Dancingbuurt verdwijnt onder sloophamer
De leegstaande discotheken El Gringo en Starlight, langs de Brusselbaan in Hekelgem, verdwijnen nog dit jaar onder de sloophamer. De afbraak betekent het definitieve einde van de ooit zo populaire maar intussen beruchte dancingbuurt. De eigenaars van beide panden, Frederic Hoffman en zijn vader Filip, weten nog niet wat ze met de vrijgekomen gronden zullen aanvangen.
De dancingbuurt in Hekelgem torst al enkele jaren een slechte naam in het uitgaanswereldje. De roemruchte discotheek El Gringo, die de voorbije twee jaar werd omgedoopt tot La Gomera, haalde de voorbije jaren de nieuwskolommen met drugsdelicten en vechtpartijen. Vorig jaar haalde een fuifganger hier zelfs een pistool boven en werd de portier genadeloos neer gekogeld. Het slachtoffer overleefde de schietpartij, maar het incident toonde nog maar eens het trieste verval van de dancings aan.
Nochtans kende de uitgaansbuurt ooit betere tijden. In de jaren ’60, ’70 en ’80 was Hekelgem een trekpleister voor de plaatselijke jeugd. De discotheken lokten wekelijks duizenden bezoekers en de geparkeerde wagens stonden in dichte drommen langs de Brusselbaan geparkeerd. Twintig jaar geleden liep het al een eerste keer fout toen bij een razzia flink wat drugs werden aangetroffen. Toenmalig burgemeester Leo Guns legde de discotheken zelfs een sluitingsuur op.
Frederic Hoffman en zijn vader Filip, de eigenaars van de discotheken, hebben nu beslist om een afbraakvergunning aan te vragen voor beide panden. "We hadden weinig andere keuze", vertelt Filip Hoffman (77). "De laatste huurders van La Gomera moeten nog twee jaar achterstallig huurgeld betalen. De zaak is intussen failliet gegaan. Intussen betalen wij grondbelasting en een zware verzekeringspolis. Dat kon niet blijven duren."
"Eens we onze vergunning op zak hebben, wordt El Gringo afgebroken", vervolgt vader Hoffman. "Ik hoop dat we die afbraak nog deze zomer kunnen realiseren. Nadien volgt het gebouw van Starlight, dat later de naam The Oldies kreeg. Dat wordt een serieus karwei. Het gebouw was oorspronkelijk een melkfabriek en de structuren zijn ijzersterk. Sommige muren zijn een meter breed."
Filip Hoffman maakte zowel de opmars als het verval van de discotheken mee. "Waar nu El Gringo staat, lag vroeger een weide met wilgjes die eigendom was van mijn vader. De Amerikaanse soldaten hebben op het einde van de Tweede Wereldoorlog al die wilgen kapot gereden met een zware tank. Ze dachten dat er nog Duitse soldaten in het bosje achteraan zaten. Dat bleek niet het geval maar onze wilgen waren intussen wel weg (lacht)."
"In de jaren '60 heeft Jozef Roeland ons kunnen overtuigen om op de weide een dancing te bouwen. Dat was meteen een groot succes. Vader kocht ook de leegstaande melkerij over van de familie Roseleth. Onze familie heeft altijd een kippenslachterij gehad. Vader wou de melkerij ombouwen tot een nieuwe kippenslachterij maar zo ver is het nooit gekomen. In de jaren '80 hebben we een huurder gevonden die de melkerij ombouwde tot dancing Starlight."
Wat er straks met de vrijgekomen gronden moet gebeuren, is niet duidelijk. Mogelijk kan er een extra parking komen voor hotel en feestzaal New Fox. "We hebben nog geen concrete plannen", zegt Frederic Hoffman. "De gronden bevinden zich naast het hotel en daardoor hebben we uitwijkmogelijkheden, maar voorlopig weten we nog niet wat we gaan doen. Tijd brengt raad."
Bron » www.mozkito.be
De grote Manitou ziet alles