Met het dumpen van de achterbank wil de Bende van Nijvel de speurders manipuleren en het onderzoek beïnvloeden. In deze context is het interessant om te kijken welk invloed dit op het onderzoek gehad heeft. En hoe de Bende van Nijvel hoogstwaarschijnlijk bewust was van het effect dat dit ging teweeg brengen door het kennen van de interne reglementering van onderzoeksdaden.
Ten eerste was na Temse en Nijvel eind september 1983 het onderzoek verdeeld over verschillende diensten en onderzoekers die elk hun eigen onderzoek deden waardoor de verbanden tussen de verschillende misdaden niet naar boven komen.
De daders hadden nochtans in Nijvel alle moeite gedaan zodat de verbanden duidelijk zouden zijn. Na Nijvel is er Ohain met een rijkswachtwapen van Nijvel, en Beersel met de achterbank als tip en de Golf van Ohain. Op 10 oktober 1983 krijgt men de tip van de achterbank, op 17 oktober 1983 komt de link met de Golf in de krant (zonder dat ze de Golf hebben). De Bende van Nijvel wil blijkbaar absoluut dat alles samengevoegd word, kan men daar uit afleiden.
Op 22 oktober 1983 komt Dery per toeval tot de ontdekking dat er mogelijks een link is tussen de verschillende misdaden. En die toeval is door dat de verschillende onderzoeksrechters per toeval dezelfde expert nemen voor de expertise, wat niet de standaard was. In het verslag van de kamer 59/10/1988 bijlage blz. 381 lezen we:
Die verbanden werden aangetoond via een verslag van deskundige Dery van 22 oktober 1983. Voorts is op hetzelfde tijdstip tevens gebleken dat die feiten ook onderling met elkaar te maken hebben door de gestolen voertuigen die door de daders waren gebruikt. Zo kwam vast te staan dat dezelfde wapens werden gebruikt bij de overval op Genval, bij de feiten in de Colruyt van Nijvel en de moord in de Auberge des Trois Canards in Ohain – het betreft drie feiten die in het arrondissement Nijvel gepleegd zijn - maar ook bij de moord op de huisbewaarder in Beersel, de moord op de zaakvoerder van de Delhaize van Beersel die in het arrondissement Brussel werden gepleegd..
Als men dan leest wat de wet voorschrijft bij bovenstaande vaststelling en met wat er nu geweten is wat de gevolgen zijn geweest voor het onderzoek!
Kortom, pas na afloop van het deskundigenonderzoek van de heer Dery en uit zijn verslag van 22 oktober 1983 is gebleken dat diverse criminele feiten die hier voren worden vernoemd onderlinge door ballistische correlaties verbonden waren en dat er redelijkerwijze vanuit kon worden gegaan dat ze gepleegd werden door dezelfde bende. Overeenkomstig de dwingende regelen van de strafrechtelijke procedure zie artikel 62bis van het Wetboek van Strafvordering) ten gevolge van die feiten werden geopend aan verschillende magistraten toevertrouwd, dit wil zeggen aan diegenen die territoriaal bevoegd waren.
Hier komt een stuk wie op dit moment bevoegd is voor welk deel van het onderzoek, en de tekst volgt:
Vandaar dat eind oktober 1983 het probleem rees van de centralisatie van de onderzoeken die te Brussel en en Nijvel waren geopend.
Het gevolg is de gekende malaise van het onderzoek. Blijkbaar geraakten de magistraten/onderzoekers er niet uit want de Bende van Nijvel maakt alles nog eens duidelijk in Anderlues: op 1 december. En dit is toch wel zeer toevallig de dag na:
De heer Schlicker nam op 30 november 1983 het volledige kabinet van onderzoeksrechter Wezel over die benoemd was tot raadsheer in het hof van Beroep te Brussel. Het laatste van de eerste reeks bendefeiten (19 feiten in de periode 1982-1983) gebeurde op 1 december 1983. Op dat ogenblik was het verband (ballistsch-wagens) tussen de verschillende misdrijven niet volledig duidelijk.
Volgens mij waren de daders bewust van de gevolgen voor het onderzoek, door het naar Nijvel te brengen onder 1 onderzoeksrechter konden meer controle uitoefenen. De daders hebben bewust de moordpartij in Nijvel gedaan omdat Nijvel in feite niet voorzien en onderbemand was om zulke zaken aan te pakken, en in Nijvel had je ook Deprêtre met zijn eigenzinnige methodes. Het is immers al bij de moordpartij in Nijvel dat de verschillende wapens gebruikt zijn. Zo kan men op een eenvoudige manier het onderzoek sturen.
De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.