Twee tipgevers vermoord? – Lijk in Koningspark te Oostende opent nieuw spoor in afrekening te Veurne
Het lijk van de vermoorde Bruno Vandeuren, dat zaterdag in Oostende werd gevonden, werpt een nieuw licht op het onderzoek naar de moord die in juli te Veurne werd gepleegd. Daar werd Ghislain Hinderyckx met een nekschot afgemaakt. Beide slachtoffers zouden tipgevers zijn geweest van de politie. Maandag pas, heeft het gerecht het lijk van Oostende kunnen identificeren als de 26-jarige Bruno Vandeuren, de baas van de bende die vorige woensdag voor acht miljoen fr. juwelen stal te Sint-Agatha-Berchem.
Ondertussen werd de buit teruggevonden, bij Jean Vandenabeele, die een verkoopzaal uitbaat te Oostende. De man werd voorgeleid als hoofdverdachte, gezien Vandeuren bij hem vertoefde kort voor zijn dood. Vandenabeele bekende dat hij samen met Vandeuren zou zoeken naar een koper voor de gestolen juwelen. De moord ontkent hij echter formeel.
Vandeuren en zijn kompanen gebruikten bij de overval op de juwelier carnavalmaskers, een techniek die zij hebben overgenomen van de beruchte Bende van Nijvel. Samen met een medeplichtige betrad "Bruno de zigeuner" omstreeks 19u de zaak aan de Koning Albertlaan. De uitbaters en een vrouwelijke klant werden met een riot gun bedreigd. Maar de klant speelde onder een hoedje met de daders. Zij werd trouwens kort daarna ingerekend en bekende haar aandeel in de overval.
Kort daarop werd een tweede rover aangehouden, zekere Patrick Henderickx. Hij was de tipgever voor de hold-up en nam ook effectief deel aan de overval op de juwelier, samen met Bruno Vandeuren. Deze laatste verbleef sinds zijn penitentiair verlof uit de gevangenis van Lantin bij de aangehouden Rose-Marie, het valse slachtoffer in de juwelierszaak. De derde persoon, die werd aangehouden, is Patrick Hannecart. Hij stond tijdens de overval op de uitkijk.
De drie aangehouden beweerden dat de vierde, Bruno Vandeuren, met de juwelen ter waarde van 8 miljoen fr. was gaan lopen. Maar sinds deze zaterdag met een nekschot werd afgemaakt, vroeg men zich in gerechtelijke kringen niet alleen af waarom en door wie, maar ook wie thans in het bezit is van de miljoenenbuit. Daarop werd intussen een antwoord gevonden.
Bron: Het Laatste Nieuws | 28 december 1988
Het moordwapen dat naast het lijk van Vandeuren lag: