1

Topic: Chantage en staatsbelang

Stel: er wordt chantage uitgeoefend op personen die nauw verbonden zijn met de Belgische staat (de Generale, het paleis, ministers, ... ) Wie dient dan tussen te komen uit "staatsbelang"?

Stel: om de chanterende groep aan te pakken worden een aantal criminele feiten uit die hoek (rond drugs, wapens, ... type Dekaise, Temse, Angelou, ...) gekoppeld aan schandalige supermarktbloedbaden, door linken te leggen met wapens, foto's, sporen allerlei, ...

We weten dat: verscheiden personen, vooral uit extreem-rechtse hoek, zouden het dossier-Pinon/Eurosystem/... willen hebben aanwenden voor chantage of manipulatie. Zo zouden de rijkswachters Madani Bouhouche, Jean-Marie Millet, Jean-Pierre Stienon, Martial Lekeu, Christian Pattijn en een zekere Callens, chantagepogingen willen ondernemen hebben, gebruikmakende van de informatie die gevonden werd bij Montaricourt.

We hebben verder ook nog het gedoe met Paris/Las Vegas en de Jonathan, het dossier Mirano, Nihoul, Cryns, ... Het roze gevaar zat overal. Maar wie chanteert wie? En aan welke kant stonden snoeperds zoals Mathot, Cruysmans, De Pauw, ...

En wat met de rol van detective Bob L. in dit alles, vertoevend in extreem-rechtse schietclubs en net als zijn vader verbonden aan de militaire veiligheidsdiensten? Hoe verklaren we zijn eigenaardige tussenkomsten in de dossiers rond Pinon, de Bende, en Cools? Aan de zijde van de Sûreté en geïnfiltreerd?

Is dit een werkhypothese die ons ergens kan brengen?

2

Re: Chantage en staatsbelang

Ik denk van wel, zeker wat de teneur en algemene lijnen van de hypothese betreft. Vraag is of de namen op de juiste plek staan ingevuld. Je weet dat ik de overval op Dekaise hoog in de ranking plaats. Uit wie bestond het Waverse clientèle? Dat zou leuk en vooral leerrijk zijn om weten.

Wat mij zeer waarschijnlijk en zelfs zo goed als zeker lijkt, is het koppelen van feiten door middel van het leggen van valse sporen, alibi's, vermeende alibi's enzovoort. Wat me echter moeilijk lijkt, is het aanbrengen van een hiërarchie in de groepen of cellen, bijvoorbeeld in de groep van (ex-)rijkswachters. Jean-Pierre Callens bijvoorbeeld, Janpiet voor de vrienden, moet je niet op het niveau van Bouhouche en anderen plaatsen, kwam wel goed overeen met Beijer, maar het is daarentegen wel een feit dat, vooraleer hij bij de Art Crime Unit van de Federale Gerechtelijke Politie werkte, hij als rijkswachter actief was in de Brusselse Zedenbrigade. En dat lijkt me dan weer een van 'the places to be', gelet op wat je daar schrijft, en met het oog op het sprokkelen van gevoelige en vooral hanteerbare en ontvlambare informatie. Maar Callens moest weg en anderen mochten blijven.

Toch is het inderdaad goed mogelijk dat de noemer 'staatsbelang' het echte of valse motief was voor tal van criminele acties. Alleen: dat uitvoerende 'comité, de schietgrage jongens aan de basis, die zullen we moeten identificeren vooraleer hogerhand kan worden blootgelegd. Maar als werkhypothese lijkt me dit hoe dan ook zeer valabel. Chantage, valse sporen, bescherming en indien nodig: liquidatie.

3

Re: Chantage en staatsbelang

Eindelijk ... Eindelijk gaan er iemands ogen en gedachten open over de basis van de moordpartijen door de Bende van Nijvel. Los door alle dwaalsporen, los van de zichzelf indekkende magistraten, los van de carriére jagende en gemanipuleerde onderzoekers en los van een door een omerta politiek tot zwijgen gedoemde klasse kunnen we het zelf wel reconstrueren. en nogal simpel ook. Volg me even (opmerkingen welkom).

Een Belgisch politieker en zakentycoon thuis in de wereld van worsten en spek, een boegbeeld van een christelijke partij, bij gratie des volks benoemt tot leidend figuur in het Belgische forum en minister van defensie. Hij is ook Sinterklaas voor zijn zakenpartners (namen zelf invullen) en voor een prins die opgezadeld wordt met buitenlandse betrekkingen. Euforie altegaar (Montaricourt, Tuna,).

Op een gegeven ogenblik loopt het mis ! Onze prins, die reeds een wankel huwelijk had, wordt gechanteerd door mensen die in het bezit zijn van belastende feiten tegen hem. De prins kan geen kanten op en besluit zijn broer op de hoogte te stellen. Deze bekleed de hoogste positie in het land. Ondanks de moeilijke situatie tussen beide broers, en onder druk van de fanatiek christelijke echtgenote van de troonbeheerder worden maatregelen genomen om het gevaar te stoppen.

De kabinetchef van de koning wordt ter hulp geroepen. En als devoot christen zal deze het varken wel wassen. Op aanwijzing van de prins ontbied hij een rijkswachtgeneraal ten paleize.Tenslotte liep deze generaal ook een schuinse schaats. De kabinetchef bedingt dat hij ook de kabinetchef van de volgende koning zal zijn.

De rijkswachtgeneraal op zijn beurt neemt contact met de ouwe-getrouwe kolonels om undercover orde op zaken te stellen. En daar begint een gans schaakspel. Bouhouche wordt geactiveerd, er worden inbraken gepleegd, er vallen doden in auto-ongevallen, zelfmoorden, er worden garages, appartementen, safe houses gehuurd. Er wordt een dodersbende opgetrommeld en deze wordt opgehaald en weggebracht zonder één enkel tracé.

4

Re: Chantage en staatsbelang

En de SDRA/Stay Behind/Sûrété-structuren als werktuig om alles in goede plooien te krijgen? Met bijvoorbeeld Smets die opduikt in de zaak Pinon, de zaak Pour, WNP, ...

Re: Chantage en staatsbelang

De hypothese van Stef Janssens dus. Lijkt mij zeer plausibel. LEO, heb je zijn boek al gelezen?

6

Re: Chantage en staatsbelang

Merovinger, euhh.... nee, maar zo te zien zit ie op dezelfde frequentie als ik.

Re: Chantage en staatsbelang

Leo, bedoel je hiermee dat er zich onder de slachtoffers, de verantwoordelijken van de chantage bevinden?

8

Re: Chantage en staatsbelang

SDRA/Sûreté/Stay Behind: jazeker, maar is dit niet te breed als meervoudige structuur om het een en ander te coördineren? Zijn er eventueel figuren die als rode draad konden fungeren tussen bijvoorbeeld deze drie? Waren er personen die connecties hadden met deze drie en met bovenliggende structuren? Waren er bij deze personen - ik denk heel concreet aan iemand - individuen die een navelstreng hadden naar beneden (richting kandidaat-uitvoerders) en naar boven (richting opdrachtgevers en tussenpersonen)?

Maar op politiek vlak lijkt het me niet eenvoudig en net iets te gemakkelijk, in de zin van: het zal wel de politiek geweest zijn. Maar het kan. Toen was er niets onmogelijk. Maar de geciteerde politici komen uit liberale, socialistische én katholieke kampen, en dan zwijgen we nog ten dele over extreemrechts. Ik heb dus eerlijk gezegd mijn twijfels over een politiek echelon, tenzij dan een of andere verdwaalde politicus die kon gechanteerd en gebruikt worden. Of waren er operettepolitici die zichzelf als nieuwe sterke figuur zagen van een rechtse militaire of politiestaat? Ja, die waren er. VdB was uitgerangeerd toen het zwaar banditisme losbarstte. Maar de militaire piste lijkt me interessanter: majoor x en kolonel y, de poging tot staatsgreep en kerels die vervolgens politiek worden beschermd. Hmm...

9

Re: Chantage en staatsbelang

Wat ik bedoel Werner, is dat men van de mogelijkheid om de sexuele uitspattingen van enkele (bekende) heren  gebruik gemaakt heeft om andere strafbare feiten te verdoezelen. En hier bedoel ik o.a. geldtraffiek, drugtransport, omkoperij en de daaraan gekoppelde " amoureuze" zijsprongen. Zeg maar "de grote kuis houden". Hierbij vielen ook onschuldige slachtoffers.

Om het kort te houden: Vergelijk het met de opzet en uitvoering van Hitlers "Nacht van de Lange Messen".

groeten.

Re: Chantage en staatsbelang

Aubanel, de link tussen de wereldjes is niet moeilijk aangezien die werelden vaak in elkaar overlopen. En mensen die van overheidswege actief zijn in inlichtingenwerk/politiewerk, weten hoe ze het andere wereldje kunnen benaderen. Ofwel kennen ze iemand ofwel weten ze wel hoe ze aan zo iemand zijn adres kunnen komen.

Mensen van de SDRA kennen de mensen van de VSSE en omgekeerd, het inlichtingenwereldje in ons land is klein en die twee diensten zijn geen vreemden voor elkaar. Ook leden van de stay behind waren ongetwijfeld op één of ander manier vertrouwd met één van die diensten, zij het via voorgaande ervaringen of anderzijds trainingen of kennissen.

Servo per Amikeco