161 (edited by CleverTrevor 27-03-2013 14:35)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

De (media)strategie van mevrouw Michel en haar speurders is verbazingwekkend:

  • Ze maken openlijk brandhout van zowat alles wat eerdere speurders hebben gedaan: niet alleen de Delta-cel, maar denk ook aan Zucker's profiling.

  • Ze lanceren een nieuwe website die komaf lijkt te maken met zowat alles wat er onder de leiding van Eddy Vos is gedaan. Immers: de beroemde robotfoto's van reus, killer en oude zijn er niet op terug te vinden en ook de theorie dat er een Bende-lid is gedood in Aalst lijkt plots volledig uit het zicht verdwenen.

  • Ze laten onderzoek opnieuw doen, te weten het nog eens laten bekijken van bewijsstukken uit het kanaal, en het omwoelen van de tuin van een halfgare eco-goeroe.

  • En er worden tussendoor beloftes gedaan dat er "groot nieuws" komt en dat de zaak mooi op tijd wordt opgelost.

Voor al die wendingen en ontwikkelingen wordt echter nooit een heldere reden gegeven. Wát was de reden om die zakken uit het kanaal nog eens te laten onderzoeken? Waarom zijn die robotfoto's in de vuilbak gegaan? Waarom is de vermeende dood van een Bende-lid geen item meer? Waarom was dat rapport van Zucker slecht? Op al die vragen krijgen we geen antwoord.

Zijn er opeens allemaal nieuwe tips die veel waardevoller zijn dan vorige? Of is het allemaal het zoveelste voorbeeld van een ongemanierde, overambitieuze magistraat die het contact met de realiteit minder belangrijk vindt dan de eigen carrière?

Ik vrees het laatste.

162 (edited by the end 27-03-2013 18:16)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Het uittreksel van het verhoor achter gesloten deuren van Vermeersch door de eerste bendecommissie. Een uitgebreider stuk staat hier » Forum

De heer Voorzitter: U had vooraf geen contacten genomen met de andere cel om te vragen: hoe hebt u dat gedaan, en om te zeggen: wij zijn van plan het zo te doen? Heeft dergelijk gesprek plaatsgehad?

De heer Vermeersch: De vraag "waarom hebt u dat zo niet gedaan" heb ik nooit gesteld. Ik weet niet of de leiding Delta die vraag heeft gesteld. In elk geval heb ik opvragingen gedaan van procesen-verbaal aan de cel van Nijvel ten einde te kunnen weten wat daar werd gezien die nacht.

De heer Voorzitter:  U hebt dat gekregen?

De heer Vermeersch: Ja.

De heer Derycke: Heeft de getuige, door zijn grote ervaring die hij met die vondst heeft gehad, de indruk - en dit werd hier een tijd geleden door een bepaalde getuige gezegd - dat de daders, welke bende men ze ook noemt, door de manier waarop zij die zakken in het hellend vlak van Ronquières hebben gedeponeerd en de wijze waarop zij bewijsstukken hebben verpakt, daaraan een bepaalde boodschap aan vast zat? Was het de bedoeling van de daders om daar iets mede te delen? Dit blijft altijd het levensgrote vraagteken over die zaak.

De heer Vermeersch: Daar kan ik geen antwoord op geven.

De heer Voorzitter: Waarom niet?

De heer Vermeersch:  Omdat ik dan het beroepsgeheim zou schenden. Omdat het onderzoek lastens de bende nog steeds lopende is.

Welke PV? Het zou onder andere om stukken uit Nijvel gaan, Beijer was een beschermde getuige van Nijvel kan het er iets mee te maken hebben? Alsook zijn uitspraken over de gevonden wapens en plaats. Maar wat met onderstaande vooral het vette gedeelte.

Conclusies van de Tweede Bendecommissie uit 1997:

Tijdens de hoorzittingen is gebleken dat de speurders een aantal démarches gedaan hebben waarvan de magistraten noch vooraf, noch achteraf werden ingelicht. Tot op vandaag blijft onderzoeksrechter Troch bij de versie dat de Delta-cel sucees had omdat de PV's grondig werden nagelezen en omdat de duikers van de genie van Burcht de bodem systematisch hebben afgezocht. De onderzoeksrechter was en is nog steeds niet op de hoogte van de bijzondere voorbereidingen die de speurders getroffen hebben.

Dan kijk ik even in de richting van wat kolonel Sack beweerde en zijn bocht van 180 graden, alsook de zeer verdachte dood van Willy Acke. Beiden Delta cel. De kans dat er inmenging van een of ander binnen of buitenlands dienst er mee te maken heeft, waarom moest het onderzoek daar weg? En moest het dossier WNP, en de zaak-Mendez er buiten blijven? En dan ook het stukje over die boodschap. Welke boodschap: wij zijn machtig wreed en kunnen het onderzoek op slot doen? hmm

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

163 (edited by Merovinger 27-03-2013 18:20)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Het uittreksel van het verhoor achter gesloten deuren van Vermeersch, is deze van de eerste bendecommissie en dateert dus van 1989. De conclusies die Ben gepubliceerd heeft, zijn deze van de tweede bendecommissie en dateren dus van 1997. Beide parlementaire onderzoekscommissies stelden zich dus vragen rond de aanleiding van de duik in 1986 en besloten allebei dat er hieromtrent tegenstrijdigheden werden opgemerkt in de getuigenissen voor de commissies.

164

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ja Merovinger, 8 jaar later is het nog steeds een mysterie en dan nog voor een onderzoekscommissie dan nog wel. Dat kan tellen. Wat zit er daar achter?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

165 (edited by Merovinger 27-03-2013 18:23)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

CleverTrevor wrote:

Voor al die wendingen en ontwikkelingen wordt echter nooit een heldere reden gegeven. Wát was de reden om die zakken uit het kanaal nog eens te laten onderzoeken? Waarom zijn die robotfoto's in de vuilbak gegaan? Waarom is de vermeende dood van een Bende-lid geen item meer? Waarom was dat rapport van Zucker slecht? Op al die vragen krijgen we geen antwoord.

Het lijkt mij logisch dat zij daar (nog) geen antwoord op geeft omdat zij anders mogelijks het geheim van het onderzoek zou schenden. Ik merk in de communicatie van Jumet zelf wel een andere sterke stijlbreuk. Vroeger communiceerde Jumet op voorhand in de pers de geplande acties (we gaan binnen drie weken op plaats X beginnen graven hé jongens) terwijl de zaken die nu in de pers verschijnen allemaal verslagen en nieuws zijn van reeds uitgevoerde acties (de verhoren hebben al plaatsgehad, het wetenschappellijk onderzoek op het materiaal van Ronquières is al uitgevoerd, pas nieuws na de huiszoekingen, ...). 

De enige voorlopige conclusie die we nu kunnen maken is dat ze in Jumet ofwel heel belangrijke elementen hebben gevonden of in handen hebben gekregen die naar de oplossing kunnen leiden, ofwel de bal volledig mis slaan wat dan een echte catastrofe voor het onderzoek zou betekenen.

166 (edited by the end 27-03-2013 21:14)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Merovinger wrote:

Het PV draagt nummer 2420, farde 38 van het onderzoek. De kerels die de zakken dumpten, zo verklaart de getuige, kwamen ter plekke met een Golf GTI en een helderkleurige Mercedes. Verder verklaart de man: 'Bij herhaling heb ik twee wagens opgemerkt dicht in de buurt van het ponton van Ronquières. Het ging om een Renault 30 of een Passat van witte kleur, en een Golf GTI, eerst metaalgrijs, daarna groen. Het is deze laatste die men heeft teruggevonden in het bos van La Houssière. In deze wagens zaten meestal enkel bestuurders. In zeldzame gevallen zat er een passagier op de achterbank van de Golf.

Als dit de aanleiding is geweest voor de tweede duik waarom zegt hij dat dan niet expliciet tegen de voorzitter van de commissie. Daarmee zou hij toch geen geheimen verklapt hebben noch het onderzoek geschonden hebben.

Goede vraag en goed  opgemerkt. Dus de PV is van 11/11/1985 en is die opgesteld door Nijvel. Kan het dan zijn dat er basis van deze getuigenis in '85 gedoken is en dat Deprêtre dezelfde dag nog duiker laat komen? Dat zijn dus de 2 getuigenissen samen met die van Frank O.? Waarom doet iedereen er dan zo geheimzinnig over is er nog meer? Heeft het iets met de handtekening te maken samenstelling van de zakken. En wat met de sporen naar Bultot is het bos van La Houssiere? Wie is die getuige en hoe is dit gesprek tot stand gekomen? Kan het zijn dat het een telefonische getuige/tip was? Daar men spreekt van een verwarde getuigenis.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

167

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Forumlid Boemerang geeft een mooi overzicht van de inhoud van zakken die gevonden zijn in Ronquières, maar volgens het verslag van de Tweede Bendecommissie mankeert er nog een item:

De speurders vragen zich ook af of een in Ronquières teruggevonden sleutel niet zou passen op het bureau van Martial Lekeu in de rijkswachtkazerne te Vaux-sur-Sûre (77).

En als we dan toch bezig zijn. Hieronder een citaat uit een interview met advocaat Jean-Paul Moerman. Hij stelt zich vragen die momenteel zeer actueel zijn:

Onderzoeksrechter Troch ging dreggen in het kanaal Brussel-Charleroi te Ronquières. Dat was al eens gebeurd, waarom deed Troch het dan over in zijn onderzoek naar de Bende-aanslagen in Aalst en Temse? Was het de eerste keer niet goed gebeurt, toen zijn collega uit Nijvel, Jean-Michel Schlicker, het had bevolen? Normaal gebeurt dreggen zo: je spant een touw over het kanaal, van de ene naar de andere oever, en schuift dat systematisch vooruit over het gebied dat je wil bestrijken, terwijl een kikvorsman heen en weer langs het touw loopt. Op die manier kun je onmogelijk een plekje overslaan. Er is niets gesofisticeerd aan. Waarom deed Freddy Troch het dan over? En waarom vond hij iets dat Schlicker niet gevonden had, namelijk twee interessante vuilniszakken? Werden die zakken er misschien ingegooid nadat Schlicker gezocht had? Een fundamentele vraag!

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

168 (edited by Merovinger 28-03-2013 01:24)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Nog uit het verslag van de Tweede Bendecommissie:

Commissaris Reyniers bleef weg op een belangrijke coördinatievergadering betreffende het verdere onderzoek van de wapens, enzovoort die te Ronquières uit het kanaal waren gehaald, maar kwam na afloop van de vergadering aanzetten met de laconieke mededeling dat deze spullen technisch verkeerd waren behandeld (67).

Reyniers deelde Van Rie - in december 1986 - via een woedend telefoontje mee dat een lid van de Delta-cel, een rijkswachter, het niet meer moest wagen met (bepaalde) leden van de Brusselse brigade te spreken; met name de zogezegde insinuatie vanwege de betrokken rijkswachter "dat er leden van de gerechtelijke politie Brussel betrokken zijn bij extreem-rechts", was de oorzaak van Reyniers zijn woedende uitval in de richting van Delta (68).

Reyniers misbruikte in de ogen van de Delta-cel zijn getuigenverhoor door de Bende-commissie I (op 3 november 1988) om af te rekenen met deze onderzoekscel. Op 8 november 1988 schreven zowel Troch als Acke een scherpe brief aan de procureur-generaal van Gent waarin zij niet alleen de kritiek van Reyniers tegenspraken maar hem ook beschuldigden van voortzetting van de politieoorlog op een moment waarop dat totaal ongepast was.

(67) Verhoor De Saeger, 29 april 1997, 28-30. In een brief van 21 augustus 1997 aan de Commissie over dit conflict liet de voormalige  hoofdcommissaris van gerechtelijke politie Reyniers zich opnieuw zeer kritisch uit over het verhaal van de Delta-cel over de wijze waarop de vondst te Ronquières tot stand is gekomen. Hij rondt zijn kritische beschouwing afmet de opmerking: "Volgens mij was de oprichting van de Delta-cel overbodig. Zelfs de h. Troch pleitte nu voor de Commissie voor één cel te Brussel (sic)."

Nog iets dat Boemerang volgens het verslag van de Tweede Bendecommissie aan zijn lijstje kan toevoegen:

c) Grootscheeps onderzoek door de afdeling "Bende van Nijvel" van de BOB: inwinnen van de inlichtingen die nodig zijn voor het redigeren van de voormelde listings. Ter herinnering:

  • (...)

  • De (in Ronquières teruggevonden) Ruger Black Hawk;

  • (...)

In de Franse tekst spreekt men van 'les Ruger', dus mogelijks meerdere. Of is dit een fout in het document van het CBO dat opgesteld werd in 1988? Op de huidige website van de cel Jumet spreekt men bij de oplijsting van de gestolen wapens bij Dekaise nl. van "een revolver van het merk  Rüger Kal.357, .38 en 9 mm, loop 5", simple action (dit wapen werd teruggevonden in het kanaal in Ronquières).

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Professor Adrien Masset kwam in 1997 ook tot de conclusie dat het verhaal rond de duik in 1986 niet klopt:

Un travail du même expert (prof. Masset) sur la découverte des armes des tueries dans le canal à Ronquières en novembre 1986 est quant à lui tout à fait surprenant. Le juge Troch en tête, et avec lui les enquêteurs de Termonde, qui ont fait la découverte, ont toujours expliqué qu'un des leurs, un gendarme détaché à la cellule Delta, avait relu les procès-verbaux de Nivelles et que son travail avait permis de retrouver les armes que Nivelles n'avait pas trouvées l'année précédente.

Selon l'analyse de l'expert, cette explication ne tient pas. De nombreux documents montrent que les choses ne se seraient pas passées ainsi. Il apparaît aussi que des indices matériels ont été découverts dans le canal, mais également sur la berge. Et que le gendarme qui a relu les P.-V. avait un indic et connaissait aussi l'ancien gendarme Robert Beijer. D'où l'expert se demande si la découverte des armes de Ronquières n'a pas en réalité été «donnée». Pour la commodité des enquêteurs, la vérité aurait ainsi été rhabillée...

C'est sur la base de cette analyse que la commission parlementaire, dont le rapport sera présenté lundi, estime qu'une instruction complémentaire s'impose sur les circonstances de la découverte des armes des tueries repêchées en 1986 dans le canal de Ronquières.

Bron: Le Soir | 18.10.1997

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Uit het verhoor van Troch voor de Eerste Bendecommissie:

De vondsten in de zwaaikom in Ronquières tonen het verband tussen verscheidene dossiers. Zo bevatte één van de zakken een kassa van de Delhaize te Aalst gewikkeld in een kogelvrije vest afkomstig van de overval te Temse. De onderzoeksrechter Troch heeft de indruk dat het de bedoeling was dit verband te leggen.

Als we dan het overzicht van Boemerang bekijken zou dit betekenen dat de kassa van Aalst in zak 1 zat. In diezelfde zak zaten ook de delen van van twee 7.65 mm en een Ruger gestolen bij Dekaise.

Zie ook het antwoord van Vermeersch voor de commissie:

De heer Vermeersch: Mijnheer de Voorzitter , ik zal enkel mijn mening naar voren brengen: ik dacht van niet. Niettemin, zoals gesteld in de brief die ik van uw commissie heb ontvangen zijn er door de vondst van Ronquiéres belangrijke zaken naar boven gekomen die de link leggen tussen bepaalde feiten , daar waar de link op gerechtelijk vlak nooit kon worden gelegd. Enkel door de vondst op het Hellend Vlak van Ronquières werd die link gelegd.

De heer Voorzitter: Als U zegt "link", tussen welke feiten is dat dan?

De heer Vermeersch: Dat start met de dubbele moord Temse.

De heer Voorzitter: Dus eigenlijk alle feiten.

De heer Vermeersch: Neen, niet alle feiten : de moord op de rijkswachter de heer Morue, Aalst : de kassa van Aalst werd teruggevonden, kogelvrije vesten van één der eerste feiten van de Bende van Nijvel.