Topic: Kester
Kester is een dorp en gelijknamige deelgemeente in de Belgische gemeente Gooik » Google Maps
In de jaren dertig vonden in Kester de VNV-Landdagen plaats. Op 5 mei 1935 hield het VNV haar eerste landdag op de Kesterheide in het huidige Vlaams-Brabant. Op het enige reusachtige spandoek stond de slogan "Eén volk in eigen staat". August Borms hees er de VNV-vlag aan de mast. In de daar verspreide brochure stond over Staf De Clercq: "Hij ontwerpt, hij beveelt, hij bundelt. Hij is het symbool van de orde. De leider denkt, de volgelingen handelen."
In 1942 stierf Staf de Clerq:
Staf De Clercq werd begraven in een praalgraf op de Kesterheide. Bij de bevrijding werd zijn graf geschonden door verzetslieden die het stoffelijk overschot publiekelijk bespotten en verminkten. Het lijk werd nadien begraven in een anoniem graf te Leerbeek. In 1978 werd zijn lichaam door de Vlaamse Militanten Orde heropgegraven en bijgezet op het kerkhof van Asse onder ruime belangstelling van Vlaams-Nationalisten van de Volksunie.
In 2004 werd Staf De Clercq herdacht op de IJzerwake en op een afzonderlijke herdenking in Kester waar hij oorspronkelijk begraven lag. Deze herdenking, waarbij voormalig Volksunie-senator Bob Maes een rede hield, werd georganiseerd door Voorpost.
Meer informatie over het graf van Staf de Clerq vind je hier » aff.skynetblogs.be
In Kester bevindt zich ook de zogenaamde Kesterheuvel (of Kesterheide). Deze is 112 meter hoog en is een getuigenheuvel of zandbank van de voormalige Diestiaanzee en hoogste punt van het Pajottenland. Vanop deze heuvel heb je een schitterend uitzicht over de streek. Destijds kon je 80 kerktorens zien en de basiliek van Koekelberg, het justitiepaleis, het Hallerbos... Vandaag bemoeilijken bomen het zicht op het bijzonder panorama van het noorden tot het zuiden van het Pajottenland. Sinds 1974 wordt een deel van de Kesterheide gebruikt als circuit voor moto-cross.
Op de Kesterheide vind je ook een NAVO-basis » Google Maps
In de volksmond 'de witten bol', 'de voetbal' of 'den ballon'. Dit NAVO communicatiecentrum werd opgetrokken in 1970-1971, in volle koude oorlog. Oorspronkelijk maakte de NAVO-site van Kester deel uit van een net dat meer dan 20 zulke stations telde, verspreid gebouwd in andere NAVO-landen. Met uitzondering van Verona (Italië) en Kester dus zijn deze weer opgedoekt. De militaire ontspanning in Europa maar vooral de snel evoluerende communicatietechnieken maakten zoveel stations overbodig.
De witte bol van Kester, die 12 meter breed is, herbergt binnenin een reusachtige schotelantenne. Hoewel er geen onmiddellijke plannen zijn om ook de site te Kester op te doeken, veranderd het uitzicht wellicht de komende jaren. De bol, die op een gebouw staat, zal worden afgebroken en vervangen door 4 'bollen' op de grond. De gebouwen uit de jaren '70 zijn verouderd en worden eveneens vernieuwd.
Aangezien het om militaire installaties gaat, wordt er over technische details en plannen maar met mondjesmaat gecommuniceerd. Er werken ongeveer 40 militairen, gespecialiseerd in communicatie. De site staat onder leiding van een Belgische NAVO-commandant.
300 Meter noordelijker - ook op de Kesterheide - vind je een oude militaire basis. Dit communicatiecentrum werd in 1972 gebouwd » Google Maps
Op de website van het Vlaams Belang Nevele vind je nog een aantal foto's van de Kesterheide en het monument voor de Clerq » vlaamsbelangnevele.skynetblogs.be/