Nergens een kerkhof adres te vinden. 't is toch niet in de Rozendreef zeker? Zijn er meerdere kerkhoven in Aalst? Aangezien Aalst een carnaval-stad is zal er wel een speciale plaats gekozen zijn.
Raf, uw Bende van Nijvel route, daar zijn ze reeds 4 jaar mee bezig. Spoken de bendeleden van Nijvel op dit kerkhof nog rond?
Bewoners Rozendreef voelen zich onveilig
Een groot deel van de bewoners van de Rozendreef klaagt over overlast in de wijk. Dat blijkt uit een onderzoek van politie en stadswachten waarbij 306 gezinnen in de Dewaco-blokken en omgeving bevraagd werden over de leefbaarheid.
Het onderzoek maakt deel uit van het Lokaal Integraal Veiligheidsbeleid (LIVB). 'Om veiligheidsproblemen bij de wortel aan te pakken is een geïntegreerde aanpak noodzakelijk', verklaart Yanic Vandevenne van de dienst kwaliteitszorg van de politie. 'We brachten alle mogelijke oorzaken en gevolgen van het onveiligheidsgevoel in kaart en zullen nu naar oplossingen zoeken.'
Tussen 2004 en 2006 kwamen vanuit de Dewaco-blokken aan de Rozendreef 705 meldingen, waren er 566 interventies en werden 244 dossiers opgesteld. Reden voor het onderzoek zijn klachten over druggebruik en overlast, het slechte onderhoud van de plantsoenen en sociale problemen. 'In de Dewacowijk wonen zowel kroostrijke gezinnen als ouderen en alleenstaanden', zegt Vandevenne. 'Dat veroorzaakt conflicten. Bovenaan de lijst staan dan ook burenruzies en gewelddelicten.'
Uit het onderzoek blijkt ook dat er nood is aan sportvoorzieningen, kinderopvang, wijkverenigingen en speelplaatsen. Tevreden is men over het openbaar vervoer en het aantal parkeerplaatsen.
Klachten zijn er over spijbelende jeugd, sluikstorten, vandalisme en nachtlawaai. De geluidsoverlast wordt onder meer veroorzaakt luide bromfietsen en kippenkolonies. 'De kippen maken tot laat in de avond lawaai', zegt een van de vier conciërges, die vaak het gelag betalen. 'Omdat zij de eerste aanspreekpunten vormen, zijn zij vaak een schietschijf. Ze hebben geen gemakkelijke opdracht', beseft Dewaco-voorzitter Eddy Monsieur.
Volgens burgemeester Ilse Uyttersprot moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen: 'We moeten vetrekken vanuit een samenwerkingsgeest om de buurt leefbaarder te maken.'
In eerste instantie gaat het om de bewoners, de politie en het bestuur. Steun wordt ook verwacht van het openbaar ministerie, bedrijven, de media en organisaties, verenigingen en instellingen. 'Uiterst belangrijk is het willen bijdragen tot oplossingen, zelfs wanneer men zelf niet rechtstreeks bij het probleem betrokken is', zegt Yanic Vandevenne.
Aan het veiligheidsonderzoek werkten sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco, de stad Aalst en de lokale politie mee.