Mogelijke cassatie en vrijlating voor De Staerke – Procedurefouten te Gent
Robert De Staerke, de jongste van de drie De Staerke's die in Dendermonde zijn aangehouden wegens hun aandeel in de zogenaamde Bende van Baasrode, hoopt vandaag dinsdag voor het Hof van Cassatie te Brussel gelijk te krijgen in een juridisch geschil.
Het parket van Dendermonde en het parket-generaal van Gent zouden tijdens de lange voorhechtenis van de De Staerkes verscheiden procedurefouten begaan hebben. Indien het Hof van Cassatie dit toegeeft, dan moeten niet alleen Robert De Staerke, maar ook de andere bendeleden worden vrijgelaten. Officieel worden zij overigens alleen verdacht van inbraken en overvallen, maar het is al lang geen geheim meer dat sommige leden van de Bende van Baasrode ook beschouwd worden als mogelijke leden van de Bende van Nijvel.
In zijn verzoek tot verbreking van de arresten van de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling, waardoor zijn voorhechtenis telkens verlengd en bevestigd wordt, steunt Robert De Staerke zich vooral op artikel 26 van de wet op de voorhechtenis. Dat artikel zegt dat, zo een voorhechtenis langer dan zes maanden duurt, de procureur des Konings een verslag moet uitbrengen bij de procureur-generaal (in dit geval die van Gent) en dat de verdediging vóór elke verschijning voor de K.I.B. gedurende ten minste vier dagen moet kunnen beschikken over het dossier.
In de praktijk wordt dit zelden toegepast en in zware gevallen zijn de arresten van de K.I.B. meestal niet meer dan een formaliteit. Het dossier in deze zaak is trouwens zo omvangrijk en zo veel gevraagd, dat het moeilijk vier dagen per maand ter beschikking kan liggen van elke verdediger. Volgens de letter van de wet zou Robert De Staerke dus gelijk kunnen hebben. Als Robert De Staerke vandaag zijn slag thuis haalt, komt een heel moeilijk onderzoek op de helling te staan.
Bron: Het Laatste Nieuws | 25 november 1986
Bindingen met Bende van Nijvel onrechtstreeks bewezen door Hof – Cassatie De Staerke verworpen
"Mijn cliënt zit al negen maanden in voorhechtenis, voor feiten die hij niet betwist: gewone inbraken, overvallen. Het hele onderzoek is al lang achter de rug. Maar de zaak wordt niet verwezen en men houdt hem in voorhechtenis wegens een hypothetische veronderstelling, namelijk dat hij deel zou uitmaken van de bende die de overval te Aalst heeft gepleegd. Niets verantwoordt die voorhechtenis noch die veronderstelling”, aldus meester Van Weyenbergh dinsdag voor het Hof van Cassatie te Brussel.
Maar het mocht niet baten: het hoogste hof, voorgezeten door raadsheer Boon, verwierp het cassatieverzoek van Robert De Staerke, één van de leden van de zogenaamde Bende van Baasrode. Volgens de verdachte werd de procedure in dit geval niet gerespecteerd: zijn verdediging kreeg onvoldoende tijd om zich voor te bereiden (de inzage van het dossier) en de procureur bracht geen verslag uit bij de procureur-generaal te Gent, zoals voorzien in artikel 26 van de wet op de voorlopige hechtenis.
Advocaat-generaal du Jardin wuifde die argumenten weg: "De omstandigheden eigen aan de zaak zijn voldoende voor een handhaving van de voorlopige hechtenis”, meende hij, en artikel 26 had in dit geval geen zin vermits de gedetineerde maandelijks onderworpen is aan het toezicht van de Raadkamer en, als hij in beroep gaat, van de K.I.B., op de werking van de onderzoeksrechter."
De Staerke was niet persoonlijk aanwezig op de zitting. Het Hof trok zich terug en verwierp, na beraadslaging, het cassatieverzoek.
Toch is dit geen maat voor niets. Enerzijds bewijst dit dat het onderzoek betreffende de Bende van Baasrode verder gaat wat betreft de binding met Nijvel, anderzijds bewijzen de woorden van meester Van Weyenbergh wat de pers al lang schrijft: dat er in Dendermonde meer gezocht wordt achter de Bende van Baasrode dan het parket wil toegeven. Het parket van Dendermonde heeft steeds hardnekkig ontkend dat er enige binding wordt gezocht met Nijvel terwijl alle andere bronnen het tegendeel beweren. Als er geen bindingen zijn met de Bende van Nijvel, dan moet er razendsnel een proces van de Bende van Baasrode komen.
Bron: Het Laatste Nieuws | november 1986