11

Re: Affaires

Herr Flick wrote:

Ik heb het artikel over Aalst nog eens doorgenomen en ik snap denk ik wat je bedoelt met diegene die ze moesten hebben, hebben ze gemist. Is het die journalist?

Nee, een persoon die naar de Delhaize gestuurd werd. Hij kreeg bezoek de nacht voor de overval van de bende en werd naar de winkel gestuurd. Je kan het vinden bij De nacht voor de overval.

12

Re: Affaires

Herr Flick wrote:

Als je de kleine man wil treffen blaas dan een bus of een trein op, altijd prijs, veel doden, totale willekeur, ...

Als je er van uitgaat dat de Bende een complot was om de staat te destabiliseren dan moet je er ook van uitgaan dat er machtige mensen het complot steunden en dat die mensen de beslissingen nemen. Misschien moet je er in dat geval van uitgaan dat die machtige mensen het opblazen van een overvolle bus toch iets te drastisch vonden voor België. Het psychologisch effect van een bloedige aanslag op een warenhuis - zeker op vrijdag- of zaterdagavond - is gigantisch.

Herr Flick wrote:

De Bende was nog iets anders, totale willekeur en toch weer niet. Eerst doen ze Colruyts, dan Delhaizes, ...

Het lijkt totale willekeur maar het is het zeker niet. Het is omdat het totale willekeur lijkt, dat mensen gaan beginnen denken 'oh, het zijn maar gewone overvallers'. Maar als je dichter kijkt dan zie je duidelijk dat er steeds een andere reden was voor de overvallen, een uitgebreid slachtofferonderzoek zou al een goede stap zijn. Maar het is ook opvallend dat de CCC en de Bende van NIjvel elkaar in evenwicht houden. De CCC begint wanneer de Bende een pauze inlast en samen zorgen ze ervoor dat de herfst van 1985 de bloedigste was in de Belgische naoorlogse geschiedenis. Het valt ook dat de CCC wordt gearresteerd wanneer de Bende van Nijvel er al een punt achter heeft gezet. Dit kan natuurlijk toeval zijn en profiteerde de CCC enkel van het angstige klimaat dat de Bende gemaakt heeft om er nog een schepje bovenop te doen.

Herr Flick wrote:

waarom dan een sadistisch genoegen scheppen om mensen zomaar te vermoorden,  daar moet ge nen behoorlijke geflipten opgefokte pipo voor zijn om dat te doen

We weten natuurlijk niet zeker dat ze het fijn vonden om mensen te vermoorden. Misschien beschouwden ze het gewoon als hun job. Misschien werden ze ervoor betaald en deden ze gewoon wat van hun gevraagd werd. Geen plezier, geen emotie, gewoon doen wat ze vragen. Zo'n mensen zijn niet geflipt, gewoon professioneel.

Willi wrote:

Op welke manier was de staatsveiligheid in opspraak gekomen? Door te veronderstellen dat Bouhouche en Beijer voor die dienst werkten? Men mag niet vergeten dat  beiden aanvankelijk gewone rijkswachters waren en nadien zijn overgegaan naar de BOB. Je kon als rijkswachter of lid van de BOB mutatie maken naar de Staatsveilgheid  maar je kon niet alles samen doen.

Bedoel je dan dat Bouhouche en Beijer - toen ze in 1983 de rijkswacht vaarwel zeiden - eigenlijk gewoon bij de Staatsveiligheid begonnen te werken. In dat geval zou hun detectiebureau ARI gewoon een nepbedrijf zijn van de Staatsveiligheid. Of begrijp ik het verkeerd?

Beijer heeft in ieder geval altijd - vanaf 1987 - verteld dat hij in dienst werkte van de Staatsveiligheid. Zo werd op aanwijzingen van Beijer een klein wapenarsenaal gevonden waarbij onder andere een .22 long rifle zat. 1987 is trouwens een kanteljaar voor de Staatsveiligheid. Het was het jaar van het proces van de dubbele moord in Herderliedstraat. Er stonden toen twee leden van het WNP terecht voor dubbele moord. Maar ook de Staatsveiligheid kwam uitgebreid aan bod tijdens dat proces en de verhalen kwamen in de pers. Sinds proces Herderliedstraat hebben verschillende Bende-verdachten de Staatsveiligheid beschuldigd van betrokkenheid aan de Bende-aanslagen. Toeval?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13 (edited by Renne 21-02-2008 19:10)

Re: Affaires

Ben wrote:

We weten natuurlijk niet zeker dat ze het fijn vonden om mensen te vermoorden. Misschien beschouwden ze het gewoon als hun job. Misschien werden ze ervoor betaald en deden ze gewoon wat van hun gevraagd werd. Geen plezier, geen emotie, gewoon doen wat ze vragen. Zo'n mensen zijn niet geflipt, gewoon professioneel.

Ik denk dat het voor die Bende gewoon hun werk was, je krijgt zoveel miljoenen, je zorgt voor de wagens en wapens en andere materialen. Je kan het zuiver professioneel noemen maar lang de andere kant. Om zomaar kinderen neer te knallen moet je wel toch wat geflipt zijn, misschien hielp drugs hen daarmee, verstand op nul en knallen op alles wat beweegt. Al denk ik toch wel dat ze wisten wat ze deden.

Het psychologische effect is zeker gigantisch en zeker als je zomaar kinderen neerknalt in een warenhuis. Ik denk dat er toch mensen bij waren die omwille van die kinderen pasten voor de job. Bij de laatste aanslag valt het toch op dat ze het gemunt hadden op gezinnen. En hoe je de verklaringen hoort lijkt het toch dat ze effectief mensen opwachtten, dus het was volgens mij een hele operatie die ze moesten plegen en niet zomaar eender wie afknallen. Natuurlijk zijn er ook "onschuldige" slachtoffers, zoals kassiersters.

En misschien was het doel in Overijse, 1 persoon die op hun lijstje stond of 2. Maar dat ze het in Aalst uitgebreider wilden aanpakken, bv. 4 namen die ze vooraf screenden en opzochten. Gewoon om de kick, het zelf moeilijker maken, als het toch overal al gelukt was. Misschien overdreven gezocht maar ze waren ervoor getraind om niet zomaar eender wie af te knallen, als je Practical Shooting specialist bent, kan je wat denk ik toch.

Re: Affaires

Nog een illustrie van heel het Belgische systeem: roll

"Staatsveiligheid kan al weken niemand in de gaten houden"

De Staatsveiligheid ligt al meer dan een maand op apegapen. Dat schrijft De Tijd. Volgens Alain Winants, de chef van de Staatsveiligheid, kan men zelfs niemand meer in de gaten houden met een simpel cameraatje. "Gelet op de wereldwijde terreurdreiging bevinden we ons in een zeer benarde situatie, om het eufemistisch te zeggen. De geloofwaardigheid van België krijgt een ferme deuk", zegt Winants.

Meer » Nieuws

15 (edited by K& 26-06-2011 12:00)

Re: Affaires

Vraag: tot wiens bevoegdheid behoort het toezicht op de douane-beambten en luchtvaartpolitie op onze gewestelijke luchthavens? Ministerie van binnenlandse zaken, verkeer, financiën, comité P of  anderen? Kan de staatsveiligheid zich ook met dergelijke zaken bemoeien?

16

Re: Affaires

Straf: Bart Tommelein heeft die zowat die vraag reeds gesteld. Er is heden een reglement dat aanleiding heeft tot conflicten » minfin.fgov.be

"Het veiligheidspersoneel (hetzij gewestelijk, hetzij federaal) en de douaniers van de FOD Financiën zouden toch bondgenoten moeten zijn, met de goede werking en de veiligheid van onze luchthavens als grote objectief. Voor de luchthaven van Oostende is er een protocolakkoord afgesloten tussen enerzijds het Vlaams Gewest en anderzijds de federale politie om de goede samenwerking te verzekeren."

Eigenlijk is voor ons de vroegere situatie van belang maar dat zal je wel niet op internet vinden. Reeds jaren toont België een schone lei om de reglementering van de export van Wapens op te volgen. Geen douanier die iets ziet, geen bewakingspersoneel die zijn vinger uitsteekt. En toch blijft België een circus voor export van Wapens! Ik vraag mij af hoe in Oostende men jaren de activiteiten net onder de verkeerstoren , in de grootste hangaar niet heeft gezien. Ik weet het de toren wordt bemand door blinden, het veiligheidspersoneel en douane hoort niet en de directeur is stom ?

Neen, zij staan allen onder druk. Maar door wie? Om de brode waarschijnlijk. Toen het in Oostende te erg werd zijn ze het opgehoepeld naar Wallonië?

Re: Affaires

Jouw berichtje is wel al een tijdje geleden ingezonden, maar het is inderdaad wel waar wat je zegt!

Wat de veiligheid van de staat betreft, denk ik persoonlijk dat hier meer aan contraterrorisme wordt gedaan door andere buitenlandse veiligheidsdiensten, zoals de Mossad en de CIA, aangezien de capaciteiten van de Belgische Staatsveiligheid. Wel triest eigenlijk, want uiteindelijk zullen terreurorganisaties zich ook hier gaan vestigen, wat nu zelfs al een feit is.

Re: Affaires

Een probleem dat zich afgezien van terrorisme stelt, dat laten we niet vergeten, ook door een bijzondere eenheid van de FedPol wordt opgevolgd, is dat tevens ons land een belangrijke rol speelt in de wereldpolitiek. Brussel is the place to be voor heel wat prominenten en beleidsmakers. Er is het Europees Parlement, de NAVO en zo voorts.

Bijgevolg heeft Brussel van alle steden op de wereld de grootste dichtheid van aantal buitenlandse spionnen per vierkante km. Dwz dat onze VSE met een enorm aantal spionnen moet rekening houden om de nationale veiligheid te vrijwaren. Het geheel, wordt feitelijk in stand gehouden door een complex systeem van onderlinge afspraken en overeenkomsten tussen verscheidene diensten.

De grote vraag is, in hoeverre bepaalde diensten misbruik maken van die overeenkomsten om op Belgisch grondgebied hun zin te doen. Ook heeft de VSE dus niet voldoende effectieven om een serieuze contraspionnage effort te leveren. Er is weliswaar nog de GISS - General Intelligence and Security Service of in nederlands: ADIV - Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid) vroeger gekend als de SDRA van Defensie. Maar ook de GISS is een relatief kleine dienst.

Servo per Amikeco

19

Re: Affaires

Mankracht! Om bv. iemand 24/24 te observeren heb je minstens 10 man en twee voertuigen nodig plus de nodige gesofisticeerde communicatiemiddelen. Ik heb mijn twijfels dat men over zoveel gespecialiseerde mankracht kan beschikken in geval van.

20 (edited by DeadLetterBox 19-07-2012 10:56)

Re: Affaires

Het aantal effectieven die operationeel worden ingezet zal wel niet openbaar gemaakt worden. Maar voor onverwachte situaties heeft men natuurlijk een reserve die men kan oproepen. Men werkt ook vaak met freelancers. Zo beroept de VSE zich op privé detectives. Voor een langdurige discrete observatie bestaat een basisteam van minimum bezetting uit 3 personen met 3 voertuigen, per shift. Normaal gezien is er een volumewagen of bestelwagen bij , die als statische observatiepost kan gebruikt worden. De twee overige voertuigen zijn meestal kleine stadswagens met een degelijke motor zoals een VW of een Honda Civic.  Vaak maakt men gebruikt van een moto omdat die erg mobiel is en altijd kan parkeren en ook snel vooruit kan om de route te anticiperen.

Voor de communicatie gebruikt men versleutelde radios en gsm's. In een ideale operatie kan men op een hondertal surveillanten rekenen, waarvan sommigen hun rol na 3minuten al uitgespeeld is. Onze VSE beschikt uiteraard niet over de middelen om dergelijk grootse operaties op touw te zetten, en zeker niet op korte termijn en niet op een manier die geen invloed zou hebben op andere operaties. Men kan tegenwoordig wel manschappen vervangen door technologie.

Stel dat je de gewoonten hebt vastgesteld van het target, dan kan je wagens met observatieapparatuur parkeren langs de gekende routes om het target op te volgen. Of een verborgen camera in een veld, boom, haag om het huis te observeren. Deze kunnen zogenaamde "slimme camera's" zijn met gezichtsherkenningstechnologie of nummerplaatherkenning. Uiteraard, kostelijk prijskaartje. Het is er ongetwijfeld zoals bij de Politie of andere overheidsdiensten vaak dweilen met de kraan open.

Servo per Amikeco