Derde rijkswachter in cel wegens drugs – Rechterhand van François is vierde aangehoudene
Wachtmeester Andreas Cammerman, die jarenlang de rechterhand was van commandant François, hoofd van de drugsbestrijding bij de rijkswacht, werd dinsdagavond eveneens onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Na commandant François, adjudant Willy De Cuyper, en BIC-speurder Karel Clonen uit Antwerpen, is hij de vierde aangehoudene in deze ruchtmakende zaak. De raadkamer te Brussel bevestigde ondertussen woensdag te Brussel de aanhoudingsmandaten van François en Clonen.
Commandant François blijft er echter bij, dat hij alleen gehandeld heeft in bevolen dienst en dat zijn bekommernis het vatten was, van de kopstukken van de drughandel, eerder dan de kleine ‘dealers’. Hij ontkent ooit één frank op zak te hebben gestoken van de door zijn diensten op touw gezette sluikhandel. Maar het is natuurlijk wel mogelijk dat sommige leden van zijn personeel dat wel hebben gedaan en dat tipgevers van het N.D.B. gebruik hebben gemaakt van de bescherming van François om meer drugs te verhandelen dan nodig was voor het vergaren van informatie.
In dit verband worden een aantal douaniers ondervraagd. Vooral douanier M; zit in slechte papieren. Eigenaardig is ook dat wachtmeester Cammerman gehuwd is met een halfbloed, die bij Air Zaïre werkt en dat te Kinshasa de aanhouding in de lucht hangt van een aantal directieleden van Air Zaïre.
Commandant François blijft er bij dat hij in België heeft willen werken volgens de Amerikaanse methode: kleine visjes uitwerpen om er grote te vangen. De commandant had immers zijn opleiding in de Drug Enforcement Administration te Washington en hij werd hier in België trouwens geholpen door Francis H. Eaton, bijzonder agent van het Amerikaanse ministerie van justitie en afgevaardigde van D.E.A. te Brussel.
Deze Frank Eaton kwam trouwens ook ter sprake tijdens het proces van André Sabbe, die ook als dealer-tipgever heeft gewerkt voor de D.E.A. En toen de zaak François in onderzoek werd genomen werd Eaton ‘wegens dienstredenen’ teruggeroepen naar de States.
Ondertussen doen de wildste verhalen de ronde over commandant François: dat hij in een te luxueus huis zou wonen, dat hij zou rijden met een Jaguar, dat hij Albert Farcy, bijgenaamd Bruno, zou geholpen hebben bij zijn ontsnapping op 30 december uit de gevangenis van Scheveningen.
Bron: Het Laatste Nieuws | 24 januari 1980