Topic: Wiki
Procureur des Konings
In België is een procureur des Konings een magistraat van het Openbaar Ministerie. De functie van een procureur des Konings is vergelijkbaar met de officier van justitie in Nederland. Er is een procureur des Konings in ieder gerechtelijk arrondissement en een federale procureur die bevoegd is voor het hele grondgebied. De procureur des Konings wordt bijgestaan door een of meer substituten.
De bevoegdheden van het Openbaar Ministerie, en dus ook van de procureur des Konings, worden beschreven in de artikels 137 tot en met 156 van het Gerechtelijk Wetboek. De procureur des Konings oefent, onder het gezag van de minister van Justitie, de opdrachten van het Openbaar Ministerie uit bij de arrondissementsrechtbank, de rechtbank van eerste aanleg, de rechtbank van koophandel, de arbeidsrechtbank en de politierechtbank van het arrondissement. Hij staat in voor de uitoefening van de strafvordering, maar treedt ook op in burgerlijke zaken en zaken voor de arbeidsgerechten wanneer de wet het voorschrijft of zijn optreden wordt gevorderd.
De procureurs des Konings vormen samen de raad van procureurs des Konings. De federale procureur kan de vergaderingen van deze raad bijwonen. De raad adviseert het College van procureurs-generaal over de harmonisatie en de uniforme toepassing van de regels en over elke zaak die verband houdt met de opdrachten van het Openbaar Ministerie.
Overzicht
Procureur-generaal
De procureur-generaal is een magistraat bij het Openbaar Ministerie (op dit niveau ook wel parket-generaal genoemd). Hij wordt bijgestaan door advocaten-generaal en substituten procureur-generaal. De benaming procureur-generaal wordt voor verschillende functies gebruikt:
Het hoofd van het parket-generaal bij het Hof van Cassatie.
Het hoofd van het parket-generaal bij de hoven van beroep, tevens hoogste gerechtelijke autoriteit in het rechtsgebied van het hof.
Procureurs-generaal
Advocaten-generaal