Topic: Josiane Debruyn
Josianne Debruyn
You are not logged in. Please login or register.
Bende van Nijvel → Filière Boraine → Josiane Debruyn
Josianne Debruyn
Josiane Debruyn, de vrouw van de Borain Estiévenart, was zo vriendelijk een Ruger naar de rijkswacht te brengen. Zij kreeg ook een apart proces en werd tijdens dat proces verdedigd door Jean-Paul Dumont.
Het wapen dat oorspronkelijk aan Cocu toebehoorde was door Josiane Debruyne, echtgenote van Estiévenart,overhandigd aan de rijkswacht van Colfontaine. Door eerste wachtmeester Jean-Marie Bourlard werd de BOB van Mons gecontacteerd, en hierop werd het wapen naar daar overgebracht. Vervolgens vonden met betrekking tot dit wapen talrijke expertises plaats.
Ponsaers en Dupont geven in verband met de ondervragingen van Josiane Debruyn [in hun boek] aan dat zij "bepaalde ondervragingssessies nogal ontkleed beëindigde".
Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 1 en 2)
Josiane De Bruyne
Epouse de Jean-Claude Estiévenart, elle fut accusée par Cocu d’avoir participé avec d’autres Borains à la tuerie du Colruyt de Nivelles. Acquittée. C’est elle qui, (…) crainte des violences de son marie, remet le Ruger 38 à la gendarmerie de Colfontaine. Examinée par l’expert bruxellois Dery, l’arme oriente l’enquête (qui piétinait) la filière boraine. Josiane De Bruyne, qui était toxicomane, est décédé dans les années 1990. Les conditions et la date de son décès ne nous sont pas connues.
Bron: La Dernière Heure | 7 december 2016
Sommige advocaten speelden en spelen een zeer dubieuze rol. Ook in en rond de 'Bende van Nijvel'. Niet alleen mijn woorden, maar ook die van Jean-Claude Lacroix bijvoorbeeld.
Zoals reeds eerder:
Onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix heeft op de Bendecommissie op 15 juli 1997 meermaals verwezen naar het feit dat eenzelfde advocaat toegang kon hebben tot de twee dossiers van dat van de Bende van Nijvel als dat van de moord op Juan Mendez, indien hij enerzijds de verdediging op zich neemt van een lid van de bende van de Borinage, en anderzijds de verdediging verzorgt van een beschuldigde uit het dossier Mendez. Daaruit besluit onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix dat de advocaten uiteindelijk meer weten dan zijzelf.
Jean-Claude Lacroix bedoelde oa dit:
Toen de Borains, een half dozijn marginale pseudo-criminelen uit de Borinage, in 1988 voor een aantal Bende-overvallen voor het Hof van Assisen van Bergen moesten verschijnen, had Jean-Paul Dumont geen enkele Borain als cliënt. Een probleem, want dat betekende dat hij geen toegang had tot het gerechtelijke dossier over de Bende van Nijvel. Josiane Debruyn, één van de beschuldigden, werd toen verdedigd door meester Françoise Delplancq.
De dag dat het proces begon, kwam Debruyn om totaal onduidelijke redenen niet opdagen. De rechter besliste haar een apart proces te geven. Bij dat ‘eigen proces’ was ze wel op tijd. En haar advocaat was niet meer meester Delplancq, maar Jean-Paul Dumont. En Debruyn was zichzelf niet meer: ze was helemaal ‘gerestyled’, verkoopbaar gemaakt door haar nieuwe advocaat.
Hij had haar zelfs een aantal weken in een motel in de buurt van Brussel ondergebracht, waar hij haar psychologisch op het proces had voorbereid. Dumont had de kosten voor dat motel zelf betaald. Waarom stak Dumont geld in een vrouw die zelf geen rooie duit had, en die zelfs geen honderdste van het doorsnee-ereloon van een advocaat als Dumont – dat meestal in de vele miljoenen loopt – kon ophoesten? Geef toe, een advocaat die geld geeft, het is weer eens wat anders.
Bovenstaande kan je terugvinden op de website van Ben » CEPIC
Over het proces-Derbuyn:
Het restantje van het Borinage-proces
Maandag werd voor het Hof van Assisen van Bergen de zaak behandeld van Josiane Debruyn. Zij was indertijd de zesde en enige vrouwelijke beklaagde in het geruchtmakende proces van de “Bende van de Borinage”. Deze beklaagden werden ervan verdacht deel uit te maken van de beruchte Bende van Nijvel. Michel Cocu, Michel Baudet, Adriano Vittorio en Jean-Claude Estiévenart werden echter in het voorjaar ’88 bij gebrek aan bewijs vrijgesproken voor de zwaarste hen ten laste gelegde feiten. De vijfde beklaagde, Kaçi Bouaroudj, werd over de ganse lijn vrijgesproken.
Josiane Debruyn viel indertijd uit de boot omdat haar dossier werd afgesplitst. Het Borinage-proces werd na een week geschorst en bij herneming kwam zij op de eerste procesdag te laat. Toen ze opdaagde weigerde voorzitter Vereecken de debatten te herbeginnen.
Uit de ellenlange akte werden maandag slechts die delen geciteerd die betrekking hadden op de beschuldigde en bovendien herinnerde advocaat-generaal Dessert bij het begin van de rechtszitting aan het feit dat de zwaarste feiten indertijd niet tot veroordelingen hebben geleid.
Theoretisch was de nieuwe jury niet gebonden door dit eerste verdict, maar de advocaat-generaal wees er op dat ook Debruyn billijkerwijze moest worden vrijgesproken voor deze feiten. Te weten de overval op de Delhaize van Genval, toen een persoon gekwetst werd, en de overval op de Colruyt van Nijvel, waarbij drie doden te betreuren waren.
De openbare aanklager beperkte in de praktijk zijn vordering tot een poging tot diefstal met geweld in Wasmes in 1983, een inbraak in een PMU-kantoor in Warquignies en het bezit van een Luger P38-pistool.
De verdediging kondigde van bij het begin aan dat zij ook deze “resterende” betichtingen aanvecht. Mr. Dumont betoogde dat zijn cliënte er stellig op rekent reeds dinsdag de verjaardag van haar dochtertje “in vrijheid” te kunnen vieren, temeer daar zij indertijd reeds vier maanden in voorhechtenis heeft gezeten.
Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Februari 1989
Bende van Nijvel → Filière Boraine → Josiane Debruyn
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.