Gewezen rijkswachtcommandant die de leiding had over het Nationaal Drugsbureau. Het NDB werd in 1974 opgericht onder impuls van minister Vanden Boeynants en de generale staf van de rijkswacht en gesteund door de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration). Leon François kwam in 1980 in opspraak door corruptie en drugssmokkel naar aanleiding van een deal met Farcy.
Arrestaties betekenen einde van Belgische drugsbrigade
Het is zeer de vraag of de Nationale Drugsbrigade in België de arrestatie van baar commandant, kapitein Leon Francois, zal overleven. In Brussel doen geruchten de ronde dat de Rijkswacht van plan is om een grote schoonmaak in eigen huis te houden, omdat het nauwelijks meer mogelijk lijkt om nog na te gaan wie van de ongeveer ISO officiële drugsbestrijders zonder zonden is. Aangenomen wordt dat minstens de helft van hen zich ooit schuldig heeft gemaakt aan handeltjes ten eigen voordele.
Met de arrestatie van een vierde verdachte gisteren in de Belgische hoofdstad - terwijl nog minimaal eenzelfde aantal arrestaties verwacht wordt - lijkt de Belgische justitie in een benauwd parket te zijn gedreven. Maar ook de collega's van in de omliggende landen en de Verenigde Staten, met wie hij steeds zo nauw heeft samengewerkt, waren geschokt.
Negen jaar geleden werd de toen 33-jarige en veelbelovende Rijkswachtofficier Leon Francois verzocht om het Nationale Drugsbureau te organiseren in België, een land dat op het gebied van verdovende middelen toen nog nagenoeg maagdelijk was. Met verve zette Francois de jacht op smokkelaars en handelaars in en behaalde daarbij opzienbarende resultaten. Duizend kilo hasj hier, 27 kilo heroïne daar.
Meehandelen
Maar dat was niet het echte werk, zo vond hij, met een paar wijkagenten rol je geen internationale organisaties op. Francois wilde naar de bron, hij wilde meehandelen en binnendringen in de wereld van de narcoticahandel om van binnen uit des te harder te kunnen toeslaan.
Van zijn superieuren wist hij in 1974 anderhalf miljoen Belgische franken los te praten waarmee hij in Amsterdam cocaïne wilde verhandelen. De ondergeschikte die het zaakje voor zijn commandant zou klaren werd echter door de Nederlandse politie gesnapt. Hij raakte het spul kwijt en François dus zijn anderhalf miljoen. Het manschap werd na een telefoontje vanuit Brussel vrijgelaten.
Begrip
Franqois had wel vaker pech. Nog geen twee jaar geleden bijvoorbeeld kreeg een van zijn onderofficieren drie miljoen Belgische franken (ruim ƒ 200.000) ter beschikking om een handeltje op te zetten voor de NDB. De man verdween echter richting Spanje en is tot op heden niet teruggekeerd.
In België bestaat het nodige begrip voor de noodzaak om bij de bestrijding van de handel in verdovende middelen gebruik te maken van onorthodoxe methoden. De vraag is echter of François, die voortdurend op bet randje balanceerde van wat is toegestaan, daarbij niet te ver is gegaan.
Zo maakte hij bijvoorbeeld gebruik van een zekere Albert Farcy, een Fransman die In Brussel een café dreef en die verdacht werd van de moord op Donald Maenhout, een andere Brusselse onderwereldfiguur, wiens stoffelijk overschot - versierd met 30 kilo lood - opgehaald werd uit een kanaal in West- Vlaanderen. Farcy werd in Nederland gepakt wegens heroïnehandel en veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.
Op 30 december van het vorig jaar wist hij echter te ontsnappen, naar sommigen zeggen met behulp van zijn voormalige vrienden, en op dit moment verblijft hij, vrij en vrolijk, in Zaïre, een land waarmee de Belgen nog altijd goede betrekkingen onderhouden.
Bron: De Telegraaf | 24 januari 1980
Bron: Het vrije volk | 15 april 1982
Hierbij een foto van Boemerang vanop het proces met rechts François en links vermoedelijk Cammerman: