Publiciteitsronselaar van Jongerenfront wegens oplichting in gevangenis
‘De pen ten dienste van recht en waarheid’, dat was het devies van ‘Le Moniteur de l’Indépendant’, een uiterst-rechts maandblad dat in de jaren 1980 en 1981 te Brussel verscheen. Hoofdredacteur was Francis Dossogne, voorzitter van het Front de la Jeunesse, maar de stuwende kracht van de uitgave was de directeur, Jean Everaert, 33 jaar.
Diezelfde Everaert werd nu aangehouden door de BOB van Brussel. Hij wordt verdacht van oplichting en verduisteringen. Hij was tevens leider van het ‘Syndicats des Indépendants et Artisans’. Voor dit syndicaat en voor zijn ‘Moniteur’ ronselde hij overal gelden en publiciteit, waarvan de opbrengst wellicht belandde in de kas van het ‘Jongerenfront’.
Het is wellicht ook als beheerder van zijn zogezegd middenstandssyndicaat dat Everaert oplichtingen zou hebben gepleegd ten nadele van banken in België, Luxemburg, Spanje, Nederland en Frankrijk. Hij werd ook door de politie van deze landen gezocht. Even voor zijn aanhouding zou Everaert nog een cheque van een kwart miljoen hebben verzilverd.
Everaert was al eerder met het gerecht in aanraking geweest, namelijk in 1974 toen hij vijf jaar gevangenis kreeg wegens verscheidene diefstallen met geweld, gepleegd door een jeugdbende. In 1979 richtte hij dus de ‘Moniteur’ op en het bijhorend ‘syndicaat’, twee dekmantelorganisaties voor het Front de la Jeunesse. De anti-racistische en anti-syndicale ideeën van het Front kwamen ruim aan bod in de ‘Moniteur’, waaraan trouwens Frontleden zoals Francis Dossogne, Michel Verstuyft en Jean-Luc Van Campenhout meewerkten.
In april 1981 kwam het op de redactie van de ‘Moniteur’ tot een zwaar conflict tussen Everaert en zijn ‘directeur public-relations’, de Fransman Gérard Deslandes. Deslandes werd zo zwaar onder handen genomen door Everaert dat de Fransman met een ziekenauto naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Eens hersteld diende Deslandes klacht in tegen Everaert wegens slagen maar ook wegens oplichting, want Deslandes publiciteitsronselaar van de ‘Moniteur’, wist wel waar het geld vandaan kwam en waar het naartoe ging.
Dat betekende meteen het einde van de ‘Moniteur’ maar blijkbaar niet van Everaert, die zich bleef uitgeven als leider van een groot middenstandssyndicaat of als journalist. Hij zou grote kredieten hebben opgetrokken bij Belgische en buitenlandse banken, kredieten die hij niet kon inlossen.
Het is niet duidelijk of Everaert sinds april 1981 uitsluitend in eigen naam of ook nog voor het Front zou hebben gewerkt.
Bron: Het Laatste Nieuws | 19 mei 1982