21

Re: Overzichtsschema

Ik heb vorige week het schema van Boemerang ontdekt. Rijkelijk laat, maar dit forum bevat zoveel (niet altijd even relevante) info... Je kan verzamelingenleer ("set theory") op de gegevens van het schema loslaten. Daarmee kan je visueel weergeven welk wapen wanneer gebruikt werd. Als je dan de hypothese accepteert dat een handwapen (pistool of revolver) altijd door dezelfde persoon gebruikt wordt, dan krijg je een beeld van de samenstelling van de bende op een bepaald moment. Daarnaast kan je ook een aantal logische gevolgtrekkingen maken die gebaseerd zijn op de verzamelingenleer.

Het schema van Boemerang kan als volgt samengevat worden » drive.google.com

Het schema V1.0 laat zien dat:

  1. Delhaize Genval, Delhaize Ukkel en Colruyt Halle door dezelfde groep is uitgevoerd. Deze groep heeft een link met Dekaise en met Anderlues - maar niet met andere gebeurtenissen.

  2. De LR .22 "eigenaar" was een killer die dit wapen gebruikte om - in pro stijl - de slachtoffers af te maken met schoten in het hoofd: Beersel, Mons, Temse, Colruyt Nijvel, Anderlues.

  3. Colruyt Nijvel + Diable Amoureux + dumpen Saab is de verzameling die 10 wapens dekt en een verband heeft met alle andere gebeurtenissen behalve Dinant.

  4. De gebeurtenissen van 1985 (de laatste golf) eigenlijk een "uitlegger" zijn. Het verband met de rest berust alleen maar op de RG-1 en de RG-2.

  5. Anderlues een groot mysterie blijft: 5 wapens voor een overval op een "kleine" juwelier en met een niet zo imposante buit.

Het volledige schema kan ontdaan worden van een aantal "ballast" elementen: Saab achtergelaten te Eigenbrakel, inbraak Saab garage Eigenbrakel (wagen te pakken krijgen), Ohain (wagen te pakken krijgen), Dekaise (wapens te pakken krijgen), Dinant (idem).

Als je dat doet, blijft Colruyt Nijvel en de schietpartij die daarop volgt niet alleen de grootste gemene deler, maar wordt het ook duidelijk dat er drie sub-verzamelingen zijn en een "uitligger":

a. De overvallen op de Delhaize's te Genval & Ukkel + Colruyt Halle
b. Colruyt Nijvel en het gevolg erop
c. Anderlues
d. De 1985 gebeurtenissen (de "uitligger") - 3 wapens waarvan slechts 1 gelinkt met andere gebeurtenissen.

Wat ook opvalt: de LR .22 speelt in drie van de vier gebeurtenissen een rol (a, b, c). Indien dit wapen steeds door dezelfde persoon gehanteerd werd, is deze man een sleutelfiguur.

Nog enkele plausibele conclusies op basis van het schema:

(y) De overvallen onder (a) zijn uitgevoerd door een groep die waarschijnlijk alleen op buit uit was. De slachtoffers hadden de "pech" dat ze op de een of de ander manier in de weg kwamen te staan. Vergeet niet dat in die periode de banken en de Post aan hun beveiliging gewerkt hadden, maar dat de supermarkten nog niet zo ver stonden. Supermarkten = gemakkelijk geld met andere woorden.
(z) De feiten van 1985 (Eigenbrakel, Overijse, Aalst) lijken op niets op de feiten onder (a). Hier is iets anders aan de hand.

Nog wat over de hypothese dat een handwapen altijd door dezelfde persoon werd gehanteerd ... Ik ben absoluut geen wapenkenner en heb nog nooit een geweer, pistool of revolver in handen gehad. Maar ik zie op TV en in films wel dat die dingen uiteen worden gehaald, schoongemaakt en danterug in elkaar worden gezet. Als ik dan met zo'n ding aan de slag zou moeten, dan zou ik alleen maar op mijn eigen assemblage techniek vertrouwen. Vandaar...

Misschien kan dit wat helpen.

Re: Overzichtsschema

GG. Merci super!

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

23

Re: Overzichtsschema

Puik! Dank voor deze bijdrage. Enkele bemerkingen:

GG wrote:

Als je dan de hypothese accepteert dat een handwapen (pistool of revolver) altijd door dezelfde persoon gebruikt wordt

Inderdaad, en spijtig genoeg kunnen we daar niet 100% van uit gaan (als dwaalsporen leggen en alibi's arangeren deel van de strategie waren is het niet ondenkbaar dat ze verschillende mensen gebruik laten maken hebben van een zelfde "wapenpot") - maar de oefening is de moeite waard!

GG  wrote:

1. Delhaize Genval, Delhaize Ukkel en Colruyt Halle door dezelfde groep is uitgevoerd.

dat is altijd al mijn aanvoelen wat geweest, alsof deze aanvallen een soort test case waren voor het grotere werk

GG  wrote:

De LR .22 "eigenaar" was een killer die dit wapen gebruikte om - in pro stijl - de slachtoffers af te maken

De "pro" van dienst? Ik ben niet zo belezen op het gebied van wapens maar is .22 ook niet het kaliber van de Mossad? Aan de specialisten op het forum: aan welk profiel wordt zo'n kaliber normaal gekoppeld?

GG  wrote:

4. De gebeurtenissen van 1985 (de laatste golf) eigenlijk een "uitlegger" zijn. Het verband met de rest berust alleen maar op de RG-1 en de RG-2.

Wat des te meer wijst op het opzetten van een opzettelijke koppeling tussen de feiten: "on a melangé les armes", weet je wel.

24

Re: Overzichtsschema

dim, wat het gebruik van de LR .22 betreft: Op het internet (bv. Wikipedia) vindt je als kenmerken van de .22 LR terug: weinig lawaai en weinig terugslag. Deze munitie kan zowel in pistolen, revolvers als geweren gebruikt worden. Niet geschikt voor het zwaardere werk maar ideaal om van dichtbij een doel te raken. Samengevat: ideaal om in een licht pistool te gebruiken dat je gewoon in je zak kan meenemen.

Over de hypothese dat de handwapens altijd door dezelfde persoon werden gebruikt:

  1. Dat is "maar" een hypothese. Ze is niet echt nodig om te besluiten dat de drie overvallen van februari en maart 1983 door dezelfde groep werden uitgevoerd. Daarvoor is de samenhang van de drie deelverzamelingen te sterk. En ook de korte tijdsperiode (minder dan 30 dagen) wijzen in die richting.

  2. Aangezien er maar 1 LR .22 in de verzamelingen voorkomt lijkt het mij verdedigbaar dat dat wapen altijd door dezelfde persoon gebruikt werd. Iemand die meestal een licht pistool in zijn zak had als hij erop uit trok - vermoed ik.

En dat is het zowat. Veel meer kan ik hier ook niet uit afleiden.

Re: Overzichtsschema

Bedankt GG voor die alternatieve visuele vormgeving. Sommige zaken springen dan beter in het oog.

Ik had bijvoorbeeld ook al de vele wapens in Anderlues opgemerkt. In het boek van Finné is er wel slechts sprake van vier en geen vijf wapens in Anderlues (de .38 zou die van de juwelier geweest zijn en door de daders meegenomen zijn, dus niet dezelfde .38 als die in Ukkel, in Halle en in de achtergelaten Saab). Ze hadden in Anderlues toch wel veel wapens bij om een kleine juwelier te overvallen. Dan is het toch wel vreemd dat iemand van de daders een andere dader moest aanmanen om op Szymusik te schieten en er uiteindelijk slechts één kogel de juwelier geraakt heeft. Was de juwelier niet het doel maar de nabijgelegen Colruyt? Of was deze overval een bevolen overval die door anderen (en onervaren) dan de voormalige Bende van Nijvel-daders moest worden uitgevoerd met als opdracht om daar met zoveel mogelijk wapens te schieten om feiten aan elkaar te linken of om sommigen een alibi te geven?

Re: Overzichtsschema

Merovinger, je weet dat het verboden is zoveel vragen te stellen, we hebben er al zo veel. Maar wel goede vragen, en dit nieuwe schema met cirkels, daar moet toch iemand iets mee kunnen en zeker professionele profilers en analisten zouden toch meerdere conclusies kunnen trekken.

Mijn vraag aan GG, hoe zit het met de "b-groep", kan u daar nog wat meer over vertellen? En GG heeft u enige ervaring met dit soort zaken analyseren?

Re: Overzichtsschema

De .22 is een zeer lichte patroon die door meerdere eenheden gebruikt word. Zowel Mossad als Navy Seals gebruiken deze munitie. Voordelen zijn dat ze zeer klein, effectief, stil, en dodelijk zijn. Nadelen van de .22: geen stopping power, niet altijd betrouwbare randvuurpatroon (zonder slaghoedje).

De Navy Seals gebruiken een ruger mkII, terwijl Mossad voor een Beretta kiest. Beide zijn pistolen en kunnen voorzien worden van een demper. De seals gebruiken een demper waar men water kan aan toevoegen waardoor deze nog stiller is en deze het best gebruikt kan worden met high velocity ammunitie. Het gebruik van subsonic ammunition zal leiden tot nog meer haperingen.

28

Re: Overzichtsschema

Dank, nu nog een belachelijk naïeve vraag van een leek: een LR 22 is toch een "long riffle". In welke mate wijkt dat fundamenteel af van een Ruger en een Beretta?

29

Re: Overzichtsschema

In Dinant was er al een reus actief (>1m90) maar bij Dekaise dan weer niet (twee kleine types rond 1m70 en één van 1m80). De reus komt dus niet systematisch terug in alle aanvallen en als dat al gebeurde waren er schijnbaar verschillende "types" reus aan het werk, soms zelfs mogelijk gefabriceerd aan de hand van zolen. Had hij een snipperdag?

De bezetting van de Bende was dus wisselend. Neem dit samen met de heterogeniteit van de acties (banale overvallen, supermarkter, gerichte moorden) met wisselende gewelddadigheid en verschillende wapens, en de verscheidenheid aan robotfoto's, dan lijkt me het volgende aannemelijk: een aansturing van verschillende eskaders afhankelijk van de opdracht. Mocht de Bende één homogeen blok geweest zijn dan zou er veel meer overlap zijn tussen de feiten.

De taak is nu om uit het allegaartje van beschikbare (en vaak contradictorische en gemanipuleerde) info de meest betrouwbare daderssamenstelling per feit te halen. Aantal daders + profiel/beschrijving. En dit te koppelen aan de wapens.

Re: Overzichtsschema

dim wrote:

Dank, nu nog een belachelijk naïeve vraag van een leek: een LR 22 is toch een "long riffle". In welke mate wijkt dat fundamenteel af van een Ruger en een Beretta?

Wijkt zeer sterk af. Ruger en Beretta zijn de wapens. Deze vuren de .22 lr (long rifle) patroon af, .22 lr is dus gewoon het kaliber. Dit kaliber word net zoals andere kalibers door vele merken gemaakt zoals Remington, Blazer, Cci, ... Ook word dit kaliber gemaakt voor verschillende doeleinden.

  • Subsonic: alle munitie die bij droge lucht (20° c) niet boven 343 m/s gaat is geluiddempend.

  • Standard velocity: 343 m/s geluiddempend in geweren maar niet in pistolen (trage poeder).

  • High velocity: 370-400 m/s betere ballistiek.

  • Hyper velocity: 430-550 m/s nog beter ballistiek, maar minder zware impact omdat ze de kogel lichter gemaakt hebben om deze snelheid te kunnen bereiken.

Men heeft ook verschillende kogels voor de .22 lr:

  • Full metal jacket (volmantel): zachte loden kern omgeven door harder staal.

  • Hollow point: versplintert bij impact.

  • Tracer: Om een doel te markeren. Geeft een licht na het afvuren zodat je de kogel mooi kan zien vliegen. Wel mee oppassen want bij droog of winderig weer kan hij al is brandstichtend zijn.

  • Shotshell: Plastic omhulsel waarin ongeveer 160 kleine bolletjes zitten. Te vergelijken met een jachtpatroon.

Wie interesse heeft moet maar is iets laten weten, dan nodig ik jullie is uit in de schietstand.