Topic: Mechelen: 6 Juli 1982

In het jaar 1982 verdwenen in de buurt van de Zaventemse luchthaven twee bijzonder waardevolle transporten. De modus operandi van de onbekende gangsters vertoonde in het oog springende gelijkenissen.

Op 6 juli vervoerde Antoine Brouwers in zijn Volkswagen Golf een lading die bestond uit 50 kilo goudstaven, 14.300 Belgische frank, 28.500 Engelse ponden, 500.000 Nederlandse guldens, 770 Hongkong-dollars, 5000 Tsjechische kronen, 736.000 frank in coupons en een cheque van bijna vier miljoen frank. Ter hoogte van Mechelen werd Brouwers door drie als rijkswachters verklede figuren op de pechstrook gedwongen.

In Perk, vlakbij Zaventem, werd de buit, die toebehoorde aan het wisselkantoor Kirschen & Co., in een andere wagen overgeladen. Brouwers en de Golf werden in de gracht achtergelaten. Het onderzoek wees in de richting van de (intussen overleden) Antwerpse gangster Frans 'De Kleerkast' Van Reeth, die met de noorderzon verdween nog voor de speurders hem een bezoek konden brengen.

Later wordt in Mechelen het onderzoeksdossier gestolen... Iemand details daarover?

Re: Mechelen: 6 Juli 1982

Kirschen en Co duikt ook weer op.

Re: Mechelen: 6 Juli 1982

En kan worden gekoppeld aan Anderlues misschien, daar zou zijn gemoord in het kader van heling van goud.

Er gaan ook verhalen over goud dat wordt geschonken aan de PS. Zou een Waals politicus gestolen goud hebben gekocht voor een prikje in het belang van de partij? We weten van Vanden Boeynants dat Beijer en Bouhouche zonder schroom toppolitici benaderen met oneerbare voorstellen. De PS als heler van door rijkswachters gestolen goud, ik kan me voorstellen dat dat een doofpot vraagt!

Re: Mechelen: 6 Juli 1982

Een aantal gegevens hierover zijn van het web verwijderd under data protection law. Het Franstalig forum verschijnt ook niet meer in Google-resultaten. Dit stinkt!

Ook van Van Reeth had ik graag geweten of hij in aanmerking komt als lid van een Gladio-cel.

Re: Mechelen: 6 Juli 1982

Trojan » tueriesdubrabant.winnerbb.com

Niet verdwenen van Google: "tueries du Brabant" intypen in Google, op pagina 3 verschijnt de website.

6

Re: Mechelen: 6 Juli 1982

Hilaire Beelen had veel vrienden en een onwaarschijnlijk netwerk dat zich uitstrekte over het hele land en tot in Nederland, Luxemburg en Zwitserland. Hij poseerde bij voorkeur met prominente liberalen - de foto's zijn vandaag uiteraard nergens meer te vinden - en was bevriend met Frans Van Reeth, bijgenaamd 'de kleerkast', een louche figuur uit de Antwerpse onderwereld. Van Reeth wordt door bendeonderzoekers nog steeds als een mogelijke 'reus' van de Bende van Nijvel beschouwd.

Op 6 juli 1982 wordt, op weg naar Zaventem, de 45-jarige geldkoerier François Brouwers overvallen. Hij vervoert in opdracht van Kirschen & Co een lading die bestaat uit: 50 kilo goudstaven, 14.300 Belgische frank, 28.500 Engelse ponden, 500.000 Nederlandse gulden, 770 dollar uit Hong-Kong, 5.000 Tsjechische kronen, coupons ter waarde van 763.000 Belgische frank en een cheque met een nominale waarde van 3,93 miljoen frank. Op de E 10 wordt Brouwers onderschept door geüniformeerde valse rijkswachters, verdeeld over twee met de gekende oranje streep voorziene voertuigen die hem afleiden naar Perk, vlakbij Zaventem.

Een van de overvallers neemt het stuur van Brouwers over. In Perk wisselt de kostbare lading van auto. Brouwers wordt vervolgens uit zijn golf gesleurd en vastgebonden. Hij krijgt een zak over het hoofd, wordt in zijn voertuig geplaatst en dat wordt in een gracht geduwd. Getuigen hebben een deel van de nummerplaat kunnen noteren. De politie snelt naar Antwerpen, naar Frans Van Reeth, maar die heeft kort voor de inval van de politie de plaat gepoetst. Drie maand later, op 26 oktober, wordt in Zaventem Francis Zwarts door valse rijkswachters overvallen.

Van Reeth is voortvluchtig. Op 10 november 1982 vindt in het kabinet van onderzoeksrechter Doom een merkwaardige diefstal plaats: het dossier van de overval op Brouwers wordt ontvreemd. Ook de schriftelijke verklaring waarin de getuigde een deel van de nummerplaat herkent, is verdwenen. Op 24 januari wordt Frans Van Reeth in Amsterdam gearresteerd. Negen maanden klater wordt hij uitgeleverd aan Belgiê en opgesloten in de gevangenis van Mechelen. Hij blijft ontkennen, maar wordt veroordeeld. In de zomer van 1986 sterft Van Reeth in de gevangenis aan een hartaanval. De buit blijft onvindbaar. 

Bron: André Van Bosbeke en Jan Willems, Kirschen en Co, p. 36-39.

Re: Mechelen: 6 Juli 1982

Valse douaniers roven goudstaven op de snelweg Antwerpen-Brussel - Wilrijkenaar in zijn auto met 30 miljoen ontvoerd te Mechelen

Drie stoutmoedige, vooralsnog onbekende mannen, gekleed in een uniform van de douane, hebben dinsdagmiddag 30 miljoen frank aan geld en goud geroofd. Ze deden te Mechelen, op de autoweg Antwerpen-Brussel, een auto stoppen, gijzelden de chauffeur, een Wilrijkenaar, en reden tot in Perk bij Vilvoorde. Daar roofden ze de auto leeg en lieten hun slachtoffer, geboeid en met een kap over het hoofd, achter. De man werd later opgemerkt door een voorbijrijdende automobilist die hem overbracht naar de rijkswachtbrigade van Kampenhout. De betrokkenen, de 45-jarige Antoine Brouwers, wonende te Wilrijk, hield aan de hele geschiedenis een shock over, die observatie in het ziekenhuis noodzakelijk maakte.

Antoine Brouwers is bediende bij de firma Roger Kirschen en Co, gevestigd aan de Pelikaanstraat 78A, te Antwerpen, gespecialiseerd in aan- en verkoop van goud en deviezen.

Dinsdagnamiddag was hij vanuit Antwerpen vertrokken met een auto van de firma, een Volkswagen. Hij had een kostbare lading, 50 kg, goud in staven en geld, voor een waarde van iets boven de 30 miljoen frank, die in Zaventem moesten verstuurd worden.

Op de E10, aan de afrit Machelen-Zuid kwam naast hem een auto gereden met drie inzittenden. Brouwers zag hoe de man naast de chauffeur hem teken deed te stoppen op de pechstrook. De Wilrijkenaar gaf aan deze aanmaning gevolg, vermits de man die teken deed in een blauw uniform gekleed was, zoals de douaniers.

Toen is het allemaal vlug gegaan. Brouwers werd achter in zijn voertuig geworpen, kreeg handboeien om, terwijl hem ook een kap over zijn hoofd werd getrokken. Twee overvallers reden met zijn auto verder en Brouwers wist nog te vertellen dat de derde man volgde.

Bron: Het Laatste Nieuws | 7 juli 1982

Die modus operandi gelijkt toch wel sterk op de modus operandi van de diefstal op de luchthaven van Zaventem in oktober 1982 waarbij bewaker Francis Zwarts verdween.

Re: Mechelen: 6 Juli 1982

De techniek, van het boeien en de kap over het hoofd, is ook een techniek die door de Diane (SIE) werd gebruikt (en nog steeds). Alhoewel dit op zich niets wil zeggen, maar de gelijkenissen met Diane blijven zich wel vaak herhalen.

Servo per Amikeco

9

Re: Mechelen: 6 Juli 1982

In 1982 werden twee waardetransporten overvallen. Op 7 juli (1) namen als rijkswachters vermomde gangsters in Mechelen een lading goud, diamant en vreemde deviezen van het Antwerpse wisselkantoor Kirschen in beslag. Tien dagen later kreeg de corrupte BOB-adjudant Willy Van Mechelen de namen van de daders, allemaal kleine criminelen uit het Antwerpse, op een presenteerblaadje, maar volgens insiders konden zij onmogelijk de daders zijn. De buit bleef spoorloos.

Bron: De Bende van Nijvel: Verraad, Manipulatie, Geheime Diensten | Guy Bouten

(1) De feiten waren op 6 juli, niet op 7 juli.

Een beetje verder in hetzelfde boek komt Willy Van Mechelen nog eens aan bod:

Het is dus niet uitgesloten dat dezelfde daders drie maanden eerder de overval op het waardetransport van het Joodse wisselkantoor Kirschen voor hun rekening namen. De corrupte Antwerpse BOB-adjudant Willy Van Mechelen wist immers meteen wie de daders waren. Speelde hij onder één hoedje met zijn collega's Bouhouche en Beijer? Zijn criminele carrière vertoonde in ieder geval bepaalde gelijkenissen. Zo was hij vanuit de Antwerpse haven betrokken bij diverse louche drugstrafieken. De drugs waren bestemd voor de Nederlandse markt. Van Mechelen liep voor die feiten een zware gevangenisstraf op.

Bron: De Bende van Nijvel: Verraad, Manipulatie, Geheime Diensten | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Mechelen: 6 Juli 1982

Gangsters overvielen goudtransport op E10 - Valse douaniers sloegen chauffeur in de boeien

Gisterennamiddag konden drie bandieten de hand leggen op 50 kg. goudstaven, voor een waarde van zowat 30 miljoen frank. Zij overvielen op de E10 (1) een auto waarmee de lading naar Zaventem moest gebracht worden.

De 45-jarige Antoine Brouwers uit (...) Antwerpen (2) is werkzaam voor het wisselkantoor "Roger Kirschen en Co", gevestigd in de Pekikaanstraat nr. 78A te Antwerpen. Voor die firma diende hij gisteren 50 kg. goudstaven naar de luchthaven van Zaventem te brengen. Het goud zou hier getransporteerd worden.

Brouwers werd aan de afrit Mechelen-Zuid van de E10, op de grens van Mechelen en Zemst aangemaand te stoppen door een man in een blauw uniform, gelijkaardig aan het nieuwe uniform van de douane.

Nadat hij aan dat bevel gevolg had gegeven, stapten twee overvallers in zijn auto, boeiden hem en trokken hem een kap over het hoofd.

Daarop reden de gangsters met Brouwers en de auto van de firma Kirschen naar Perk. Een derde man volgde waarschijnlijk met het voertuig van de overvallers. De auto van Brouwers werd aan de Boektestraat in de gracht gereden en de gangsters verdwenen met geld en 50 kg. goud.

Brouwers werd later in zijn auto aangetroffen door een burger die hem, nog geboeid, naar de rijkswachtbrigade van Kampenhout bracht.

De zaakvoerder van het wisselkantoor Roger Kirschen en Co aan de Pelikaanstraat te Antwerpen was eerder zuinig met zijn commentaar op de goudroof.

Wel konden we vernemen dat de 45-jarige Antoine Brouwers uit Antwerpen al lange tijd in dienst is van de firma en het volste vertrouwen van de directie geniet. Anders zou men hem een dergelijk belangrijk transport aan goud en deviezen nooit hebben toevertrouwd.

Alles wijst er op dat de overvallers wisten dat de chauffeur van het wisselkantoor met de kostbare lading op weg was naar de luchthaven. Dergelijke "discrete" transporten zijn schering en inslag in de Antwerpse diamantwijk waar het wisselkantoor gevestigd is.

Dit soort transacties gebeurt in het "volste vertrouwen", wat het onderzoek in deze zaak fel zal bemoeilijken. Toch kan er geen sprake zijn van een "lek" in de firma zelf. Financieel betekent de roof geen strop voor wisselagent Kirschen die verklaarde "volledig gedekt te zijn tegen dergelijke risico's".

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Juli 1982

(1) De toenmalige E10 is nu de E19.
(2) In het artikel staat het volledige adres van Antoine Brouwers. Ik heb ervoor gekozen om dit af te korten naar "Antwerpen".

De wagen van Brouwers werd door de gangsters in een gracht gereden:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/overva10.png

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube