Re: Opus Dei
Uit "De netwerking van een neo-aristocratische elite in de korte 20ste eeuw" van Klaartje Schrijvers haal ik volgende info over Opus Dei:
Met de focus op het christelijke geloof hoeft het niet te verbazen dat ook de banden tussen Opus Dei en CEDI erg nauw waren. CEDI werd door sommigen zelfs gezien als een hulporganisatie van Opus Dei. Die link lijkt aannemelijk gezien de aanwezigheid in CEDI van don Alfredo Sanchez-Bella, minister van toerisme onder Franco en broer van één van de meest vooraanstaande leden van Opus Dei in Spanje, Don Florencio Sanchez-Bella.
Alfredo Sanchez-Bella: lid van CEDI, voormalig minister onder Franco en belangrijk bankier in Spanje.
Père Yves-Marc Dubois: lid van Opus Dei en AESP.
Antoine Pinay: ex-eerste minister van Frankrijk en lid van Opus Dei
Jean Violet
Silva Munoz: voormalig minister onder Franco en gelinkt aan de Cercle Pinay
Père Marmier: Opus Dei in het bisdom van Freiburg. Lid van de AESP van Damman.
Hervé Pasqua: voormalig hoofd van Opus Dei in België
Ook de Cercle des Nations werd aan Opus Dei gelieerd, al was het alleen door hun gemeenschappelijke economische en politieke objectieven ten aanzien van Europa.
Uit het parlementair onderzoek naar sekten in België (1997) staat ook wat informatie over Opus Dei:
Pagina 74:
Ten slotte kunnen ook andere groeperingen - zoals bijvoorbeeld de loge of Opus Dei - beschouwd worden als groepen waarvan de leden de politieke macht willen beïnvloeden, laat staan infiltreren.
Pagina 93:
In een door de heer Nefontaine in 1993 uitgegeven publicatie wordt (aan de hand van getuigenissen van ouders, wier kinderen - sommigen voor ze meerderjarig waren - tot deze organisatie waren toegetreden) vastgesteld dat ook Opus Dei (een vereniging die ongetwijfeld een religieus doel nastreeft) in zijn dagelijkse werking bepaalde kenmerken vertoont die eigen zijn aan een sekte, te weten:
manipulatie van het geweten;
overmatige verering van de stichter, José María Escriva de Balaguer;
geldverduistering en erfenisbelaging;
de numerarii storten een groot deel van hun inkomen aan de beweging;
de uitbuiting van de werkkrachten die door Opus Dei worden opgeleid; er blijken bepaalde inbreuken te worden gepleegd op de sociale wetgeving.
Deze, door het Vaticaan erkende instelling is volgens spreker een typisch voorbeeld van integraal katholicisme. Toch telt zij in België weinig leden (250 tot 300) en heeft ze er geen invloed op het politieke en economische leven. Opus Dei werft vooral leden bij de elite van een land. Vervolgens krijgen die de opdracht de andere lagen van de bevolking aan te spreken. De getuige is van oordeel dat het niet ongewoon is dat zij zich volledig in de katholieke kerk wil integreren maar toch eigen priesters wil vormen.
Als organisatie heeft Opus Dei geen sociale doctrine, wat niet belet dat haar leden zich wel met sociale problemen inlaten. Het staat haar leden vrij de organisatie te verlaten. De numerarii, die in een gemeenschap van Opus leven, dreigen berooid achter te blijven en sociale en affectieve problemen te krijgen aangezien ze alle banden met hun vroegere kennissenkring hebben doorgesneden.[size=2][font=NewCenturySchlbk] [/font][/size]