101

Re: Vragen

Geen complot maar onkunde?

Voor mij ligt de oorzaak van gans het Bende van Nijvel-drama bij de Roze Balletten en de X-dossiers.

Vooraanstaande personen werden gecompromiteerd en alles moest de doofpot in. Ten kostte van alles. Tot 1983 gebeurde het gros van de feiten in Wallonië. Eigenbrakel en Overijse brachten daar verandering in. Zoals we nu weten wordt de taalgrens stilaan een echte grens tussen beide landsdelen. In 1985 was er die al op gerechterlijk vlak. De Bende van Nijvel buitte dit georchestreerd uit. "Spring over de taalgrens en niemand kan de zaken nog coördineren". Dossiers werden van her naar der gesleept, er dienden vertalers beëedigt te worden om dossiers begrijpbaar te maken, onderzoeksrechters werden gewraakt of bevordert enz...Een kat (of een Vos) vondt haar jongen niet meer terug.

Maar terug naar het begin. Prominente personen werden gecompromiteerd (videotapes, Dewit). Daaronder ook hoge Rijkswachtkanonnen uit de militaire hiërarchie. De top van de elite. Deze top stelde zich borg bij hun oversten om het probleem op te lossen. Op te lossen ten kostte van alles. Wie beter dan een Bouhouche, die binnen het korps reeds een scheve schaats reed, kon zich rehabiliteren door zijn organisatorisch talent ter beschikking te stellen van zijn oversten. Als coördinator. Huizen huren, garageboxen, safe houses, wapens, zijn contacten met de onderwereld, ...

Wat de waarborgen van zijn opdrachtgevers waard waren weten we nu. Hij werd verongelukt in Frankrijk. Mijn mening, hoor.

102

Re: Vragen

Eindwerk

Beste, als onderwerp voor mijn eindwerk in het zesde jaar secundair koos ik "de bende van Nijvel". Natuurlijk is al heel wat info op deze (schitterende) site te vinden. Hebben jullie nog tips of extra informatie? Alvast bedankt.

103 (edited by noorderling 09-03-2011 01:34)

Re: Vragen

Mijn 'tip' zou zijn om niet opnieuw het wiel te gaan uitvinden. Daarvoor is het onderwerp te breed. Neem het liefst een onderwerp dat indirect met de bende te maken heeft. Bijvoorbeeld:

"De gevolgen bij de politie na de Bende van Nijvel", of "De Bende van Nijvel gezien vanuit de roerige jaren '80", of "wat is de invloed van de Bende van Nijvel na 30 jaar", of "wat is er allemaal verschenen in boekwerk, tv en film over de bende" , of "wat waren de gevolgen van de twee Bendecommissies".

Succes

104

Re: Vragen

Dag swirtn, succes met je eindwerk, ga eens een kijkje nemen naar de verschillende plaatsen die je hier op het forum tegenkomt. Bv. het restaurant in Beersel, bois de la Houssiere, Parking Aalst (Osbroeckpark ), ... Zou in deze buurten niet te veel uitleg vragen (ligt nogal gevoelig).

Als je een vraag hebt, stel ze hier op het forum. Probeer veel foto's te maken, en geef er uitleg bij. Als je vragen hebt over de wapens of de kogelwerende vesten mag je die altijd aan mij stellen. Als je tweetalig bent kan je ook is gaan kijken naar het forum van de Franstaligen (les années de plomb).

105

Re: Vragen

Goeie keuze, zou ik zeggen. Ik volg Noorderling zijn tip, kies een specifiek onderdeel van het dossier en probeer niet alles te belichten. Bespreek bijvoorbeeld waarom Bende X of persoon Y de perfecte verdachten zijn in dit dossier of hou u tot één gebeurtenis, bijvoorbeeld de overval in Aalst of Nijvel.

Moest je nog vragen hebben, dan mag je ze zeker hier vragen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

106

Re: Vragen

Er zijn zo gigantisch veel namen, dat je het overzicht moet zien te houden als je je wilt inwerken. Maak voor jezelf een lijstje met namen en begrippen en voeg dat eventueel als bijlage toe aan je eindwerk. Probeer de namen eventueel in een schema te zetten (al is dat bijna niet mogelijk) en te linken aan andere namen.

Het boek van Guy Bouten over de Bende van Nijvel (in standaard boekhandel te verkrijgen) bevat achteraan een interessante namenlijst die je als beginpunt kan gebruiken. Maar werk je volledig in voor je aan het boek zelf begint: het is te gecompliceerd om het zonder achtergrondinformatie te begrijpen.

107

Re: Vragen

Bedankt voor de reacties en tips, ben van plan om eerst de feiten kort weer te geven (veel leerkrachten weten immers zelf niet wat "de Bende van Nijvel" inhoud) en daarnaast de verschillende complottheorieën te verklaren om dan te eindigen met wat voor mij de meest logische theorie lijkt en waarom.

108 (edited by luckyiron 13-03-2011 13:01)

Re: Vragen

Ik zou toch ook opteren om een situatie te schetsen van heel de Bende van Nijvel en niet teveel in detail gaan. Volgens mij weet 90% van de jeugd niks af van de Bende dus het zou goed zijn om daarmee te beginnen. Wat heeft een groep eraan om een detail te weten als ze niet weten waar het onderwerp over gaat.

PS: contacteer mij anders even, heb in 2003 een eindwerkje gemaakt voor een vriendin, is misschien een hulpmiddel.

109

Re: Vragen

Samenwerking met politie?

Beste forumlezers, ik schrijf vandaag mijn eerste topic, ik heb het dossier van de bende van Nijvel bekeken en ik heb ook de documentaire gekeken die is gemaakt over het dossier "de bende van Nijvel". Soms krijg ik een beetje het gevoel dat deze bende samenwerkt met de politie op een of ander gebied. Argumenten hiervoor zijn: Waarom zijn niet alle getuigen/kroongetuigen verhoord op de plaats delict of op het politiebureau?

Dit is eigenlijk de grootste reden waarom ik denk dat hier samengewerkt wordt met hogere hand in dit onderzoek naar bendeleden. En nu opeens wordt weer aandacht aan de zaak gegeven omdat er weer nieuwe ontwikkelingen in de zaak zijn, ik vind het zelf allemaal heel vreemd. Ook hoe dit verder allemaal is gelopen, je gaat het vergelijken met andere zaken en komt tot de conclusie dat dit een andere is dan andere. Niet alleen door de omvang/slachtoffers van dit delict maar ook de gang van zaken hoe met de zaak is omgegaan. Ik zou graag jullie inkijk hier in willen weten en jullie argumenten waarom ik gelijk heb en waarom ik geen gelijk heb.

Re: Vragen

Samenwerking met politie?

Welkom op dit forum Levi, de twee Bendecommissies gingen hier voor een groot deel over. Hierdoor is komen vast te staan dat er vele fouten zijn gemaakt m.b.t. verhoren, getuigen en bewijsstukken. Voor 90% is dit te wijten aan onkunde, slordigheid, tunnelvisie en tijdgeest, immers dna bestond nog niet. En natuurlijk lag dit ook aan de bestuurlijke structuur die België toen kende. Vriendjespolitiek.

Waarom de overige 10% ook is fout gegaan, dat is nog steeds de grote vraag. Zat de bende hier zelf achter? Of sympathisanten of opdrachtgevers? Op dit forum proberen we hier alsnog achter te komen. Voel je vrij om je hierin te mengen.