Topic: Boek: Het gevaar Demol
Het gevaar Demol
Korte inhoud
"Johan Demol, de beste politiecommissaris van het land, is ontslagen door de corrupte politieke klasse." Dat zegt het Vlaams Blok. De waarheid klinkt anders! Johan "Jean" Demol is een crack in karate en liefhebber van Japanse zwaardsport die in 1979 doorstoot tot de leiding van de privé-militie Front de la Jeunesse. Een "superflik" die in 1982 ternauwernood ontsnapt aan een huiszoeking in verband met een spectaculaire wapenroof in zijn rijkswachteenheid. De parlementaire commissie die het onderzoek verricht naar de Bende van Nijvel openbaart waarom.
De politieke vrienden van Johan Demol zijn intussen gevlucht, "ge-zelfmoord" of zitten gevangenisstraffen uit voor brandstichting, aanslagen en moorden. Maar Demol ontspringt de dans en trekt, als politieofficier, naar Schaarbeek. Met de steun van voormalig burgemeester Roger Nols, rabiaat Vlamingen- en vreemdelingenhater. De raciale segregatie op een achtergrond van zware sociaal-economische ongelijkheden maakt van Schaarbeek een ideale biotoop waar Demol zijn "law and order"-bedje kan spreiden. De politieke overheid laat betijen. Demol creëert er zijn eigen Pretoriaanse Garde die een faam heeft van machtsmisbruik en drughandel. Elke Schaarbekenaar wordt plots een verdachte. Elke migrant een drugdealer. Tot Demol wordt ontmaskerd en hij een pact sluit met het Vlaams Blok. Samen gaan ze de democratie te lijf.
Auteurs:
Ron Hermans: was als journalist verbonden aan Trends en aan De Morgen. Momenteel werkt hij als publicist.
Eric Goeman: is voorzitter van het Studiecentrum voor de geschiedenis van het fascisme en racisme en initiatiefnemer van Democratie 2000. Hij organiseert de jaarlijkse succesvolle debatten op de Gentse Feesten.
Info over de uitgave:
ISBN: 9789064450655
Uitgeverij: EPO
Publicatiejaar: 1998
Paperback (12,5 x 20 cm) - 272 p.
De publicatie van het boek heeft toen heel wat stof doen opwaaien. Johan Demol heeft meerdere gerechtelijke stappen ondernomen tegen de publicatie van het boek, doch finaal ongelijk gekregen. Zie de uitspraak van het Hof van Beroep in 2005 en het finale verdict van het Hof van Cassatie in 2007.