Re: Proces
Even een vraagje tussendoor: deze man is in een filmpje een paar seconden in beeld. Wie is het? TIA.
You are not logged in. Please login or register.
Bende van Nijvel → Bende De Staerke → Proces
Even een vraagje tussendoor: deze man is in een filmpje een paar seconden in beeld. Wie is het? TIA.
Voor alle duidelijkheid: de man op de foto onderaan is Apostolos Papadopoulos, kandidaat nummer één als bendereus.
Op 15 juni 1987 start het proces. Er worden 13 getuigen opgeroepen, 157 feiten liggen ten laste van de bendeleden. Twee dagen na de start van het proces in Gent sluit het parket-generaal van Brussel het dossier betreffende de diefstal van de Wieze-kasbons af, met het oog op het opstellen van een eindvordering.
Heeft er iemand het volledige lijstje van de feiten die in 1987 ten laste werden gelegd aan de Bende van Baasrode en het lijstje van de feiten waarvoor de bendeleden in 1987 effectief veroordeeld werden?
Er is altijd vooral sprake van de postoverval in Baasrode en de overval op de Delhaize in Lokeren. Maar wat waren de andere feiten?
Met onderstaande artikels krijgen we eindelijk meer zicht op het 'palmares' van de Bende van Baasrode en de betrokken bendeleden.
Bende van Baasrode nog dit jaar berecht?
De Bende van Baasrode zou binnenkort naar de rechter verwezen worden op grond van de reeds bekende overvallen en inbraken waarvoor waterdichte bewijzen bestaan. Dat er geen onweerlegbare aanwijzingen opdoken om één of meer bendeleden ook te verdenken van de bloedige Nijvel-overvallen, zou deze beslissing niet mee beïnvloeden. Mogelijk verband bleef een onderstelling.
Inmiddels, zo werd ons bevestigd, is één van de Dendermondse aangehouden, Philippe De Staerke, donderdag opgenomen in de ziekenafdeling van de gevangenis te Sint-Gillis Brussel. Hij zat in de Gentse gevangenis en begon er drie weken geleden een hongerstaking.
De Bende van Baasrode werd omwille van twee postovervallen in die Oost-Vlaamse gemeente aangehouden wegens zowat twintig overvallen, een pak meer warenhuisinbraken, heling autodiefstallen of het leveren van wapens, papieren of schuilplaatsen en van begin 1984 tot begin 1986.
Het onderzoek begon na een inbraak in de Delhaize-filiale te Lokeren en vermeldt overvallen op de postkantoren te Steenhuffel, Wépion, Liezele, Baasrode, Rijmenam, Londerzeel, Luttre, Ternat, Mollem, Klemskerke en Wenduine en zelfs overvallen op banken te Dilbeek, Middelkerke, Vosselaar en Ranst. Verder werd er ingebroken in warenhuizen en magazijnen van de kust tot Limburg met vooral drank en sigaretten als buit.
Er werden een twaalftal verdachten aangehouden, anderen werden alleen verhoord. Op grond van gissingen en onderstellingen werden vooral Philippe De Staerke en Apostolos Papadopoulos in verband gebracht met moorden. Het gerecht te Dendermonde verzamelde een indrukwekkend wapenarsenaal en autokerkhof. Men vond voorwerpen afkomstig uit Aalst en Temse.
Op zijn beurt liet het parket van Nijvel uit het kanaal Brussel-Charleroi een gestolen BMW bergen. Van de expertise van de vernielde wapens die te Ronquières in het kanaal werden gevonden is geen resultaat bekend. "Alles is mogelijk niets uitgesloten” luidt het bij het parket van Dendermonde.
Vandaar de overweging om de Bende van Baasrode op korte termijn te berechten voor wat men weet. Dat belet de speurders dan niet hun onderzoek verder te zetten naar een oplossing voor de overval met acht doden te Aalst en de roofmoord te Temse.
Bron: Het Laatste Nieuws | 21 november 1986
Verwijzing 'Bende van Baasrode' naar rechtbank wordt vrijdag beslist - Dossier legt geen link met 'Bende van Nijvel'
De raadkamer bij de correctionele rechtbank te Dendermonde zal vrijdag beslissen over de verwijzing van de Bende van Baasrode naar de rechtbank. De oproepingen werden gisteren verspreid, niet alleen naar de aangehoudenen, van wie sommigen reeds meer dan een jaar in voorhechtenis zitten, maar ook naar een paar tientallen anderen, die het openbaar ministerie in dit dossier wegens een beperkter aandeel wil vervolgen. De kopstukken worden vervolgd voor een reeks gewapende overvallen en tientallen inbraken en diefstallen.
Voor deze zitting van de raadkamer worden ruime veiligheidsmaatregelen voorbereid. Voor hun maandelijkse bevestiging van de voorhechtenis, waren de kopstukken telkens reeds uitgebreid begeleid, toen ze alléén voor de raadkamer verschenen. Nu iedereen voor het eerst, sedert de start van het onderzoek zo’n veertien maanden gelden, samen opgeroepen is, wordt de bewaking nog strenger.
Vooral postovervallen
Het dossier werd in december 1985 geopend na een inbraak in de Delhaize-vestiging te Lokeren. Inmiddels groeide het ruim een meter hoog, boordevol gewapende overvallen, inbraken in warenhuizen van de kust tot Limburg, een reeks diefstallen, verboden wapenbezit, heling, vervalsingen van documenten en voor een aantal betrokkenen de noemer 'bendevorming', wegens de hulp die ze op één of andere wijze verleenden. De uiteindelijke dagvaarding zou meer dan 70 bladzijden dik zijn.
Wat het 20-tal gewapende overvallen betreft, gaat het vooral om overvallen op postkantoren, waaronder de twee op de post te Baasrode, de enige overigens binnen de grenzen van het gerechtelijk arrondissement Dendermonde. Voor een aandeel in één of meerdere van deze overvallen zitten Philippe De Staerke (29), Robert De Staerke (26 en neef van Philippe) en Leon De Staerke (50 en vader van Robert) in voorhechtenis, samen met onder meer Leopold Van Esbroek (36), Apostolos Papadopoulos (26), Dominique Salesse (31), Alain Moussa (36) en Nicolas Karafilis (29), allen uit Brussel of omgeving. Voor een reeks anderen bleef het beperkt tot een korte voorhechtenis of alleen een voorleiding.
Bij een verwijzing naar de correctionele rechtbank is het nog niet zeker dat de zaak behandeld zal worden te Dendermonde. Zo zouden de beklaagden een verwijzing vragen naar de Franse taalrol. In dat geval zouden ze dan te Brussel voor de rechter moeten verschijnen, wat nog wel enige tijd kan duren aangezien alle Nederlandstalige stukken uit het dossier dan eerst in het Frans moeten vertaald worden.
Niets 'Nijvel'
Het dossier waarmee het parket, zoals reeds enige tijd verwacht, naar de raadkamer stapt, zou geen enkel element bevatten dat één of meer betrokkenen in mogelijke verband plaatst met misdrijven die toegeschreven worden aan de Bende van Nijvel.
Het onderzoek te Dendermonde loopt wel verder naar de bloedige overval op het Delhaize-filiaal te Aalst. Zoals bekend zet Dendermonde ook stappen in het onderzoek naar de moordende overvallen op de Delhaize-filialen van Eigenbrakel en Overijse, enkele weken voor Aalst. Héél wat elementen wijzen op duidelijke samenhang, zoals naar verluidt ook de laatste wapen- en ballistsische expertises, die evenwel niet tot daders hebben geleid.
Bron: Het Laatste Nieuws | 25 februari 1987
Bende van Baasrode met zwaar dossier naar correctionele rechtbank
De raadkamer bij de correctionele rechtbank, te Dendermonde, heeft vrijdag de zogenaamde Bende van Baasrode, ook nog de Bende De Staerke, geheten, naar de correctionele rechtbank verwezen. Daar zal verantwoording moeten afgelegd worden voor 14 hold-ups met gebruik van vuurwapens, 49 zware diefstallen, een dertigtal autodiefstallen (voornamelijk BMW's) en een twintigtal eenvoudige misdrijven zoals het ontvreemden van nummerplaten. Kopstuk van de bende, Salesse, pleegde op zijn eentje nog eens zes inbraken met aanzienlijke buit.
Het speurdersteam, onder leiding van onderzoeksrechter Freddy Troch, pakte vrijdag ook nog uit met een aantal nieuwe elementen in het stilaan metershoge dossier van de bende. Zo werd onder meer bekend dat nu ook in deze zaak een aanhoudingsbevel is uitgevaardigd tegen de (ex-)adjunct-directeur van de gevangenis in Sint-Gillis, Jean Bultot. Deze laatste werd eerder al vernoemd in verband met de Bende van Nijvel. De Bende van Baasrode zou in zijn opdracht twee zware diefstallen hebben gepleegd. Ook blijkt nu vast te staan dat Philippe De Staerke en Dominique Salesse de twee kopstukken van de groep zijn. In totaal zullen 23 mensen voor de correctionele rechtbank te Dendermonde dienen te verschijnen, 3 werden buiten vervolging gesteld.
Belegerd Dendermonde
Dendermonde leek gisterenmorgen wel een belegerde vesting. Alle in- en uitvalswegen naar het stadje werden discreet in het oog gehouden, de straten rond het justitiepaleis bewaakt door zwaar bewapende en met kogelvrije vesten omgorden agenten. In en om de gerechtszaal zelf stonden zo'n veertig rijkswachters paraat, geassisteerd door een twintigtal nadrukkelijk aanwezige agenten in burger. De gedagvaarden werden vrijwel volledig van pers en publiek afgeschermd.
Van de 23 bendeleden die zullen moeten terecht staan waren er tot nu toe 10 aangehouden. Daar werden nu twee namen aan toegevoegd, die van Georges Leclair (30) en Robert Eckhardt (26). Beiden werden onlangs aangehouden en blijken van heel dicht bij de activiteiten van de bende betrokken te zijn. Zoals gesteld is dat ook het geval voor Jean Bultot, maar de kans dat deze op korte termijn kan aangehouden worden is bijzonder klein, naar verluidt vertoefde de man in Paraguay.
Heling
Er werden aan dit lijstje trouwens nog twee gewapende overvallen toegevoegd: één op het postkantoor te Binche (augustus 1985), een andere op de Quick-shop van de GB te Sint-Pieters-Leeuw. De twee zware diefstallen in Waterloo en Haine-Saint-Pierre, waarvan het onderzoek heeft uitgewezen dat ze eveneens aan de bende toe te schijven zijn, zouden zijn gepleegd in opdracht van Jean Bultot.
De heling van de buit aan sigaretten gebeurde voor de bende door het echtpaar Ophalffens Edouard (52) – Bressan Maria-Pia (49). Zij verkochten de waar door aan groothandelaar Jean Cornelis uit Anderlecht.
Wat betreft het verband tussen de Bende van Baasrode en de 'Bende van Nijvel' kon niets meegedeeld worden. Vast staat wel dat Philippe De Staerke en bendelid Nicolas Karafilis zeker betrokken zijn bij misdadige activiteiten van andere bendes. Het onderzoek naar de bloedige overval te Aalst in november 1985 (toegeschreven aan de 'Bende van Nijvel') wordt onverminderd voortgezet; de ploeg van Freddy Troch kreeg nu ook inzage in de dossiers van de hold-ups in Eigenbrakel en Overijse.
Bron: Het Laatste Nieuws | 28 februari 1987
Supergang De Staerke à Termonde – Un dossier effrayant: 15.000 procès-verbaux
Surprise de taille au palais de justice de Termonde, qui ressemblait à une forteresse en état de siège, vendredi matin. A cette audience, la chambre du conseil devait décider du renvoi de la bande De Staerke devant la correctionelle. Voici la liste des individus qui seront jugés en même temps:
Philippe De Staerke (29)
Dominique Salesse (31)
Leopold Van Esbroeck (36)
Robert De Staerke (27)
Alain Moussa (35)
Leon De Staerke (49)
Nicolas Karafilis (48)
Julien De Staerke (35)
Robert Eckhardt (26)
Georges Leclerc (30)
Tous détenus ainsi que:
Roger N. (57)
Sotirios Papadopoulos (31)
Christian Saklomme (28)
Edouard Ophalfens (52) et son épouse Maria B. (49)
Jean Cornelis (46)
Claire Van G. (26)
Yves Votquenne (30)
François de Neyer (26)
Axel Van Rijsen (33)
Yvette Van E. (33)
Et last but not least, l'ex-directeur de prison Jean Bultot en fuite au Paraguay. On lui reproche clairement, à Termonde, d’avoir été l’instigateur de certains coups commis par le supergang De Staerke. Un gang de Bruxellois qui a multiplié les hold-up et les cambriolages, notamment dans les supermarchés Delhaize, un peu partout dans le pays, autant enFlandres qu’en Wallonie (Brabant-Wallon, Wépion, Borinage, Charleroi) ou à Bruxelles (Woluwé, Forest, Saint-Gilles, …).
En arrière-plan: les tueurs fous
Ambiance électrisée, donc, à Termonde. Un service d’ordre impressionant avait été déployé et même les avocats ont dû être fouillées. Faute de femme gendarmes, on a fait appel à une brave femme de ménage!
Le gang De Staerke sera-t-il jugé à Termonde ou à Bruxelles? La justice est favorable à un jugement, en flamand, à Termonde; mais les avocats ont déjà annoncé qu’ils réclameraient la procédure en français. Si celle-ci était acceptée, cela signiferait que des traducteurs devraient transcrire en français une quinzaine de milliers de procès-verbaux: une tâche effrayante, qui prendrait très certainement plusieurs mois et coûterait une fortune à l’Etat.
En résumé, les inculpations portent sur des faux en écriture, des vols avec (et sans) violences ainsi que sur le fait d’avoir formé une association de malfaiteurs. Parallèlement, on le sait, les autorités de Termonde poursuivent leurs recherches pour tenter de démontrer que la bande, ou du moins certains membres, pourrait avoir joué un certain rôle dans trois (ou quatre?) tueries attribuées aux tueurs du Brabant. Philippe De Staerke avait déjà été arrêté au lendemain de l’agression des Trois Canards à Ohain.
Bron: La Dernière Heure | 28 februari 1987
Bende van Nijvel → Bende De Staerke → Proces
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.