Topic: Jean Debbaudt
Jean Debbaudt is een extreem-rechtse militant. Hij is een voormalig SS'er en oostfronter, die betrokken was bij de aanslag tegen de Magdalenazaal in maart 1951 (waar een congres van de KP plaats vond) en op 1 april 1952 exemplaren van Le Drapeau Bouge had helpen verspreiden.
Debbaudt is ook een verdachte geweest in het onderzoek naar de moord op Julien Lahaut:
(...) De advocaten van de weduwe Lahaut blijven de zaak van nabij volgen en verzoeken de onderzoeksrechter op 26 april om de banden tussen Delcourt en Jean Debbaudt te onderzoeken. Op 5 mei laat de onderzoeksrechter zich inlichten over Debbaudt en de volgende ochtend verklaart [Emile] Delcourt dat hij Debbaudt inderdaad kent. Tijdens een volgend verhoor op 14 mei noemt Delcourt uiteindelijk Debbaudt als 'voornaamste dader van de aanslag. Dat was de uitkomst van het onderzoek dat we zelf na de moord instelden en is ook gebaseerd op de bekentenissen van Debbaudt zelf'.
Op 17 mei wordt Debbaudt, na verhoor, door de Luikse onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Wanneer hij op 19 mei door [onderzoeksrechter] Louppe verhoord wordt, blijft Delcourt bij zijn eerdere verklaringen en voegt er zelfs aan toe dat die bevestigd kunnen worden door André Moyen en Gaston Jacqmin. (...)
Het onderzoek beslaat dus op hetzelfde ogenblik verschillende pistes. In essentie gaat de aandacht uit naar: Debbaudt en zijn alibi, Delcourt en het FNBI, de groep Jeunesse Fidèle et Roi onder leiding van Gaston Jacqmin, waarvan ook Debbaudt lid was geweest. Elk detail wordt minutieus onderzocht. Het onderzoek naar het alibi van Debbaudt (hij had nachtdienst in het bedrijf waar hij werkte) wordt bemoeilijkt door het feit dat het bedrijf intussen over de kop is gegaan.
Een ander bewijs van de grondigheid waarmee het onderzoek gevoerd werd, is het aantal leden van Jeunesse Fidèle au Roi dat ondervraagd werd. De bijeenkomsten van royalistische verenigingen in allerhande cafés - L'Horloge in het bijzonder - worden onderzocht. Toch is het voor de onderzoekers onmogelijk om te achterhalen of er een dergelijke bijeenkomst werd belegd na de eedaflegging van Boudewijn. Het onderzoek richt zich ook op andere royalistische groeperingen waarvan Debbaudt lid was zoals de Concentration Nationale Solidariste.
Vanaf 20 mei worden Debbaudt en Delcourt geconfronteerd met de weduwe Lahaut en mevrouw Orban, maar hun gelaat of stemgeluid zegt beide vrouwen niets. De confrontatie tussen beide heren levert evenmin iets op. Terwijl Delcourt bij zijn eerdere verklaringen blijft, ontkent Debbaudt van zijn kant alle beschuldigingen met klem. (...) Bij gebrek aan bewijs wordt Debbaudt op 22 mei weer op vrije voeten gesteld door de raadkamer van Luik. Hij blijft desondanks in de cel aangezien het parket verzet aantekent tegen de invrijheidstelling.
Op 30 mei, twee dagen na de vrijlating van Debbaudt, wordt Delcourt opnieuw ondervraagd door Louppe. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de invrijheidstelling van Debbaudt bij de onderzoeksrechter. "Nu heb ik u niets meer te vertellen. Ik heb al een naam, die van Debbaudt, gegeven, maar nu vraag ik om niets meer te ondernemen tot ik de belangrijkste informatie heb die naar de moordenaars zou kunnen leiden."
Bron: Wie heeft Lahaut vermoord? | Emmanuel Gerard, Widukind De Ridder en Françoise Muller