401

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Het laatste gedeelte over Ronquières uit het boek Beetgenomen:

Was Ronquières dan onbelangrijk? Zeker niet. Ronquières vertelde enkele geheimen van de Bende van Nijvel. Sommige werden met veel geduld ontraadseld, andere nog altijd niet. "Het allerbelangrijkste leidt met een beetje geluk naar opheldering: op een stuk kogelwerend vest in de zwaaikom zat DNA, de handtekening van een dader. De nieuwe onderzoeksrechter Martine Michel had het goede idee om alle materiële sporen opnieuw na te laten kijken, en dankzij een verbeterde technologie werd het profiel ontcijferd", bevestigden speurders van Delta en de Cel. De vondst in Ronquières blijft dus de beste kans om nog resultaat te halen in dit verziekte dossier, en als dat ooit gebeurt, is dat te danken aan Martine Michel, die de stukken kogelwerende vest opnieuw in onderzoek nam, maar in de eerste plaats toch aan Delta, die ze naar boven dregde.

De dumping verklapte een tweede geheim: de Bende van Nijvel had op 10 november 1985 nog plannen. Ze was niet klaar, want de meeste Bende-wapens lagen niet in de zwaaikom, ook de twee riotguns en de Ingram niet waarmee in 1985 zestien mensen om het leven werden gebracht.

Er was een derde geheim. Delta-leden vertelden: "Toen wij die zakken opvisten, hoorden we dat de speurders van Nijvel op basis van de twee getuigen op de oever in november 1985 ook een label van Legia-munitie gevonden hadden. Zij, wij niet. Maar wij hebben dat stuk verpakking geanalyseerd. Het kwam uit een lot waar een fout in zat, en die fout leidde naar de springstoffenleverancier van Patrick Haemers, Robert Darville."

De vondst vertelde ook dat de leden van de Bende van Nijvel knoeiers waren met hun wapens. De patroongordels, pistooltassen en messenhouders kwamen niet uit de winkel, maar waren zelf gemaakt, met lompe hand gesneden en gehamerd en met nietjes aan elkaar geklungeld.

Het succes van Ronquières werd Delta nooit gegund. Voor de maand om was, moest substituut Willy Acke zich verantwoorden waarom ze in godsnaam daar waren gaan duiken. Toen al kon niet meer achterhaald worden wanneer Delta de kopie van het proces-verbaal met de verhoren van de twee dumpinggetuigen in handen had gekregen. Delta-leden zeiden: "Na Ronquières is de verhouding tussen de onderzoekscellen totaal verziekt. De zaak werd ei zo na een Vlaams-Waalse kwestie. We hebben het kanaal Brussel-Charleroi doorzocht, dat al decennia de vuilbak was van de De Staerke-clan, maar ook de Zenne en het kanaal Brussel-Willebroek, weken aan een stuk, en zo zijn we ten slotte in Ronquières gearriveerd. Daar kunnen ze bij de Cel Waals Brabant niet bij. Zij blijven erbij dat er een informant moet zijn. Maar het enige wat we wilden, was een informant."

Delta had een belangrijke vondst gedaan in het kanaal, maar wat ze zochten hadden ze niet opgedregd: de antracietgrijze Golf GTI met de gepantserde achterdeur en de grijze gespikkelde jas van Johnny. Twee mensen die gewond raakten in de Delhaize van Aalst, vertelden dat de schutter zo'n jas droeg. Twee maten van Johnny, die geen inzage hadden in dit proces-verbaal en het dus niet konden weten, signaleerden bij Delta dat De Staerke een gespikkelde jas had. Maar de vondst in Ronquières had Delta geen stap dichter bij De Staerke gebracht.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ben wrote:

De cheques zaten in een open plastic vuilniszak, die in een andere, ook al niet gesloten plastic vuilniszak zat. Maar hoe zaten die in elkaar? Opgerold, zodat het water er minder snel in kon sijpelen? In het proces-verbaal staat dat niet. Kon dat een verschil maken?

Hiermee is in elk geval het mysterie van de derde zak opgehelderd. Hoe de zakken in elkaar zaten weten we niet. Feit is wel; hoe trager het water in de zakken kon insijpelen, hoe meer kans op luchtzakken en dus meer kans op minder snel zinken en/of meer kans dat de zakken niet stabiel in het water zouden vertoeven. Ik vraag mij ook af of de zakken kort bij de oever lagen of er verder vanaf.

Ben wrote:

"Terwijl we bezig waren, contacteerde een speurder ons, die we kenden omdat hij in Halle gewerkt had en daar te maken kreeg met de De Staerkes, en die verkast was naar Nijvel. 'Jullie weten toch dat getuigen de zondagnacht na Aalst spullen zagen dumpen in de zwaaikom?' Dat wisten we dus niet. De collega kopieerde het proces-verbaal van de getuigenissen, en speelde het door aan Delta-speurder Philippe Vermeersch. Die riep ons erbij: 'Moet je dat hier zien, daar moet iets gebeurd zijn.' Wanneer was dat? Sla me dood, niemand van ons die het nog weet."

Eddy Vos kwam van de BOB van Halle, waar hij zijn sporen had verdiend in het onderzoek naar de Lada-moorden en naar Patrick Haemers.

Ben wrote:

Ik ga hier even iets toevoegen: als de Delta-speurders op 11 september in Brussel vertrokken zijn, wil dit zeggen dat iemand na de start van de zoekactie de spullen in het kanaal heeft gedumpt. Ik kan mij voorstellen dat de start van de zoekactie in de kranten heeft gestaan.

Uitstekend opgemerkt, Ben. Er was dus tijd genoeg om voorbereidselen te treffen.

De grote Manitou ziet alles

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ben wrote:

Er zat niets anders op dan het kanaal te dreggen. Delta-leden vertelden: "We zijn afgevaren vanuit Brussel naar Charleroi met een boot van het ministerie van Openbare Werken om sonarbeelden van de bodem te maken. Op maandagmorgen 11 september doken we de eerste keer in Anderlecht. We werkten het kanaal elke werkdag verder af, veertien dagen aan een stuk, en we waren tot in Nijvel geraakt. Die sonardocumenten zijn nu verdwenen in Charleroi." (...)

"Terwijl we bezig waren, contacteerde een speurder ons, die we kenden omdat hij in Halle gewerkt had en daar te maken kreeg met de De Staerkes, en die verkast was naar Nijvel. 'Jullie weten toch dat getuigen de zondagnacht na Aalst spullen zagen dumpen in de zwaaikom?' Dat wisten we dus niet. De collega kopieerde het proces-verbaal van de getuigenissen, en speelde het door aan Delta-speurder Philippe Vermeersch. Die riep ons erbij: 'Moet je dat hier zien, daar moet iets gebeurd zijn.' Wanneer was dat? Sla me dood, niemand van ons die het nog weet."

De zoekactie begon dus op 11 september en eindigde 14 dagen later op 25 september (goed geheugen). De Delta-cel werd gecontacteerd terwijl ze bezig waren, dus tussen 11 en 25 september. Dat men zich de juiste dag niet herinnert kan ik begrijpen maar het is al zeer wel dat men zich de periode herinnert. Van de zwaaikom werden dus ongetwijfeld gedetailleerde sonarbeelden gemaakt maar er werd niets gevonden omdat de zakken die op 6 november 1986 gevonden werden er in de desbetreffende periode eenvoudigweg niet lagen. Waarom moet men het altijd zo ingewikkeld maken terwijl de waarheid meestal de eenvoud zelf is.

De grote Manitou ziet alles

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ben wrote:

Voor de maand om was, moest substituut Willy Acke zich verantwoorden waarom ze in godsnaam daar waren gaan duiken. Toen al kon niet meer achterhaald worden wanneer Delta de kopie van het proces-verbaal met de verhoren van de twee dumpinggetuigen in handen had gekregen.

Ben wrote:

Er zat niets anders op dan het kanaal te dreggen. Delta-leden vertelden: "We zijn afgevaren vanuit Brussel naar Charleroi met een boot van het ministerie van Openbare Werken om sonarbeelden van de bodem te maken. Op maandagmorgen 11 september doken we de eerste keer in Anderlecht. We werkten het kanaal elke werkdag verder af, veertien dagen aan een stuk, en we waren tot in Nijvel geraakt. Die sonardocumenten zijn nu verdwenen in Charleroi."

Vinden jullie niet raar dat eind november 1986 al niet meer kon achtergehaald worden wanneer dat PV zou overgemaakt geweest zijn aan de Delta-cel? Ik dacht nochtans dat alles bij de Delta-cel er professioneel aan toe ging en dat bij de Delta-cel alles goed genoteerd en bijgehouden werd.

Tussen haakjes: 11 september 1986 was een donderdag en geen maandag.

Dus als ik het goed begrijp zou de Delta-cel in september 1986 met een sonarboot het kanaal hebben afgevaren vanuit Anderlecht tot in Nijvel. Nijvel ligt niet aan het kanaal dus ik veronderstel dat ze Ronquières willen zeggen. De Delta-cel zegt echter nergens dat op die sonarbeelden bijzonderheden te zien waren geweest t.h.v. de zwaaikom van Fauquez. Dus waarom voeren ze dan toch nog een duikoperatie in november 1986 in die zwaaikom?

405

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Het is voor één keer wel simpel! Het kanaal is een stilstaand water tussen Ronquières en Ittre, buiten de kleine toevoer van de riviertjes de Samme en de Sonette en de sluis van Ittre heeft een verval van 13,3 meter (grootste van België). Dus laat dat kanaal gewoon leeglopen en het geeft zijn geheimen direct prijs! Dat de oevers gaan instorten is groote zever. Onlangs hebben ze de Maas nog laten leeglopen in Andenne voor onderhoudswerken aan de sluis en er is niet het minste ingezakt! En het kanaal is aan de oevers dan nog verstevigd met stenen in netten en dat is zelfs bij de Maas niet het geval. Ik denk dat ze niet durven omdat er wat gaat bovenkomen.
400x297

406

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Maar goed, wij lazen dat proces-verbaal dat de zwaaikom bijzonder interessant maakte, dus besloten we opnieuw te duiken. Sonarbeelden konden daar niet gemaakt worden, omdat het er te ondiep was voor het schip. We namen contact op met het ministerie van Openbare Werken om het kanaal daar af te sluiten en een deel leeg te pompen. Dat kon niet, want dan zouden de dijken het begeven."

407

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Niet Simpel wrote:

Van de zwaaikom werden dus ongetwijfeld gedetailleerde sonarbeelden gemaakt maar er werd niets gevonden omdat de zakken die op 6 november 1986 gevonden werden er in de desbetreffende periode eenvoudigweg niet lagen.

Heel de tekst lezen. Er werden geen sonarbeelden gemaakt van de zwaaikom omdat het water te ondiep was voor de boot.

Merovinger wrote:

Vinden jullie niet raar dat eind november 1986 al niet meer kon achtergehaald worden wanneer dat PV zou overgemaakt geweest zijn aan de Delta-cel?

Ja, daarom heb ik er ook een lijn onder gezet. smile

Merovinger wrote:

De Delta-cel zegt echter nergens dat op die sonarbeelden bijzonderheden te zien waren geweest t.h.v. de zwaaikom van Fauquez. Dus waarom voeren ze dan toch nog een duikoperatie in november 1986 in die zwaaikom?

Misschien had de zwaaikom van Fauquez hetzelfde probleem als de zwaaikom in Ronquières, te ondiep voor de boot met het sonarmateriaal.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ben wrote:

"Terwijl we bezig waren, contacteerde een speurder ons, die we kenden omdat hij in Halle gewerkt had en daar te maken kreeg met de De Staerkes, en die verkast was naar Nijvel. 'Jullie weten toch dat getuigen de zondagnacht na Aalst spullen zagen dumpen in de zwaaikom?'

Maar ze waren wel op hoogte van de getuigenis tijdens het maken van de sonarbeelden. Mij lijkt het dan logisch dat een onderzoeksrechter met bekwame spoed een kopij opeist van deze getuigenis om zodoende zo snel mogelijk duikers te kunnen inzetten. Temeer daar de weersomstandigheden in september veel beter zijn dan in november. Ik merk tevens op dat de duikers op 6 november snel resultaat boekten en dat zou in september niet anders zijn geweest. Als de zakken er toen al lagen tenminste?!

Ben wrote:

Heel de tekst lezen. Er werden geen sonarbeelden gemaakt van de zwaaikom omdat het water te ondiep was voor de boot.

Als de zwaaikom diep genoeg is om een logge rivierboot van 1.350 T een bocht van 180° te laten maken is ze ook diep genoeg om een boot toe te laten waarvan de diepgang ongetwijfeld een stuk kleiner is. Bovendien meen ik dat de sonar kon gericht worden vanaf een voldoende diepe plaats in de zwaaikom naar de oever toe. Ben ik verkeerd? Mogelijk, maar dat de CWB het dan eens vraagt aan een specialist ter zake.

De grote Manitou ziet alles

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ben wrote:

"In 2012 zei de Cel Waals Brabant: 'Jullie hebben die apparatuur gehuurd om te gaan duiken in de zwaaikom, de rest is opgezet spel, die sonarbeelden zijn onvindbaar.' Vermeersch is de kop van Jut. Hij had een vuilniszak in het water gegooid om te zien hoe ver die bovendreef en wanneer die zou zinken, afhankelijk van het gewicht dat erin zat. Hij dacht dat de naam van de gemeente erop stond, maar dat bleek niet te kloppen. Verdacht! Maar dat is zesentwintig jaar geleden. Ze zeiden net niet dat we die zakken er zelf hebben in gegooid. Dat is de situatie waarin we zitten."

Ik denk niet dat er in België in 1986 al vuilniszakken bestonden met de naam van de gemeente op, maar ik kan mij vergissen.

De grote Manitou ziet alles

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Dit topic is geweldig interessant, maar ik kan even niet meer volgen. Een gedetailleerde tijdslijn zou wel interessant en verhelderend zijn, maar ik ken te weinig over dit topic om dit te doen.