1

Topic: Hilaire Beelen

Hilaire Beelen, een persoon uit het Kirschen-dossier en stond ook in contact met de vermoorde Paul Cams. Maurice Florizoone, een Brusselse ex-gangster over Beelen:

"Hilaire Beelen, een beheerder van vennootschappen uit Alsemberg. Een extreem rechtse figuur als je het mij vraagt. Men heeft in zijn kasteel in Herbeumont, bijgenaamd 'la grosse caisse', tijdens een huiszoeking ooit plannen voor een staatsgreep ontdekt. Op zijn domein werden ook paramilitaire oefeningen gehouden. Hij reed in een Ferrari, wedde op paarden en was vaak te zien op de Wellington-renbaan in het gezelschap van Paul Cams, een haarlakfabrikant die in zijn huis in Ganshoren werd vermoord."

Bron: Bende van Nijvel | Guy Bouten

Over de Kirschen-affaire: In 1986 komt uit dat hij en François Leiser, allebei werkzaam bij het Antwerpse wisselkantoor Roger Kirschen, meer dan 30 miljard frank zwart geld aan de Belgische fiscus hebben onttrokken. Ze vluchten naar het buitenland maar keren nadien terug om berecht te worden. Op het proces getuigt een chauffeur dat bij Kirschen per dag 3 miljoen frank aan zwart goud naar Luxemburg werd versast. Uiteindelijk krijgt Beelen 4 jaar cel en Leiser 3 jaar.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Hilaire Beelen

Uit gegevens waarover het gerecht beschikt zou blijken dat André Dehaut financiële steun kreeg van Hilaire Beelen. Beelen maakt met Paul Cams deel uit van de zeer conservatieve vrijmetselaarsvereniging, de Grootloge, waar veel uiterlijk vertoon tot de geplogenheden behoort. Daarnaast kwam Beelen vaak in het restaurant Le Vieux Berchem. Beelen stond eveneens in contact met gewezen voetballer Jef Jurion. Jurion dook op in het gerechtelijkonderzoek naar Kirschen & Co als een goede relatie van Beelen.  

Een getuigenis van gewezen commandant van de BOB Paul Calluy doet vermoeden dat Beelen beschermd werd:

"Het politiewerk bij de BOB lag me niet. Het diende toch tot niets. Ooit moest ik bij Hilaire Beelen in Herbeumont een huiszoeking doen omdat hij in een dossier van wapensmokkel werd vernoemd. De wapens waren bestemd voor Libanon en lagen verborgen in de kelders van zijn kasteel. Toen we ter plekke kwamen kregen we plots verbod van de generale staf om het domein te betreden."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

En uit het verslag van de Tweede Bendecommissie (bijlage 1 en 2):

Diverse bronnen verhalen het bestaan van een plan tot staatsgreep door extreem-rechts. Deze plannen zouden teruggaan tot 1973, zoals hiervoor werd aangegeven. Het bestaan ervan wordt bevestigd in een verslag opgesteld door rijkswachtadjudant Tratsaert uit 1976, en zou ook bevestigd zijn door rijkswachtadjudant Dussart van de BOB te Waver, in zijn getuigenis achter gesloten deuren op 29 november 1989 voor de eerste parlementaire onderzoekscommissie. Volgens Gijsels werden de staatsgreepplannen uit 1973 ook gevonden door (toenmalig) onderzoeksrechter Dejemeppe tijdens een huiszoeking bijHilaire Beelen, vennoot van het wisselkantoor Kirschen. Gijsels stelt: "Wegens verjaring van de feiten werden deze documenten niet in het gerechtelijk dossier behouden."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Hilaire Beelen

Tanguy Verhaegen was bevriend met Hilaire Beelen aan wie hij Philippe Van Innis heeft voorgesteld. Van Innis had heel wat connecties met mensen van de CEPIC. Tanguy Verhaegen was samen met René Finne (link met Léon Finné?) bestuurder van de NV Eglantier.

Hilaire Beelen bezat 5% van de aandelen van de Luxemburgse vennootschap Immoinvest. Deze holding werd beheerd door de Luxemburgse advocaat Jean Wagener. In de oprichtingsakte van het Luxemburgse wisselkantoor Lux Capital, alsook in de oprichtingsakte van de Luxemburgse holding Valfonds, worden eveneens de namen van Hilaire Beelen en Jean Wagener als investeringspartners vermeld.

Meer info hierover en de rol van het restaurant Aux Trois Canards vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Hilaire Beelen

Van een domein gesproken... het staat te koop. Mochten er liefhebbers zijn: vraagprijs is 2 miljoen euro. Zie hier de beschrijving: 

In de Ardennen, in de deelgemeente Martilly (Herbeumont) in het hartje van de provincie Luxemburg, is momenteel een mooi kasteeldomein te koop. Het ligt op een domein van 150.000 vierkante meter, met bossen en vijvers. Het is gelegen in het hart van de bossen van Waillimont. Het domein heeft een uitzonderlijke ligging met een vijver van meer dan 2 hectaren. Het betreft een aangelegd domein dat zich uitstrekt over 15 hectaren grond, begrensd door een riviertje. Prachtig karaktervol kasteel, zeer rustig gelegen met aparte conciërgewoning, binnenzwembad en tennisbanen.

Op het gelijkvloers van het kasteel bevindt zich een majestueuze inkomhal met centrale trap, vestiaire, sanitair, ruime living (salon en eetkamer) met stenen open haard en toegang tot het terras (zicht op het eigendom), TV salon, meetingruimte, bureau, bibliotheek, relaxruimte, ruime professionele keuken, berging, eerste appartement met aparte toegang (inkomhal, toilet, keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer), grote garage (met vier van op afstand bedienbare poorten) en dienstingang.

De eerste verdieping bevat een nachthal, berging, twee ruime suites (met elk een slaapkamer met salon, badkamer en dressing), bureau met panoramisch uitzicht, drie slaapkamers met badkamer en een tweede appartement met aparte inkom (inkom, toilet, keuken, woonkamer, nachthal, slaapkamer en badkamer).
De tweede verdieping heeft een ruime inrichtbare zolder.
De kelders bevatten een verwarmd zwembad (15m x 6m) met vrij uitzicht over het domein, douchecabines, vestiaire, speelruimte, wijnkelder met degustatieruimte, stookruimte, technisch lokaal (elektriciteitsmeters en voorzieningen zwembad) en een kelder met koelcel. De bebouwde oppervlakte beslaat ongeveer 785 vierkante meter.

De conciërgewoning (ongeveer 200 vierkante meter woonoppervlakte) bevat op het gelijkvloers: inkomhal, toilet, ingerichte keuken, woonkamer (salon en eetruimte), twee garages. De eerste verdieping bestaat uit een nachthal, drie ruime slaapkamers en een badkamer. Bijkomende inlichtingen: Dak in natuur leien, eiken balken, marmeren vloerbekleding, houten ramen met dubbele beglazingen, centrale verwarming op stookolie (twee stookketels), individueel zuiveringsstation, private elektriciteitscabine, kabeldistributie, telefooncentrale, alarmsysteem, videofoon... Uiterst karaktervol! Zeer idyllische ligging op een zeer rustige locatie. Vraagprijs: 2 miljoen euro.  

5

Re: Hilaire Beelen

We schrijven 1983, als Hilaire Beelen zijn intrede doet in Martilly, een deelgemeente van Herbeumont. Zijn Luxemburgse vennootschap Immoinvest verwerft 15 hectaren bos in het gehucht Waillimont. Het is onwaarschijnlijk, maar Beelen krijgt een bouwvergunning en de idyllische plek, voordien een ongerept stuk natuur, krijgt in het gewestplan een herbestemming. Het nagelnieuwe kasteel - volgestouwd met marmer, eik, enkele duizenden flessen exquise wijn en uiteraard de nodige kunstwerken - tergt eenieders verbeelding. Binnenzwembad, acht kamers, vergaderzaal... Het geheel kost ongeveer een half miljard oude Belgische franken, vandaag goed voor 12,5 miljoen euro. Niet slecht voor een weekendverblijf.

Beelen verwerft het gros van zijn financiële middelen vooral in de jaren tussen 1981 en 1985. Die zijn van die orde, dat de fiscus 1,8 miljard Belgische franken vordert, dat is 45 miljoen euro. Het domein in Herbeumont wordt in 1996 verkocht. Beelen slaagde erin om het kadastraal inkomen belachelijk laag te houden: het bleef zelfs beperkt tot de conciërgewoning. Het kasteel heeft een kadastrale waarde van, tja, 0 euro.

Bron: Le Soir | 16 februari 1998

6

Re: Hilaire Beelen

In 1982 overviel een commando van drie valse rijkswachters een waardetransport van Kirschen » Forum

De buit bedroeg zo'n 100 miljoen frank. De modus operandi was identiek aan de overval op het waardetransport in Zaventem drie maanden later waarbij de chauffeur Zwarts de dood vond. 

Bron: Guy Bouten, de Bende van Nijvel en de CIA, p. 179.

7

Re: Hilaire Beelen

Herbeumont ligt naast Bertrix, waar de parachutistenclub van Militis - met onder meer Barbier, Lekeu en Bender - was gehuisvest. Altijd handig...

In 1984 stelde een parlementslid voor om op het NAVO reservevliegveld annex munitiedepot van Bertrix-Jehonville te voorzien in de huisvesting voor kleine eenheden op oefening, zodat de onmiddellijke nabijheid van het vliegveld met name voor para-eenheden of andere luchtlandingseenheden kon worden benut. 

Bron: De Kamer, Bulletin nr. 141.

8

Re: Hilaire Beelen

In de vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers van 19 maart 1986 zat her er bovenarms op tussen de socialistische oppositie en de Franstalige liberalen. Aanleiding was de zaak Kirschen, en vooral het feit dat vicepremier en minister van justitie Jean Gol het had vertikt om, toen hij minister werd, zijn bestuursmandaat in de vzw Steunt Elkander ter beschikking te stellen. Die liberale vzw was een soort alter ego van Hilaire Beelen.

Zo was die vzw de Belgische vertegenwoordiger van de Zwitserse maatschappij Corrimob, eigenaar van een villa in Knokke, "gehuurd" door Beelen; dezelfde vzw Steunt Elkander was de Belgische poot van de Zwitserse maatschappij Menimob, eigenaar van een villa in Brussel, "gehuurd" door Beelen. Het kasteel in Herbeumont was eigendom van Beelens vennootschap Immoinvest, met de vzw Steunt Elkander als lid. Een andere vennootschap van Beelen was het - Luxemburgse - Valfonds, ook al eigenaar van een riante villa. Op dat ogenblik was een gerechtelijk onderzoek tegen de (Belgische) vzw Steunt Elkander aan de gang, maar dat stond Gols lidmaatschap van de raad van bestuur van de vzw blijkbaar niet in de weg. 

Beelen had connecties met de liberale top, maar zijn vennoot Leiser liet weten dat Beelen 'est déprimé parce que les libéraux flamands disent ne pas l'avoir connu alors qu'il a tous les jours essayé de les aider'. Bovendien had Willy de Clercq gezegd dat er in de PVV helemaal geen financieel comité bestond, dit tot grot ergernis van Beelen, aldus Leiser. 

Het socialistische kamerlid Willy Burgeon ging er in de zitting erg stevig tegenaan. Hij ergerde zich net als de andere volksvertegenwoordigers mateloos aan de immense fiscale fraude en de hele carrousel die Beelen had opgezet. Aan het einde van zijn betoog merkte Burgeon fijntjes op dat de Brusselse procureur had gesignaleerd dat "in de huidige stand van het onderzoek" het vooralsnog niet was bewezen dat de affaire Beelen was gelieerd met de dossiers van de moorden op Zwarts en Cams. 

Bron: Parlementaire Handelingen Kamer van Volksvertegenwoordigers | 19 Maart 1986

9

Re: Hilaire Beelen

Kamerlid Willy Buergon had berekend dat via het bureau Kirschen & Co Hilaire Beelen voor 'la plus grosse fraude fiscale connue dans ce pays' had gezorgd door tussen 1981 en 1985 - let op de jaartallen - 31,5 miljard Belgische frank te laten 'verdwijnen'. En dat was dan nog 'le dernier montant connu', aldus Burgeon. Burgeon kreeg tegenwind van onder meer Serge Kubla, later PRL-minister en vandaag nog steeds burgemeester van Waterloo. Kubla was close met Gol én met Beelen. 

Ook interessant zijn de Oostendse connecties van Beelen. Hij was bevriend met Rudolf Van Moerkerke (Sunair) en met Jean-Claude Van Biervliet, de intussen overleden beheerder van het casino in Oostende. Beelen was overigens vaak te vinden op de Wellingtonrenbaan in Oostende. En zoals bekend, kwam ook daar veel interessant volk over de vloer. 

Bron: Parlementaire Handelingen Kamer van Volksvertegenwoordigers, 19.3.1986

10

Re: Hilaire Beelen

http://i38.servimg.com/u/f38/13/16/12/47/beelen10.png