Even een vertaling, vertaalrobots laten veel nuance verloren gaan.
Bende van Nijvel: veelbelovende resultaten
Volgens onze informatie heeft een nieuwe, sedert kort gebruikte analysetechniek van het laboratorium van Gosselies Bio. toegelaten om van een bewijsstuk, gevonden in 1985 op de plek van de aanslag van Aalst, een genetische vingerafdruk van een verdachte te isoleren. Dit DNA werd vergeleken met andere in de databases en heeft als eerste resultaat de identificatie opgeleverd - eerst als formeel aangekondigd - van een verdachte, wat deed hopen dat het mysterie van de Bende van Nijvel op het punt stond te worden opgehelderd.
De informatie werd bevestigd door de procureur des konings van Charleroi, Christian De Valkeneer : "We hebben inderdaad grote hoop gehad op een zeer belangrijke vooruitgang in het onderzoek naar de Bende." Ter herinnering, de Bende van Nijvel heeft 28 doden gemaakt in België tussen '82 en '85. Daarop heeft de directeur van Bio.be echter plots een 'onzekerheid' meegedeeld. Deze stap terug heeft het enthousiasme, dat de aankondiging van de gevonden match bij de onderzoekers veroorzaakte, aanzienlijk doen bekoelen, net als de hoop het dossier voor de verjaring (9 november 2015 is de deadline) op te helderen - samen met, waarom niet, de reële mogelijkheden van een arrestatie nog dit jaar.
Maar, steeds volgens de procureur des konings, zijn de geschreven resultaten van de DNA-analyse nog altijd niet overgemaakt aan het parket van Charleroi, zodat er "een zekere hoop blijft bestaan". Het feit dat men dacht aan een gevonden match impliceert dat Bio.be bij het onderzoek naar de Bende recent een nieuw stuk DNA heeft kunnen isoleren, op basis van een kledingstuk dat van de aanslag op Aalst bewaard bleef. Die overval was het laatste wapenfeit van de Bende, op 9 november 1985, waarbij 8 personen gedood werden.
In eerste instantie leidde het DNA naar een verdachte waarvan, steeds volgens onze informatie, de naam zich reeds in het dossier bevond. Inzake DNA-analyse is alles afhankelijk van de percentages. Bio.be moet nog schriftelijk communiceren over het waarschijnlijkheidspercentage dat het meent te moeten verrekenen tussen het nieuwe DNA en dat van de verdachte waarmee het werd vergeleken. "We zullen op dat moment zien", tempert Christian De Valkeneer.
Een hoop hypotheses en grote theorieën. Deze hoop, zelfs indien ze beperkt is, versterkt in elk geval de bevoegde rechter, mevrouw Martine Michel, om de laatste vier en half jaar onderzoek metvooral te werken op materiële aanwijzingen.