef. Dat rapport bezorgde hij aan zijn vaste contacten: (Herman) Robiliart, de chef van de militaire veiligheid, speurders bij de gerechtelijke politie en politici zoals Albert De Vleeschauwer. Zo hebben we de moord ook kunnen oplossen: De Vleeschauwer had, in tegenstelling tot anderen, de bladzijden over Lahaut niet vernietigd.”

"De moord op de voorzitter van de Kommunistische Partij, Julien Lahaut, op 18 augustus 1950, was het werk van het anticommunistisch netwerk van André Moyen. Dat netwerk werd gefinancierd door de haute finance en had nauwe contacten met politiek, politie en staatsveiligheid.

Dat verklaart waarom de opeenvolgende onderzoeksrechters hun tanden stukbeten op het dossier omdat een aantal cruciale stukken voor hen verborgen bleven. Dat blijkt uit het onderzoek van het CegeSoma (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij), dat dinsdag wordt voorgesteld in de Senaat, die de opdracht gaf tot het onderzoek.

‘Vive la République’

Lahaut werd in Seraing in zijn woning vermoord, een week nadat hij bij de eedaflegging van koninklijke prins Boudewijn 'Vive la République' geroepen had. Aanvankelijk werd ook in die richting gedacht voor het motief van de moord. Lahaut zou vermoord zijn door leopoldisten, die het niet namen dat koning Leopold III tot aftreden gedwongen werd wegens zijn omstreden houding tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er werd ook geopperd dat het om een afrekening onder communisten ging, maar het was tot 1985 wachten op het eerste wetenschappelijk onderzoek. Rudi Van Doorslaer en Etienne Verhoeven verlegden de focus in ‘De moord op Lahaut’ naar de anticommunistische inlichtingendiensten, die in de opkomende Koude Oorlog aan het werk waren, naast de officiële inlichtingendiensten. De auteurs slaagden er ook in om twee daders van de aanslag op Lahaut te identificeren.

Blind

In 2011 startte een nieuw onderzoek als gevolg van de in 2008 eenparig gestemde resolutie van de Senaat. Emmanuel Gerard, Widukind De Ridder en Françoise Muller komen in 'Wie heeft Lahaut vermoord? De geheime Koude Oorlog in België' tot de conclusie dat niet de koningskwestie, maar de Koude Oorlog het kader is waarbinnen de moord op Julien Lahaut moet geplaatst worden. Daarvoor doorploegden ze een rist private en openbare archieven, zoals het gerechtelijke onderzoek van Luik.

Dat laatste bleek vernietigd te zijn in 1996, maar de advocaat van de burgerlijke partij had in 1976 een kopie van het volledige onderzoek (11.000 pagina’s) laten maken en neergelegd bij de KP. Hun onderzoek leerde onder meer dat een aantal documenten wel in de archieven van politie, politici of staatsveiligheid terug te vinden waren, maar nooit in handen kwamen van de opeenvolgende onderzoeksrechters. 'De onderzoeksrechter liep blind rond in de kamer', aldus Gerard.

Rapporten

De onderzoekers kregen een goed beeld van het ‘Netwerk’ van de spion André Moyen, dat royaal gesubsidieerd werd door grote maatschappijen zoals de Société Générale en Brufina en zijn oorsprong vond in de anticommunistische strijd. Moyen verdiende zijn sporen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en was ervan overtuigd dat na het nazisme het grootste gevaar vanuit het communisme kwam.

Moyen stuurde zijn rapporten naar verschillende bronnen - zijn broodheren, politici zoals Albert De Vleeschauwer (minister van Binnenlandse Zaken in 1949-50), politiediensten en de staatsveiligheid. De onderzoekers wijzen in dit verband op de verwevenheid van de officiële en private inlichtingendiensten. Op vragen van het gerecht wordt het belang van Moyen en zijn rapporten steevast geminimaliseerd. Dat in deze diensten ook agenten van het Netwerk zaten, was hier niet vreemd aan. Moyen is niet meer dan een journalist, luidt het, verwijzend naar zijn dekmantel.

Cruciaal in het onderzoek is het rapport 'Activité du Réseau pendant le mois d’août 1950' (activiteiten van het netwerk tijden de maand augustus 1950, de maand dat Lahaut vermoord werd), dat zowel teruggevonden werd in het archief van De Vleeschauwer, van de politieke afdeling van de Antwerpse Gerechtelijke Politie en van de afgevaardigd-bestuurder van Union Minière, een dochter van de Société Générale. Bij de laatste twee kopieën is het laatste deel, met daarin het motief voor de moord, afgesneden."

Bron » p-magazine.com

74

Re: André Moyen

Het is vreemd dat Thierry Debels in P-nws melding maakt van André Moyens’ rapport 'Activité du Réseau pendant le mois d’août 1950' dat werd teruggevonden in het archief van Albert De Vleeschauwer (afgevaardigd-bestuurder van Union Minière maar vooral verantwoordelijk bij de politieke afdeling van de Antwerpse Gerechtelijke Politie), maar daarbij vergeet (!) te vermelden wat dit rapport inhoudelijk zoal bevatte.

Dat is dus vreemd, want hier staat toch heel wat interessants in. Zo geeft het document de volgende, te liquideren ‘verraders' aan. De magistraten (let op de paralel met bijvoorbeeld Willy Acke) die deze moorden 'te ijverig' zouden vervolgen in hun 'eenrichtingsjustitie', zouden 'niets' hebben gedaan tegen 'de oproerkraaiers en saboteurs die iedereen kent en de socialist samenzweerders die de veiligheid van het land in gevaar hebben gebracht'. Het document stelt dat de anticommunisten het recht in eigen hand namen, net omdat de officiële instanties laks waren.

André Moyen had zijn lijst klaar met de te liquideren personen. Behalve André Lahaut stonden ook nog op deze lijst: senator Jean Terfve, Edgard Lalmand, Frans Vandenbrande, … Het meest opzienbarende is vooral dat de liquidatie op André Lahaut gedurende heel lange tijd onopgelost gebleven is. 1972 was nog te vroeg om de moord op Lahaut inhoudelijk te kunnen mogen (!) duiden.

En ook daar heb je de opvallende parallel met het onderzoek naar de zogezegde ‘Bende van Nijvel’:

“Dat verklaart waarom de opeenvolgende onderzoeksrechters hun tanden stukbeten op het dossier omdat een aantal cruciale stukken voor hen verborgen bleven…”

Bovenstaande gaat dus voor alle duidelijkheid over de moord op André Lahaut, NIET over de ‘Bende van Nijvel’.

Willy Acke was een te ijverige magistraat. 2024 is duidelijk nog te vroeg om het dossier van de Bende van Nijvel inhoudelijk te kunnen mogen (!) duiden.

Het zou nog steeds mensen in gevaar kunnen brengen » nl.wikipedia.org