Herr Flick wrote:Als je de kleine man wil treffen blaas dan een bus of een trein op, altijd prijs, veel doden, totale willekeur, ...
Als je er van uitgaat dat de Bende een complot was om de staat te destabiliseren dan moet je er ook van uitgaan dat er machtige mensen het complot steunden en dat die mensen de beslissingen nemen. Misschien moet je er in dat geval van uitgaan dat die machtige mensen het opblazen van een overvolle bus toch iets te drastisch vonden voor België. Het psychologisch effect van een bloedige aanslag op een warenhuis - zeker op vrijdag- of zaterdagavond - is gigantisch.
Herr Flick wrote:De Bende was nog iets anders, totale willekeur en toch weer niet. Eerst doen ze Colruyts, dan Delhaizes, ...
Het lijkt totale willekeur maar het is het zeker niet. Het is omdat het totale willekeur lijkt, dat mensen gaan beginnen denken 'oh, het zijn maar gewone overvallers'. Maar als je dichter kijkt dan zie je duidelijk dat er steeds een andere reden was voor de overvallen, een uitgebreid slachtofferonderzoek zou al een goede stap zijn. Maar het is ook opvallend dat de CCC en de Bende van NIjvel elkaar in evenwicht houden. De CCC begint wanneer de Bende een pauze inlast en samen zorgen ze ervoor dat de herfst van 1985 de bloedigste was in de Belgische naoorlogse geschiedenis. Het valt ook dat de CCC wordt gearresteerd wanneer de Bende van Nijvel er al een punt achter heeft gezet. Dit kan natuurlijk toeval zijn en profiteerde de CCC enkel van het angstige klimaat dat de Bende gemaakt heeft om er nog een schepje bovenop te doen.
Herr Flick wrote:waarom dan een sadistisch genoegen scheppen om mensen zomaar te vermoorden, daar moet ge nen behoorlijke geflipten opgefokte pipo voor zijn om dat te doen
We weten natuurlijk niet zeker dat ze het fijn vonden om mensen te vermoorden. Misschien beschouwden ze het gewoon als hun job. Misschien werden ze ervoor betaald en deden ze gewoon wat van hun gevraagd werd. Geen plezier, geen emotie, gewoon doen wat ze vragen. Zo'n mensen zijn niet geflipt, gewoon professioneel.
Willi wrote:Op welke manier was de staatsveiligheid in opspraak gekomen? Door te veronderstellen dat Bouhouche en Beijer voor die dienst werkten? Men mag niet vergeten dat beiden aanvankelijk gewone rijkswachters waren en nadien zijn overgegaan naar de BOB. Je kon als rijkswachter of lid van de BOB mutatie maken naar de Staatsveilgheid maar je kon niet alles samen doen.
Bedoel je dan dat Bouhouche en Beijer - toen ze in 1983 de rijkswacht vaarwel zeiden - eigenlijk gewoon bij de Staatsveiligheid begonnen te werken. In dat geval zou hun detectiebureau ARI gewoon een nepbedrijf zijn van de Staatsveiligheid. Of begrijp ik het verkeerd?
Beijer heeft in ieder geval altijd - vanaf 1987 - verteld dat hij in dienst werkte van de Staatsveiligheid. Zo werd op aanwijzingen van Beijer een klein wapenarsenaal gevonden waarbij onder andere een .22 long rifle zat. 1987 is trouwens een kanteljaar voor de Staatsveiligheid. Het was het jaar van het proces van de dubbele moord in Herderliedstraat. Er stonden toen twee leden van het WNP terecht voor dubbele moord. Maar ook de Staatsveiligheid kwam uitgebreid aan bod tijdens dat proces en de verhalen kwamen in de pers. Sinds proces Herderliedstraat hebben verschillende Bende-verdachten de Staatsveiligheid beschuldigd van betrokkenheid aan de Bende-aanslagen. Toeval?
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube