Hierbij een hypothese omtrent Bouhouche. Ik ga uit van één veronderstelling, m.n. dat de theorie van Bouten en Vos grosso modo klopt. Anders gezegd: een ‘onbekende derde partij’ (Vos) dan wel 'de CIA' (Bouten) stuurde Bouhouche aan. Bouhouche zocht naar gangsters die de Bende-feiten en overvallen pleegden (o.m. De Staerke).
Hoe ging dit concreet in z’n werk? In een beginfase speelde Bouhouche zelf de rol van uitvoerder. Een bomaanslag, doodsbedreigingen, een aanslag op Vernaillen in oktober 1981. Enkele maanden later volgde de spectaculaire diefstal bij de groep Dyane. Bouhouche interesseert zich blijkbaar vooral voor wapens, want kort daarop is het om een prototype te doen bij Dekaise (30 september 1982). Al loopt het daar plots bijna fout.
Bouhouche of z'n compagnon executeren een agent en weten te ontkomen, maar z'n achtervolgers herkennen hem. Het komt tot een achtervolging en een schietpartij in Hoeilaart. Bouhouche ontsnapt, maar alles bij elkaar een dubbeltje op z'n kant. Het wordt plots link. Bouhouche weet dat hij op z'n tellen moet beginnen passen. Ontstaat daar de idee om gangsters te gaan huren? Bouhouche wordt van veel verdacht, maar na de feiten bij Dekaise lijkt hij plots minder feiten zelf uit te voeren. Het is alsof hij van uitvoerders regisseur wordt en op de achtergrond de zaakjes gaat sturen.
Eén probleem: gangsters huren kost geld. Het intrigeert me daarom mateloos dat Bouhouche en Beijer plots een ongezonde interesse voor geldkoeriers ipv. wapens tonen. ("Waarom niet eerder of later?"). Nauwelijk een maand na Dekaise vind de eerste overval op een geldtransport plaats (26 oktober 1982), in een vroege fase van de eerste golf Bende-feiten (1982-1983). Ook de tweede golf (1985) wordt voorafgegaan door een overval op een geldtransport, nl. dat in Walibi (augustus 1985). Alleszins gingen er in het milieu geruchten dat ‘men’ (Bultot) gangsters had benaderd om overvallen te plegen. Allemaal zaken die kunnen suggereren dat Zwarts als Walibi dienden om de Bende te financieren.
Dit komt ook naar voren uit de gehanteerde stijl bij beide overvallen op de geldtransporten. Het gaat om brutale, maar tegelijk ook 'efficiënte' acties. Er valt een dode, maar het gaat om een bewaker die voor problemen kan zorgen – niet om een omstaander. Logisch, want de voornaamste bedoeling was buit binnenhalen, niet terreur zaaien. De gelijkenis op de overval bij Dekaise is treffend: ook hier is men kil doch ‘efficiënt’. De overvallers willen een wapen buitmaken, maar zijn meteen daarna weg ("kom, we gaan ervan door, we hebben wat we zochten!”". Er valt een dode, maar dat is een agent die voor problemen kan zorgen. Geen omstaanders. Ook voor Temse gaat die redenering in zekere mate op.
Er is maw. dus ook een onderscheid te maken tussen 'overvallen om terreur te zaaien' (Halle, Overijse, Aalst, Eigenbrakel) en 'overvallen om iets bepaalds in handen te krijgen' (Zwarts, Dyane, Temse, Dekaise, Walibi).
Alle kritiek welkom!