11

Re: Artikel: Reeks in 't Pallieterke

Bende: In een allicht laatste poging de waarheid achter de Bende van Nijvel/België bloot te leggen, hebben de speurders het oude spoor van extreemrechts nog maar eens afgestoft. In dit geval slaat "extreemrechts" meer op rabiaat anticommunisme en paramilitaire activiteiten dan op een rechts gedachtegoed. Het nieuws zorgde in juli voor wenkbrauwengefrons. De Cel Jumet was met een graafmachine neergestreken in een tuin in de Wilde Heide in Haacht (Tildonk). Hoezo in Vlaanderen?

» www.pallieterke.info

Heeft iemand anders reeds het artikel? Ik heb nog geen exemplaar kunnen vinden.

12 (edited by Lily 13-09-2012 18:00)

Re: Artikel: Reeks in 't Pallieterke

Extreemrechts of wat men er moet bij verstaan

De Canard, de druïde en de economische staatsgreep

In een allicht laatste poging om de waarheid achter de Bende van Nijvel/België bloot te leggen, hebben de speurders het oude spoor van extreemrechts weer afgestoft. Dat slaat meer op rabiaat anticommunisme en paramilitaire activiteiten dan op een rechts gedachtengoed.

Het nieuws zorgde in juli dit jaar vooral voor wenkbrauwengefrons. De Cel Jumet was met een graafmachine neergestreken in een tuin in de Wilde Heide in Haacht (Tildonk). Hoezo in Vlaanderen, terwijl de Bende volgens alle aanwijzingen opereerde vanuit Waals-Brabant? Al snel leek het verband te houden met de figuur van Herman Wachtelaer (78), een zonderling die hier in de jaren tachtig in de weekends vreemde rituelen kwam houden. De druïde, zo noemden de buren hem een beetje spottend. Maar zo onschuldig was de man niet.

Wachtelaer stond bekend om zijn uitgesproken nazisympathieën, iets wat hij tot vandaag ook helemaal niet wegsteekt. Journalisten bij hem op zijn appartement in Brussel, zagen de foto van Hitler hangen en konden een blik werpen op de stapels boeken over Keltische en Germaanse mythologie. Laat ze maar graven, ze vinden niets, lachte Wachtelaer. De dagen nadien zou de Cel zowaar aankondigen dat de zoektocht tijdelijk werd opgeschort. “Om technische redenen.”

Maar wat heeft Wachtelaer in godsnaam met de Bende te maken? Ogenschijnlijk niets, maar nu de speurders zich weer voluit hebben gericht op het extreemrechtse spoor, komt de oude man indirect toch weer in beeld. Vooreerst was Wachtelaer taxichauffeur in Brussel. Mogelijk kende hij dus Constantin Angelou en José Vanden Eynde gekend, twee taxichauffeurs die tijdens de eerste bendereeks werden afgeslacht. Toch niet, beweerde Wachtelaer. Er was meer: vooreerst de extreemrechtse organisatie Nationaal Socialistische Unie die hij in de jaren zeventig had opgericht en nadien zijn heidense vereniging Yggdrasil-Levensboom-Arbre de Vie-Irmingur die in 1980 het levenslicht zag.

“Wij waren ecologisten avant-le-lettre,” wil de man het karakter van zijn organisatie verzachten, al vallen daar heel wat kanttekeningen bij te maken als men ziet hoeveel leden van de paramilitaire organisatie Westland New Post (WNP) lid waren bij hem. Geen toeval dat hij in de jaren tachtig al tientallen uren werd verhoord en hij nu opnieuw in beeld komt. Maar wat hadden al die Franstaligen van de WNP te zoeken bij de Vlaming Wachtelaer?

De tijdgeest

Om organisaties als de WNP en die van Wachtelaer te kaderen is het nodig de tijdgeest te scheppen. Het zijn woelige tijden in de jaren tachtig. In het station van Bologna ontploft in 1980 een bom die 85 dodelijke slachtoffers en en 200 gewonden maakt, een aanslag die opgeëist wordt door het extreemrechtse Nuclei Armati Rivoluzionari, een organisatie die – zo zal later blijken – gelieerd is met de occulte en vooral geheime P2-loge. De Spaanse terreurorganisatie ETA laat zich niet onbetuigd en maakt alleen als in 1980 bijna 120 doden. In Parijs valt op klaarlichte dag een commando binnen in een Joods restaurant en maait zes mensen neer.

Terreur alom. Bij ons nog niet, maar ook ons land ontsnapt niet aan de politieke en publieke spanningen die de Koude Oorlog met zich meebrengt. Nooit is de tweespalt links-rechts zo groot en scherp. Franstalig België heeft zijn extreemrechtse Front de la Jeunesse (FdJ) die paramilitaire kampen organiseert, amok komt maken op vredesbetogingen, linkse boekhandels in de fik steekt en in klaarlichte dag in Brussel een keer zelfs 11.11.11-vrijwilligers te lijf gaat.

De VS wil in ons land kruisraketten installeren. Er zijn rellen, progressieve kringen worden geïnfiltreerd en er wordt gelobbied dat het een lieve lust is om de Amerikanen toch maar hun zin te geven. Een voortrekker daarbij is generaal Robert Close, een uitstekend contact van onder meer de Amerikaanse generaal Alexander M. Haig, werkzaam bij de Navo in Brussel.

Economische staatsgreep

Close is de man van de zwom Institut Europeaan pour la Pais et la Securiteit (IEPS) die in de eerste plaats angst voor het 'Rode Gevaar' wil zaaien onder de bevolking. We moeten namelijk sidderen voor de Russen. Onder de indrukwekkende ledenlijst onder meer generaal Haig, enkele liberale toppolitici (Jean Gol, Louis Michel, Armand De Decker en Willy De Clerck), edellieden en voorts mensen met nauwe banden met de CIA of die later zullen genoemd worden in het P2-onderzoek.

In documenten van de IEPS is te lezen hoe de pers en de publieke opinie moeten worden bewerkt. Een boekwerk van 200 bladzijden (La Protection Civile, un besoin vital à repenser) uit 1985 legt uit waarom bij ons massaal schuilkelders moeten worden gebouwd, er duizenden ziekenhuisbedden extra moeten komen of hoe de Civiele Bescherming moet uitgerust worden. De opstellers berekenen zelfs hoeveel het gaat kosten: 625 miljard frank (23 miljard euro) in de centen van toen.

In het licht van de spanningen uit de tijd gaat het als het ware om een economische staatsgreep. Het stuk toont immers aan dat een zwenk naar een meer totalitaire staat ook enorme economische belangen dient. Betonboeren, bouwheren of proviandleveranciers zullen fortuinen verdienen bij de uitvoering van het plan.

Zonder een verband te leggen: als het de bedoeling is het volk de dader op het lijf te jaren en te laten instemmen met een project dat jaarlijkse vele miljarden frank zal kosten, is de terreur van de Bende in elk geval koren op de molen voor organisaties als IEPS.

Gladio

Niet te onderschatten in het verhaal van de loden naoorlogse jaren is Gladio waarvan we pas in 1990 zullen horen. Gladio leunt aan bij P2, is een stay-behindnetwerk dat in het grootste geheim is opgezet, bestaat uit burgers,  militairen en agenten die paraat staan voor het geval de Russen het land zouden binnenvallen. Ze hebben goed verborgen wapenopslagplaatsen, beschikken over performante communicatie-apparatuur et cetera.

Gladio is er niet alleen in ons land, maar is een Europees netwerk opgezet onder de auspiciën van de VS. De Belgische gladiatoren worden eerst gerecruteerd door de militaire inlichtingendienst SDRA, nadien door een speciale en geheime cel binnen de Veiligheid van de Staat, zeg maar de Staatsveiligheid. En hier zit men dicht bij de WNP en zijn voorman Paul Latinus die in onze vorige aflevering al aan bod kwam.

Het is het linkse weekblad Pour die als eerste gewag maakt van Latinus. In een vijf bladzijden tellend artikel wordt onder de titel 'De onweerstaanbare opgang van een fascist' de rol belicht die Latinus speelt bij het FdJ, hoe hij voordrachten geeft over propagandatechnieken, leert hoe inlichtingen te verzamelen en organisaties te infiltreren. En hoe hij paramilitaire oefenkampen organiseert in de Ardennen.

Het blad vertelt nog dat Latinus kabinetsmedewerker is bij de Brusselse staatssecretaris van Tewerkstelling en dat hij de progressieve groepering Amis de la Terre heeft geïnfiltreerd. Hij is zelfs voorzitter van een afdeling. Dat laatste zorgt voor enorme deining in linkse kringen. Extreemrechts stuurt een motorbende naar de lokalen van Pour om die in juli 1981 in de fik te steken.

De Senaat start een parlementaire onderzoekscommissie over de privé milities. Een aantal VMO-leden wordt naar de correctionele rechtbank gestuurd en veroordeeld, net als enkele kopstukken van de FdJ. Eén van hen is Marcel Barbier. Wanneer Barbier in augustus 1983 wordt opgepakt na een eerder banale straatruzie, doet de politie in zijn appartement een onthutsende ontdekking.
Westland New Post

Ze vindt er wapens, bivakmutsen, nazi-emblemen, blanco toegangspasjes voor de generale staf van het leger, maar ook gestolen telexen van de Navo, geclassificeerd als zeer vertrouwelijk. Het is dan dat Barbier het bestaan onthult van de WNP, opgezet voor de strijd tegen de Sovjet Unie. Dat hij een illegaal wapen draagt, komt omdat hem dat is opgedragen door een agent van de Staatsveiligheid die zelfs deel uitmaakt van de WNP, zegt hij. Dat zal later commissaris Christian Smets blijken te zijn, bijgenaamd le canard naar zijn codenaam binnen de organisatie.

Barbier vertelt nog dat de WNP een onderdeel is van een veel grotere, geheime en militair gestructureerde organisatie. Na Barbier wordt ook Michel Libert, een voormalig onderofficier bij de Zeemacht, aangehouden voor de diefstal van de telexen. Hij vertelt dat de WNP afhangt van een Centre Europe-leiding (Comcentra) verdeeld in vijf natuurlijke zones: Ijzer, Schelde, Maas, Rijn, Wezel. Barbier en Libert maken uiteindelijk de naam bekend van hun leider: Paul Latinus.

Als één journalist expert was in de WNP, dan wel wijlen onderzoeksjournalist René Haquin van Le Soir. Hij was het die Wachtelaer voor het eerst in zijn krant in de aandacht bracht. Haquin heeft het ook over hem in zijn boek 'Les grands dossiers criminels en Belgique'. Haquin is ook de eerste journalist die Latinus zal spreken en nadien meermaals ontmoeten. Nu de 50-koppige WNP met de aanhouding van Barbier en Libert maar beter kan opgedoekt worden, wil Latinus wel een en ander kwijt aan Haquin.

Namen noemen

Hij heeft WNP in 1980 opgericht in opdracht van een 'buitenlandse organisatie' en dit naar het voorbeeld van de Waffen SS. Latinus, die 'de maarschalk' wordt genoemd, licht het embleem toe van de WNP. De W staat wel degelijk voor Westland. NP betekent voor niet-ingewijden inderdaad New Post, maar als men goed kijkt naar de horizontale verbindingsstreep tussen de N en de P, ziet men drie letters die in elkaar zijn verweven: NSO. En dat staat dan voor National Sozialist Ordnung, zegt Latinus. Het is een naam die erg veel gelijkt op de organisatie van Wachtelaer: de Nationaal Socialistische Unie van Herman Wachtelaer.

En dan komt het. Aan het hoofd van de WNP staan twee politieke secretarissen: Latinus zelf en een oude man, Karl de Lombaerde, voormalig officier bij het Belgisch leger die voor 1940 overstapte naar de SS. Onder de leden burgers, maar ook militairen en agenten, op kop commissaris Christian Smets van de Staatsveiligheid. Een geheim agent dus die opleidingen geeft aan de WNP en die daarover doodleuk rapporteert aan zijn grote baas, Albert Raes. Straffe kost.  

Latinus noemt ook nog de naam van een Arabisch advocaat, infiltrant, pseudo journalist, wapenhandelaar en financier van de WNP: Faez Al Ajjaz. En dan ook de naam van een Vlaming, in zijn boek door Haquin “een harde van de VMO” genoemd: Herman Wachtelaer. Wachtelaer dus lid van de WNP? Kan best, want omgekeerd ook heel wat WNP-volk in zijn eigen organisatie Yggdrasil-Irmingur. Daarover door de pers ondervraagd, maakte Wachtelaer er geen geheim van goed bevriend te zijn geweest met Latinus, “een geweldig man die geen zelfmoord pleegde, maar werd afgemaakt.”

Evenmin doet Wachtelaer moeite om het lidmaatschap te ontkennen van Michel Libert, Jean-François Calmette, Frédéric Saucez en Christian Elnikoff. Elnikoff zou net als Latinus zelfmoord plegen. Zogezegd zelfmoord. Nog een naam om niet te vergeten: WNP-secretaris Karl de Lombaerde. Hij was commandant bij ... Yggdrasil. Of hoe de organisatie van Wachtelaer en WNP toch wel erg verweven waren.

De vernieuwde interesse van de bendespeurders in de figuur van Wachtelaer is dus niet toevallig. De zoektocht in de tuin in Haacht (die hij tot 2005 huurde) ligt overigens duidelijk in het verlengde van de huiszoekingen die eerder dit jaar in februari plaatsvonden. Tientallen speurders vielen overal te lande binnen op 21 adressen. De volledige lijst van diegenen die vereerd werden met een bezoek, raakte nooit bekend. Maar wel enkele namen. En die waren niet van de minste: Albert Raes en Christian Smets.

Het verband

Maar wat heeft de WNP met de Bende te maken? Met de reeks in 1985 niets, want de organisatie bestaat dan niet meer. En Latinus is al een jaar dood. Begin 1984 vertelt hij aan Haquin dat zijn moeder aan de telefoon te horen kreeg dat haar zoon niet lang meer heeft te leven als hij zich nog langer bezighoudt met het dossier van de Roze Balletten (zie vorige week).

Latinus is op dat moment in onmin met de voormalige WNP-leden. Op 24 april 1984 belt Latinus naar de gerechtelijke politie van Brussel voor een afspraak. Hij wil het hebben over de Bende van Nijvel. Hij vreest dat ex-leden van de WNP er deel van uitmaakten. 's Avonds wordt Latinus opgehangen teruggevonden. Zelfs de onderzoeksrechter gelooft niet in zelfmoord, maar het dossier wordt door het parket wel zonder gevolg geklasseerd. Als zelfdoding.

Wie gaf het bevel?

Wie het dossier van de Bende wat kent, kan niet buiten de indruk dat de leden niet uit het klassieke milieu kwamen. Dus nietsontziende paramilitairen zoals die van de WNP die men voor het gemak het etiket kleeft van extreemrechts, maar die – zo zei de Brusselse magistraat Godbille – niets anders waren dan roofdieren?

Mogelijk moeten dus ook de uitvoerders uit 1985 in die middens worden gezocht. In zijn bendeboeken twijfelt journalist Guy Bouten er niet aan dat WNP een soort Gladio Bis was, behept met diep gewortelde anticommunistische gevoelens en waarvan men enkel lid kon worden als men blindelings bevelen opvolgde. “Befehl ist befehl!”

Niet alleen diende de reeks van 1985 voor het hogere doel: terreur zaaien, de publieke opinie warm maken om het staatsapparaat te versterken en het beleid een meer totalitaire zwenk te laten nemen. Paste de reeks van 1985 dan in wat de Italiaanse speurders na de aanslag in Bologna de Strategia della Tensione noemden, de strategie van de spanning? Maar wie was de strateeg? Wie gaf het bevel? (REDW)

Volgende week: de mysterieuze Mijnheer X

13 (edited by Lily 29-09-2012 08:32)

Re: Artikel: Reeks in 't Pallieterke

Heel wat puzzelstukken bij elkaar

De mysterieuze Mijnheer X.

Je moet het maar durven om als auteur-journalist in boeken en interviews de naam van de strateeg achter de Bende van Nijvel kond te maken. Guy Bouten doet het. Het is de voormalige legermajoor Jean Bougerol. Een nota over hem die voor het eerst wereldkundig werd gemaakt in P-magazine, doet in elk geval heel wat vragen rijzen.

Waarom Benoît baron de Bonvoisin, bijgenaamd de 'zwarte baron' omdat hij in de jaren tachtig extreemrechts zou hebben gefinancierd, het stuk lekte naar P-magazine, is altijd onduidelijk geweest. De man waarover de nota handelde, ging namelijk over een oude bekende van hem, al beweerde de baron bij hoog en bij laag niet te weten over wie het ging. Maar wat hij wel wist was dat hier het enigma van de Bende verborgen lag.

Verder dan de bevestiging bij het gerecht dat de nota authentiek was en dat er – vruchteloos – onderzoek naar was gevoerd, kwam het magazine. Nog steeds geen naam dus, maar wel een hoogst intrigerend confidentieel document, gedateerd dinsdag 21 januari 1986 en van de hand van Nicolas de Kerckhove d'Ousselghem, ooit een vertrouweling van PSC-boegbeeld Paul Vanden Boeynants en op dat moment kabinetschef van de liberale vice-premier en minister van Justitie wijlen Jean Gol.

“Compleet geschift”

De edelman brengt verslag uit van zijn ontmoeting met administrateur-generaal Albert Raes van de Staatsveiligheid, dezelfde dag of misschien enkele dagen eerder in het befaamde Brusselse restaurant La Maison du Cygne. Daar is het rustig en vooral discreet praten, dat mag wel want wat ze hebben te bespreken is heel ernstig. Ze hebben het over de 'nébuleuse' die de minister zoveel zorgen baart.

Nébuleuse, letterlijk nevelvlek, staat voor een geheime organisatie, mogelijk een criminele.

Geen precisering in de nota, ook geen naam van de persoon die er aan het hoofd van staat en bij wie de stoppen zijn doorgeslagen. Dat weet Gol van de rijkswacht, de militaire inlichtingendienst bij ons en van de Franse geheime dienst. Niet dat de persoon niet doet wat hem wordt gevraagd, maar hij gaat gewoon veel te ver. “De realiteit overtreft inderdaad de waarheid,” geeft Raes toe.

Raes maakt zich zorgen, want “die kerel is geschift, onvoorspelbaar, inconsequent, egocentrisch, megalo-mythomaan, en zonder enige twijfel ook nog masochist.” Megalo-mythomaan is de gevaarlijke cocktail van iemand met grootheidswaanzin die bovendien een pathologische leugenaar is. “Omkoopbaarheid en immoraliteit gaan hand in hand met onvoorzichtigheid,” voegt Raes eraan toe. Wat moeten ze met de kerel? Hij blijft natuurlijk staatsgevaarlijk, maar best is toch maar hem te laten zitten waar hij is. Dat is de enige manier om toch nog wat vat te hebben op de kerel.

Maar waarover kan het gaan? De Bende die kort voordien in november 1985 zijn laatste wapenfeit heeft gepleegd? De CCC? Die is in december ontmanteld. De moord op FN-ingenieur Juan Mendez enkele dagen voor de lunch? Weinig waarschijnlijk. En wie is hij?

Jean Bougerol

Minstens zeven mensen kennen het antwoord, zo blijkt uit de handgeschreven notities op de nota: de Kerckhove en Raes natuurlijk, Jean Gol uiteraard en voorts kabinetschef op Justitie Victor Bricourt, rijkswachtkolonel Luc Closset die als verbindingsofficier was gedetacheerd naar Gol (en later inspecteur-generaal bij de Federale Politie wordt), een zekere A.D. (allicht de latere liberale minister Antoine Duquesne) en de liberale minister van Landsverdediging François-Xavier De Donnéa. Waarom De Donnéa? Omdat de mysterieuze Mijnheer X een militair is, of ex-militair?

Inderdaad. Dat zal auteur en ex-journalist Guy Bouten in zijn eerste bendeboek onthullen. Hij heeft de naam met veel moeite van Nicolas de Kerckhove weten te ontfutselen: voormalig majoor Jean Bougerol. Recent zal de edelman dat ook bevestigen aan het weekblad Pan-Ubu. De Kerckhove is nog altijd ziedend dat de nota in handen kwam van twee Vlaamse journalisten. “Dat had nooit mogen gebeuren,” zegt hij.

Dat zal wel, want in de hypothese dat de nota gaat over de Bende en dat Bougerol dus de strateeg was, dan lopen hooggeplaatste mensen rond die het mysterie kennen. En zwijgen. Maar ook al gaat het niet om de Bende, dan nog zou de waarheid aan het licht mogen komen over wat Bougerol zoal heeft bekokstoofd.

Een beangstigend profiel

Een biografie van de man doet het ergste vrezen. In elk geval vallen heel wat puzzelstukjes in elkaar.

Wie is Bougerol?

De façade. Hij komt uit een armoedig gezin, vader is psychiatrisch patiënt, moeder had een café en prostitueerde zich. Op zijn zestiende wordt hij opgepakt voor vandalisme en ook later in het leger maakt hij het geregeld bont. Maar hij komt telkens mooi weg. Wie Bougerol niet kent, vindt het een aimabel man, maar kennissen hebben het over een façade. Ze omschrijven hem als choleriek, agressief, onverdraagzaam, laf, een schuinsmarcheerder, een narcist, een machtswellusteling en iemand die er de hand niet voor omdraait om vuile karweien op te knappen. Eens getrouwd wordt hij een fanatiek katholiek.

Zijn militaire carrière. Begint in Congo. Via Brussel en Charleroi gaat hij naar Duitsland waar hij een tijdlang het commando voert over de ESR, de Equipes Spéciales de Renseignements, eenheden van zwaar afgetrainde en niets ontziende elitesoldaten die in burgerkleding opereren en bevelen blindelings opvolgen. De bendespeurders zullen zich trouwens afvragen of bij de overvallen in 1985 geen ESR-leden betrokken waren. Gewone gangsters waren het niet. Dit was de operatie van een commando.

Men noemde Bougerol de strateeg omwille van zijn fijne neus voor oorlogsvoering, voor het uitvoeren van schijnaanvallen en het leggen van valse sporen. Kortom, een techniek die ook de Bende stevig onder de knie had. Bougerol hoorde tot de militairen die vonden dat de ordehandhaving niet hard genoeg kon zijn. Hij was een rabiate anticommunist en dus ook heel erg pro-Amerikaans.

PIO. In 1974 zet minister Vanden Boeynants (VDB) hem aan het hoofd van de Public Information Office (PIO), een propagandamachine voor een beroepsleger. De parlementaire onderzoekscommissie Gladio ontdekte meer. Naast de militaire tak, was er ook een burgerlijke die zich onledig hield met activisme, zijnde georganiseerde sabotage van conferenties, infiltratie en gebruik van verenigingen en groepen die geacht werden de stellingen van het leger gunstig gezind te zijn: de middenstandsorganisatie CEPIC, maar ook de Confrèrie des Hospitaliers de Notre-Dame d'Aulne, de Ordre Souverain et militaire du Temple de Jérusalem, de Milice de Jésus-Christ. Bougerol is actief lid van deze schimmige tempeliersordes.

De Miller Groep. Naast de antisubvesrieve acties van de PIO had het bureau ook een dekmantel voor inlichtingenrecherche en contra-informatie. In het kader van deze opdracht wist majoor Bougerol een heel netwerk uit te bouwen dat door de ingewijden de 'Miller-groep' werd genoemd. Miller, de naam van zijn echtgenote, was ook de schuilnaam die Bougerol gebruikte voor de columns die hij schreef in La Dernière Heure. De Miller-groep bestond uit antisubversieteams samengesteld in verschillende groepen gespreid in een aantal streken, met name in Henegouwen. Een groep bestond uit een chef en een drietal leden. Elk van hen kreeg een codenummer toegewezen dat zij zouden gebruiken voor onderlinge contacten. Met het vertrek van VDB was Bougerol zijn beschermheer kwijt, maar hij ging door, deze keer met privé sponsorgeld. In een gesprek met Guy Bouten heeft Bougerol het onomwonden over de “gewapende actie” van zijn netwerk. “Dit was mijn werk.”
Groepen van drie? Gewapende acties? De Bende?

De vrienden. Op wie kan Bougerol zoal rekenen? Veel volk van extreemrechts: Francis Dossogno, leider van de Front de la Jeunesse, en dan heel wat leden van Westland New Post (zie vorige aflevering): zowaar Paul Latinus, Michel Libert, Bernard Mercier en Marcel Barbier, de man die zich ooit liet ontvallen dat een aantal bendefeiten door de WNP zijn voorbereid. Een goede vriend is legercommandant Claude Déry, de man die de meeste ballistische onderzoeken deed in het bendeonderzoek en de boel meermaals vrolijk zal manipuleren. Déry is goede maatjes met Madani Bouhouche, meermaals vernoemd in het bendedossier. Eveneens een “kennis” is Christian Smets van de Staatsveiligheid. Smets zakt in de jaren tachtig af naar Charleroi om het Miller-netwerk van Bougerol te infilteren. Smets' baas Albert Raes weet in zijn gesprek met Nicolas de Kerckhove dus zeer goed welk vlees hij in de kuip heeft. Smets is ook de man die de WNP infiltreerde.

De Libanese connectie. Bougerol is vaak in Libanon waar hij nauwe contacten heeft met de extreem pro-Amerikaanse falangisten. Hij is erg close met hun leider, de bloeddorstige Bashir Gemayel. Falangisten kunnen dankzij Bougerol opleidingen krijgen in ons militaire school. Vaak thuis op bezoek bij Bougerol is de Libanese huurmoordenaar Maroun El Khoury, genoemd in het bendedossier van Temse waar kogelvrije vesten worden gestolen. De overval op wapenhandel Dekaise wordt al snel gelieerd aan Falangisten.

De wapenfreak. Verscheidene keren doet de bendecel huiszoekingen bij Bougerol. Ze vinden overal bergplaatsen van wapens en treffen onder meer LR22-kogels aan, exact het kaliber dat ook door de bende was gebruikt. In december 2004 duiken duikers van het Speciaal Interventie Eskadron van de rijkswacht in Roux in het kanaal op zoek naar twee riotguns die Bougerol in zijn bezit had en waar hij maar een heel schimmige uitleg kon over geven.

De foto's. De ex van Bougerol weet zeker dat hij achter de bende zat. Ze gaf foto's aan de overleden journalist René Haquin die ze doorgaf aan Bouten met de woorden “opgelet, hij is een extreem gevaarlijk man”. Op de foto's van de slaapkamer twee riotguns, verpakt in een zelfgemaakte tas in bruine skai. Overal liggen kleren en op het vast tapijt boeken over geheime militaire operaties, inlichtingendiensten. In een hoek een snijbrander. Bouten, in zijn boek: “De riotguns intrigeerden mij. Maar ook de tas in skai kwam me verdacht voor. In de twee zakken die men in de kanaalkom van Ronquières aantrof, vonden de speurders zelfgemaakte munitiezakjes in skai. Ook de snijbrander riep bij mij vragen op want met een identiek werktuig had de Bende de ingangsdeur van de Colruyt in Nijvel opengebroken.”

Parallelle netwerken

Het vorige bewijst natuurlijk niets, maar het is op zijn minst intrigerend. Maar er is meer. Wanneer het bestaan van het stay behind-netwerk Gladio aan het daglicht komt en zich ook bij ons een parlementaire commissie in de zaak vastbijt, krijgt die commissie meerdere getuigenissen over het feit dat Gladio (die bij ons overigens anders heette) is opgezet door de Office of Police Coordination (OPC), een dienst van de CIA die belast was met het vuile werk en daar zijn naam Dirty Trick Department aan dankte. Agenten werden gerecruteerd via Amerikaanse staatsburgers die al dan niet onder een dekmantel in Europa verbleven.

De OPC was een burgerlijke instelling. De Amerikanen hadden ook een militaire geheime dienst: het Psychological Warfare Center onder hetwelk de Special Forces vielen. Deze Special Forces dienden voor het voeren van een 'onconventionele oorlog', lees, de organisatie en het voeren van guerilla-oorlogen, sabotage en subversie, 'evasion and escape' en langdurige commando-operaties. Ook bij ons werden volgens een getuige mensen gerecruteerd voor de militaire tak door iemand van de Shape. Was dat commandant Falla, verbindingsofficier, en stevige relatie van Bougerol?

Dat gegeven intrigeerde de commissie ten zeerste omwille van de vele linken met de WNP. In 1981 had Paul Latinus meermaals verklaard dat hij en de WNP werkten voor de Amerikaanse diensten. Ook zijn handlanger Marcel Barbier beweerde voor een internationale organisatie te werken waarvan hij de naam nooit heeft willen onthullen. De geheime Amerikaanse militaire dienst?

Kennis is macht

Kortom. Past de Bende in een breder geheel, vanuit de VS gestuurd? Hadden figuren als Jean Gol, Albert Raes of nog Nicolas de Kerckhove daar weet van? Was de bewuste nébuleuse het Miller-netwerk van Bougerol en zijn handlangers van de WNP? Waren de aanslagen van 1985 bedoeld voor het zaaien van terreur, maar was het te gortig geweest? Mocht in het tijdperk van de Koude Oorlog zeker nooit de betrokkenheid van de VS aan het licht komen? En is het nog steeds ondenkbaar dat de waarheid aan het licht komt en nog levende personen in opspraak zouden komen door hun omerta? Wat een schandaal zou het geven.

Het verklaart misschien een van de gevleugelde en steeds wederkerende uitspraken van voormalig bendespeurder Eddy Vos: “Ik wil niet met theorieën naar assisen trekken, maar met diegenen die de trekker overhaalden.” Daders dus wel, maar nooit de (volledige) waarheid? En mogelijk is dat wel de levensverzekering van Bougerol. Kennis is macht.  
(REDW)

Slot

Re: Artikel: Reeks in 't Pallieterke

Knappe tekst!

Servo per Amikeco

Re: Artikel: Reeks in 't Pallieterke

Straf

16 (edited by noorderling 30-09-2012 08:35)

Re: Artikel: Reeks in 't Pallieterke

Ik denk dat het een vrij goed stuk is met behoorlijk wat feitelijkheden. Echter zijn er ook de nodige suggestieve opmerkingen in geslopen. De schrijver duwt de lezer in een bepaalde denkrichting. Echte link tussen X en Bende ontbreekt nog altijd. Vermoedens.

17 (edited by Michiel 30-09-2012 08:50)

Re: Artikel: Reeks in 't Pallieterke

En toch moet ik zeggen dat ik me wel kan vinden in dit verhaal. Had een hoop losse eindjes en flarden in mijn gedachten aangaande de opbouw en uitvoering van het hele Bende van Nijvel-verhaal, maar al met al een niet onaardige samenvatting.

noorderling wrote:

De schrijver duwt de lezer in een bepaalde denkrichting


Links en rechts pik je wat op, mengt het, en zie: ieder zijn eigen interpretatie van het verhaal. Des al niettemin kan ik me er (nogmaals) wel in vinden. Lily: Thanks.