21

Re: Pauze 1984

Nog een element om mee te nemen in dit hoogst interessante, nieuwe denkspoor: wat gebeurde in de 22 maanden dat de Bende van Nijvel ogenschijnlijk op non-actief stond? Christine van Hees werd gruwelijk vermoord in februari 1984. In die 22 maanden lieten ook nog het leven: onder meer het juweliersechtpaar Szymusik in Anderlues (1 december 1983), Vincent Louvaert (november 1983), Paul Latinus(24 april 1984), François Ertrijckx (22 januari 1985) en het echtpaar Vissers-Van Ruyskensvelde (camping La Hetraie in Oud-Heverlee) en Jules Montel ook. Heel wat onschuldige mensen, anderen met boter op het hoofd.

Het zou m.i. zinvol zijn om tot een zo exhaustief mogelijke lijst van 'relevante' overledenen te komen uit de periode tussen 7 oktober 1983 (Delhaize Beersel) en 27 september 1985 (Eigenbrakel). Want in die periode zijn dingen gebeurd die de samenstelling en de werwijze van de Bende van Nijvel hebben gewijzigd en op een wreedaardige manier geïntensifieerd. Maar dan zitten we weer bij figuren als Ciolini (en Calmette?), en we moeten uitgaan van de zaak Dekaise én van de robotfoto's van de daders.

Re: Pauze 1984

Is het al bij iemand opgekomen of door iemand of enkelen bekeken geweest hoe het zit met die 'rustpauze' van de Bende van Nijvel? Het lijkt me hoogst merkwaardig dat deze opeens stoppen. Alles lijkt, althans in mijn ogen, te wijzen naar liquidaties vanuit het 'seksmilieu' vermomd als inbraken, diefstallen, overvallen, ...

Zou het niet goed zijn om te proberen een klare kijk te krijgen of er nog mensen uit die omgevingen gedood zijn tijdens die 'rustpauze' of op zijn minst verdacht om het leven zijn gekomen, afrekeningen, inbraken, diefstallen, ...? Is er dan werkelijk niets meer dat de Bende van Nijvel doet of moet doen? Is alles opeens vredevol in het orgiewereldje en is er in '85 dan opeens wel weer een probleem?

FEIT: Philippe De Staerke ging begin december '83 het prison in en kwam er uit in maart '85? Toeval?

Re: Pauze 1984

Er zullen nog wel meer gasten tussen eind '83 en de zomer van '85 in de bak hebben gezeten. Daar hebben wij jammer genoeg geen zicht op.

Of het waren geen liquidaties maar een groter georchestreerd spel. Je kan er nl. niet naast kijken dat tijdens de rustpauze van de Bende net de aanslagen van de CCC gebeuren.

Re: Pauze 1984

Als je gelooft in de Strategie van de Spanning, dan kan het zijn dat de opdrachtgevers achter de bende hun plannen even uitgesteld hebben omdat de CCC al voor voldoende onrust zorgde. Waarom zelf terreur zaaien als er een communistische groep is die het vuile werk in je plaats opknapt? Het zou kunnen dat de bende van aan de zijlijn toekeek hoe de CCC het land op zijn kop zette.

Re: Pauze 1984

patrick111 wrote:

Waarom zelf terreur zaaien als er een communistische groep is die het vuile werk in je plaats opknapt?

Een groep die de staatsveiligheid al van bij het begin kende en laten doen heeft … hmm

Re: Pauze 1984

De zo gezegde rustpauze kan te maken hebben met met wat rond WNP gebeurt, er is ook de start van de bende Haemers in november 1983 en iets later de CCC, in november 1985 is er ook de datum's van beide overvallen die samenvallen plus de CCC. Er zijn waarschijnlijke linken via wapens. Het past zo mooi in elkaar.

Haemers en zijn bende moeten toch geoefend hebben voor november 1983. Wat aan de Colruyt in Nijvel gebeurt met de combi vertoon gelijkenissen met hoe de bende Haemers te werk ging, ook WNP oefende met wagens volgens Latinus en Calmette is er instructeur in. Ik vraag me af hoe dicht die bendes waren, via Farcy en Darville komt men dicht. Charly De Pauw is ook gestorven in 1984, oorzaak onbekend. Stil hebben ze zeker niet gezeten.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

27

Re: Pauze 1984

the end wrote:

in nov. 85 is er ook de datum's van beide overvallen die samenvallen plus de CCC. Er zijn waarschijnlijke linken via wapens. Het past zo mooi in elkaar.

27 september 1985: Eigenbrakel en Overijse (Bende van Nijvel)
8 October 1985: aanslag Sibelgaz in Laken (CCC)
12 October 1985: aanslag Fabrimetal in Charleroi (CCC)
4 November 1985: aanslag BBL in Etterbeek (CCC)
4 November 1985: aanslag Manufacturers Hanover Corporation (CCC)
4 November 1985: aanslag op de Generale Bank in Charleroi (CCC)
4 november 1985: overval geldtransport Ensival (Bende Haemers)
5 November 1985: aanslag KB Bank in Leuven (CCC)
5 November 1985: aanslag Motorola in Watermaal-Bosvoorde (CCC)
9 november 1985: Aalst (Bende van Nijvel)

Er patrouilleerden soldaten in Brussel en Gol wou een politiedienst met verregaande bevoegdheden zoals de FBI.

Re: Pauze 1984

Opgelet in het vergelijken van bepaalde overvallen/aanslagen. Men gebruikt misschien een gelijkaardige tactiek, maar dat kan om de eenvoudige reden zijn dat dit de meest gebruikte en effectieve tactiek is die alom gekend is en aangeleerd wordt bv. in het leger. Die gelijkenissen zijn zeker geen betrouwbare aanwijzing op zich.

Servo per Amikeco

Re: Pauze 1984

Fragment uit het gesprek tussen Jozef Kausse, agent van de staatsveiligheid, en Guy Bouten:

“Wou men door terrorisme de weg naar de wanorde creëren? Kijk naar de CCC. Deze linkse terroristen begonnen met hun aanslagen net op het moment dat de Bende eind 1983 een pauze inlaste. Ze waren vanaf het begin door onze dienst geïnfiltreerd en toch liet men betijen. Als je het mij vraagt, was er een complot. Precies toen onze sectie resultaten boekte, heeft men haar ontbonden. Dit noem ik sabotage. Bepaalde politieke kringen prefereerden dat de terroristen ongestoord hun ding konden doen! Destabilisatie? Versterking van het politieapparaat? Kies maar!”

Re: Pauze 1984

Merovinger wrote:
patrick111 wrote:

Waarom zelf terreur zaaien als er een communistische groep is die het vuile werk in je plaats opknapt?

Een groep die de staatsveiligheid al van bij het begin kende en laten doen heeft … hmm

Dat is eerder iets voor geheime diensten, waarom zichzelf in gevaar brengen als ze via via een figuur als Pierre Carette het vuile werk kunnen laten doen. Via hun infiltraties in de rode milieus van toen konden ze die ook perfect financieren en misschien zelf sturen in hun doen en laten.