Merovinger wrote:Inderdaad Walter, het goud is zoek en meer dan vermoedelijk in de pockets beland van de Families-eigenaars van de FED. De vraag is nu waar en hoe dit gaat eindigen? Want het is duidelijk dat het systeem vroeg of laat gaat exploderen.
Wat de toekomst brengt is niet te zeggen. Het verleden dan maar: onze financiële crisis is de zoveelste in een lange rij. De boom-bust cycles worden geproduceerd door de FED en omgeving, door middel van de rentevoeten. De 'Roaring Twenties' waren exuberant door de uiterst lage rente en het goedkope krediet. Ook aandelen werden op krediet gekocht. Het volstond om de monetaire teugels wat aan te trekken om de boel te doen crashen. In feite hebben we vandaag een ietwat gelijkaardige toestand.
De interestvoeten worden kunstmatig VEEL te laag gehouden. De rentevoeten lange tijd lager houden dan de inflatie is economische zelfmoord. De biljoenen euro's en dollars die 'bijgedrukt' worden en via de prime banks in omloop worden gebracht zoeken hun weg naar 'hogere opbrengsten' op de beurzen, in immobiliën etc. Dit geld komt niet aan bij de kleine ondernemer, die geen (goedkoop) krediet loskrijgt van zijn bank. Ook niet bij de consument. Daarom is de inflatie voorlopig nog niet de hoogte ingeschoten. WEL de beurs, het vastgoed en de obligaties.
Enorme bedragen zijn geïnvesteerd in vastrentend papier (obligaties=bonds), waarvan de waarde stijgt als de rente daalt of onveranderd blijft.
Precies DAT hebben de FED en ECB beloofd: lage rente, koste wat het kost.
Om de rente op de staatsschulden laag te houden, kopen de FED en de ECB zelf de staatsobligaties op.
Op de vrije markt zou door investoren een fiks hogere rente geëist worden, omwille van het risiko
' type Griekenland, Spanje, Italïe..'.
De grootste opkoper van US obligaties bijvoorbeeld is de FED. Met welk geld? Euh.....met het pas gedrukte geld natuurlijk. Deze hond bijt zichzelf in de staart. Monetaire incest!
Er bestaat geen 'vrij marktmechanisme' meer. Alles is gemanipuleerd. Een ontspoorde kapitalistische versie van het Centrale Planbureau van de Soviets.
Hoe lang kan een jongleur 5 balletjes tegelijk in de lucht houden? En dan 6? En 7, 8..? Als er ééntje valt, regent het plots balletjes.
Een groot risico schuilt op dit moment in de 'Bond Markets' en de 'Derivative Markets' die erop geënt zijn. De bedragen die gemoeid zijn met de 'rente-derivatives' zijn gigantisch. Titanisch is wellicht een betere beschrijving.
EEN opstootje van de rente en de boel stort in. Verdorie, lijkt erg veel op 1929.
Maar dan x 50.