Re: Marcel Barbier
Op 20 juni 1982 trouwt Marcel Barbier, in een feestzaal in Londerzeel en volgens de Keltische ritus, met Marcelle Gobert. Barbier droeg een witte cape met het Kruis van Malta en het insigne van de Waffen-SS erop. Ook Eric Lammers verscheen op dit trouwfeest op een opvallende manier, met een motor en vol SS-insignes. Het huwelijk stond in 1981 in een agenda van een vriend van Barbier genoteerd als een onderdeel van een operatie.
De vrouw van Barbier, Marcelle Gobert, was voorheen de vrouw geweest van Fons Vandermeulen, één van de slachtoffers van de Herderlied-moorden. In 1981 had Marcelle Gobert de echtscheiding met Fons Vandermeulen aangevraagd en Vandermeulen op overspel laten betrappen maar in februari 1982 is er nog altijd geen uitspraak. De dag van de ontdekking van de moorden in de Herderliedstraat, op 19 februari 1982, wacht de politie van Anderlecht Marcelle Gobert thuis op. Gobert woonde toen al jaren feitelijk gescheiden van Vandermeulen en leefde, samen met de drie dochters van Vandermeulen met Marcel Barbier.
De politie trof in de woning wapens aan waaronder een AP 75 karabijn. Volgens de gerechtsdeskundigen is het weinig waarschijnlijk, maar kan het evenmin worden uitgesloten, dat de Herderleidmoorden daarmee gepleegd zijn. Marcel Barbier werd meteen met getuigen uit de Herlerdiedstraat geconfronteerd. De getuigen waren formeel: geen van beiden herkent Barbier. Barbier had trouwens een alibi. Hij vierde het Duitse carnaval in Bacchus. Dat wordt door een paar mensen (vriendenkring Barbier) bevestigd. Een fragment van een vingerafdruk gevonden in het appartement in de Herderliedstraat is niet van Barbier.
Enkele dagen na de moorden wordt een tweede verdachte ondervraagd, een zekere P. Hij heeft een tijd geleden eveneens een verhouding gehad met de ex-vrouw van Vandermeulen en vrouw van Barbier, Marcelle Gobert. P. werd in 1980 veroordeeld wegens poging tot moord. Hij had het slachtoffer gedwongen te knielen en hem dan een dolk in de mond geduwd. Daarna voerde hij het slachtoffer naar een bos waar het slachtoffer is kunnen vluchten. De week van de moorden blijkt P. te zijn weggebleven op zijn werk en heeft hij zijn vrouw het ziekenhuis ingeslagen. P. werd wél formeel herkend door beide getuigen. In zijn wagen werden bloedvlekken gevonden.
De vlekken konden geanalyseerd worden maar bleken niet afkosmtig te zijn van de slachtoffers in de Herderliedstraat. De vrouw van P. bevestigde dat ze de avond van de moord samen naar een film op televisie hebben gekeken. P. had de film al eens gezien en was daarbij in slaap gevallen. P. werd vrijgelaten en het onderzoek naar de Herderliedmoorden viel stil. Tot Marcel Barbier een tweede keer gearresteerd werd op 16 augustus 1983 bij een uit de hand gelopen caféruzie. Bij Barbier thuis trof de politie de huwelijksfoto van Barbier met Gobert, allebei gehuld in rituele Keltische kledij. Het moment waarop voor het eerst de WNP-organisatie in beeld kwam. Later bekende Barbier de moord maar nog steeds zijn er twijfels of hij wel de echte moordenaar was.