Re: Brussel: 18 September 1982
Dekaise joods? Niet dat ik weet, maar ik kan me vergissen - waar haal je deze info?
You are not logged in. Please login or register.
Bende van Nijvel → 1980-1989 → Brussel: 18 September 1982
Dekaise joods? Niet dat ik weet, maar ik kan me vergissen - waar haal je deze info?
Wel ik heb het zo op een fiche staan, hoe ik erbij kom weet ik niet meer, en het kan fout genoteerd zijn van mij. Misschien heb ik op mijn fiche Mendez met Dekaise verward.
Het doet me ook voor een stuk denken aan de diefstal van de Peugeot met een op een Kalshnikov lijkend wapen, die enkel gebruikt is in Geval, en waar voor beide feiten, de daders hun best deden om een Arabische tongval na te doen. Er bestaat volgens mij een grote kans dat de Peugeot ook gebruikt is voor de aanslagen op de Franse doelwitten tegen de uitlevering van Barbie door Frankrijk.
"Een Kalashnikov lijkend wapen"? Zou kunnen een Israelische Galil zijn.
Of een Finse Valmet M60/M62 lijkt daar ook goed op.
Het Laatste Nieuws - 20 september 1982
Er staat een interessant element in dit artikel:
"Maar de hoop hem toch te vatten wordt niet helemaal opgegeven. Immers, toen de jonge dader wegrende zou hij door een politie-inspecteur, die op wacht stond en terugschoot, in het been geraakt zijn door een revolverkogel. Die wonde moet hij laten verzorgen."
Blijkbaar is de dader via deze weg nooit gepakt. Dus als hij een wonde had en deze moest laten verzorgen, waar heeft hij dat dan gedaan?
Ja, goede vraag, bij het vuurgevecht in Hoeilaart na de overval op Dekaise 12 dagen later was er waarschijnlijk ook een gewonde dader waar geen spoor van is. Ook het feit dat de personen aan de synagoge met een Uzi (Israël) beschoten worden en dat de dader die achterlaat is bizar.
Black (Zwarte) Libanon heeft nog een tweede aanslag gepleegd op 9 oktober '82 in Rome, ook een aanval op een synagoge waarbij 1 dode en 37 gewonden vielen, uitgevoerd door 5 daders (» en.wikipedia.org).
Op 14/9 is er de wapendiefstal door Italianen in Parijs. Heeft het een met het andere te maken? In de Santana lag er een Spaanse krant met een artikel over Della Chiaie en heeft de overval in Waver er ook mee te maken?
En er is ook nog op 18/9 een overval in Soignies, meer zelfde wapens als de bende » Forum
Ook nog:
- Audition de V. -
CA55 - F A 111 - CBW - 29.05.1989 - PV 22795/89
V. a été recruté pour le WNP par Eric Lammers et a participé, sur la demande de Libert, à la "surveillance" d'un horloger de la région de Soignies, et à une "surveillance" dans une opération Esperanza qui concernait une maîtresse du terroriste Carlos.
Bron: Onderzoek professor Masset (pagina 34)
En ik acht de kans heel groot dat dit met de 2 bomaanslagen op Franse doelen in Brussel te maken heeft.
Er is een sterke link tussen Barbie, Della Chiaie en Carlos! Francois Genoud: The Black Financier » YouTube
Aanslag op bezoekers van de synagoge in Brussel d.d. 18 september 1982
Op 18 september 1982 omstreeks 11.40 uur werd in Brussel een aanslag gepleegd bij de Joodse synagoge in de Regentschapstraat. Een onbekende man met een Arabisch uiterlijk opende vanachter een geparkeerde auto met een pistoolmitrailleur WZ 63 het vuur op een aantal gelovigen dat, in verband met de viering van het Joods nieuwjaar, de sabbatdienst bijwoonde.
Juist met het oog op de Joodse nieuwjaarsviering waren in Brussel, maar vooral in Antwerpen, waar de Joodse gemeenschap vrij groot is, extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De synagoge in Brussel werd bewaakt door 3 Brusselse politieagenten en 4 leden van de Joodse veiligheidsdienst. De 4 Joodse veiligheidsbeambten werden gewond, 2 zijn er ernstig aan toe. Eén van de politieagenten kon terugschieten. Hij meent de dader in het rechterbeen te hebben geraakt, doch de dader kon te voet door de Coppensstraat In de drukke menigte ontsnappen.
Op de plaats van de aanslag werden 20 lege patroonhulzen aangetroffen. Deze hulzen van 9 mm kogels zijn afkomstig ven een pistoolmitrailleur WZ 63 van Pools fabricaat. De kolf kan omgeklapt worden, waardoor het wapen een afmeting krijgt van 33 cm. Deze bescheiden afmeting vergemakkelijkt het onopvallend met zich meedragen hiervan en verklaart de voorkeur van terroristen voor het wapen.
Claim:
Aanvankelijk werd in een anoniem telefoontje de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de synagoge in Brussel opgeëist door de 'Beweging voor de bevrijding van Palestina', maar de politie nam deze melding niet serieus. Bij monde van de vertegenwoordiger van da Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO in Brussel, werd de aanslag krachtig veroordeeld “omdat dit soort aanslagen de zaak van de vrede niet dient”.
Inmiddels meldde op 24 september 1982 het in Londen verschijnend Arabische blad 'AL ARAB' dat een groepering, die zich de 'Zwarte Libanonorganisatie' noemt, heeft laten weten verantwoordelijk te zijn voor de schietpartij voor de synagoge in Brussel. De groepering had verklaard, dat de aanslag een represaille was voor het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen bij Beiroet en kondigde het begin aan van een “oorlog tegen iedere zionist In de wereld, als vergelding voor de nieuwe nazistische massamoord in Libanon en uit wraak voor alla martelaren In Libanon”.
Na de aanslag op 18 september 1982 ontstonden incidenten tussen journalisten en Joodse gelovigen. De pers werd door duidelijk ontstelde en opgewonden Joodse gelovigen antisemitisme verweten. Ook het TV-station RTBF was duidelijk het doelwit van de Joodse woede, omdat het d.d. 17 september 1982een reportage over de Palestijnen had uitgezonden. Over de identiteit en het motief van de dader is vrijwel niets bekend. Aan de hand van verklaringen van schaarse getuigen werd een robotfoto samengesteld. Het (vage) signalement van de dader luidt: (blanco)
Voorafgaande aanslagen:
Eerdere aanslagen, waarbij de WZ 63 contra Joodse c.q. Israëlische doelen gebruikt is zijn:
de aanslag op de synagoge In Wenen op 29-8-1981 (zie JBT 81-10 Btl onder B 4);
de aanslag op de Israëlische ambassadeur in Londen op 3-6-1982 (JBT82-07 onder Btl D 1);
en de schietpartij in het restaurant 'Jo Goldenberg' op 9-8-1982 (JBT 82-09 Btl onder F 2).
In het nabije verleden zijn 2 aanslagen op de Joodse gemeenschap in België gepleegd:
op 27-7-1980 gooide een lid van Al Fatah (PLO) twee granaten naar een groep Joodse kinderen in Antwerpen (JBT 80-10 Btl onder A)
en op 20-10-1981 explodeerde een bomauto in de Joodse wijk in Antwerpen (JBT 81-11 Btl onder C 2)
Bron: Bulletin Bijzonder Zaken Centrale | Recherche Informatie | Centrale Recherche Informatiedienst | november 1982
Dader 'Brussel' op de vlucht
De Belgische politie heeft nog geen aanwijzing over de identiteit van de man die zaterdagmorgen in Brussel vier mensen verwondde toen hij voor de synagoge het vuur op hen opende. Drie van de vier gewonden liggen nog altijd in het ziekenhuis maar verkeren buiten levensgevaar. De vierde mocht op de dag van de aanslag al naar huis.
De met machinegeweer bewapende man schoot zaterdagmorgen in de Brusselse Regentschapstraat op een groepje mensen dat voor de synagoge stond. Op dat moment werd binnen het joodse nieuwjaarsfeest gehouden. Politiemannen en leden van de bewakingsdienst schoten terug, maar de schutter wist desondanks te ontkomen.
De getuigenverklaringen zijn tot nu toe vaag gebleven. Vermoed wordt dat de man door een politiekogel in een been is getroffen. De man kon evenwel zijn toevlucht zoeken tot een menigte die zich op de nabijgelegen markt bevond.
Bron: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad | 20 September 1982
Vier mensen gewond bij aanslag van zaterdag - Strengere bewaking joden in Brussel
De Belgische regering gaat zich op verdergaande veiligheidsmaatregelen bezinnen voor de joodse gemeenschap in Brussel na de aanslag van afgelopen zaterdag bij de synanoge in de Brusselse Regentschapstraat.
Daar raakten vier mensen gewond toen een onbekend gebleven man vanaf een hoek van de straat met een machinepistool het vuur opende op een groepje mensen voor de synanoge, die daar waren in verband met de viering van het joodse nieuwjaar. Twee van hen moesten met spoed geopereerd worden.
Onder de getroffenen bevonden zich leden van de speciale veiligheidsdienst die de gemeenschap heeft ingesteld na eerdere aanslagen in België op joodse gebouwen. In verband met het joodse nieuwjaar was ook de Brusselse politie in verhoogde staat van paraatheid.
Een politie-inspecteur die in burger dienst deed bij de synagoge heeft de dader van de aanslag nog achtervolgd en op hem geschoten. De man ontsnapte desondanks, maar zou wel in een been zijn geraakt, zo veronderstelt de Brusselse politie.
Tot nu toe is er echter geen spoor van de man gevonden, ondanks de verspreiding via de Belgische tv van een signalement en een compositietekening van de man.
Bron: Nieuwsblad van het Noorden | 20 September 1982
Weer aanslag op Joods gebouw - Dader aanslag synagoge kon net ontsnappen
De Belgische regering gaat zich op verdergaande veiligheidsmaatregelen bezinnen voor de Joodse gemeenschap in Brussel na de aanslag van afgelopen zaterdag bij de synagoge in de Brusselse Regentschapstraat. Daar raakten vier mensen gewond toen een onbekend gebleven man vanaf een hoek van de straat met een machinepistool het vuur opende op een groepje mensen voor de synagoge, die daar waren in verband met de viering van het Joodse nieuwjaar. Twee daarvan moesten met spoed geopereerd worden om uit levensgevaar te geraken. Onder de getroffenen bevonden zich leden van de speciale veiligheidsdienst die de gemeenschap heeft ingesteld na eerdere aanslagen in België op Joodse gebouwen. In verband met het Joodse nieuwjaar was ook de Brusselse politie in verhoogde staat van paraatheid.
Geen spoor
Een politie-inspecteur die in burger dienst deed bij de synagoge, heeft de dader van de aanslag nog achtervolgd en op hem geschoten. De man ontsnapte desondanks, maar zou wel in een been zijn geraakt, zo veronderstelt de Brusselse politie. Tot nu toe is er echter geen spoor van de man gevonden, ondanks de verspreiding via de Belgische TV van een signalement en een compositietekening van de man.
De politie ontving wel een anoniem telefoontje, waarin de verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door een zich noemende "Palestijnse Bevrijdingsorganisatie", maar dat wordt niet erg serieus genomen. Een woordvoerder van de officiële Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO in Brussel keerde zich in elk geval tegen de aanslag, omdat deze de zaak van de Palestijnen volgens hem alleen maar zou schaden.
Bron: Limburgsch dagblad | 20 September 1982
Aanslag op synagoge in centrum Brussel
Bij een aanslag op de Joodse synagoge in het centrum van Brussel zijn zaterdag
vier mensen gewond geraakt, van' wie drie ernstig. Zij verkeren niet meer in levensgevaar, zo is gisteren meegedeeld. De Belgische minister van binnenlandse zaken Nothomb heeft maatregelen genomen om de beveiliging van de Joodse instellingen te versterken.
De aanslag vond plaats zaterdagochtend tegen het middaguur, toen in de synagoge aan de Regentschapstraat een eredienst werd gehouden ter gelegenheid van het Joodse Nieuwjaar. De synagoge werd bewaakt door vier leden van de Joodse Veiligheidsdienst en drie Brusselse politieagenten. Volgens één van deze politieagenten werd de aanslag uitgevoerd door een man, een "vreemdeling", die twee salvo's met een machinegeweer afschoot bij de synagoge. Daarbij werden de vier leden van de Joodse Veiligheidsdienst gewond.
Eén van de politieagenten kon terugschieten. Hij meent de dader in het rechterbeen te hebben getroffen. De man kon echter ontsnappen. Op de plaats van de aanslag werden later twintig patroonhulzen gevonden.
Kort na de aanslag bezochten minister van buitenlandse zaken Tindemans en burgemeester Van Halteren de synagoge. Tindemans heeft zich uitgesproken vóór Europese maatregelen ter bestrijding van terrorisme. De Israëlische ambassade in Brussel heeft de PLO beschuldigd van de aanslag. Het PLO-bureau in Brussel heeft deze beschuldiging van de hand gewezen en sprak over een laffe aanslag, die de strijd van het Palestijnse volk alleen maar schaadt.
Vorig jaar oktober vond er een zware bomaanslag plaats op een synagoge in Antwerpen, waarbij drie mensen werden gedood en honderd personen gewond raakten. Vandaar dat de Belgische politie voor het Joodse nieuwjaarsfeest uitgebreide veiligheidsmaatregelen had genomen in en rond Antwerpen. Op de wegen naar Antwerpen werden personen gecontroleerd en werden auto's doorzocht.
Bron: De Volkskrant | 20 September 1982
Weinig schot in onderzoek aanslag op Joodse synagoge
Ondanks een opdracht van de Belgische minister van justitie, Jean Gol, om "belangrijke middelen in te zetten" bij het onderzoek naar de aanslag die zaterdag bij een Joodse synagoge in Brussel werd gepleegd, vordert dat onderzoek niet erg. De Belgische justitie weet nog maar heel weinig over de identiteit van de man die zaterdagochtend met schoten uit een machinepistool vier mensen verwondde voor de synagoge aan de Brusselse Regentschapstraat.
De schaarse getuigenverklaringen hebben niet veel meer dan een vaag signalement van de dader opgeleverd. Men vermoedt dat hij gewond is aan een been door een schot uit een pistool van een politie-inspecteur.
De Belgische minister had zaterdag laat nog een vergadering met een afvaardiging van het centraal Israëlietisch consistorie van België. Daar verklaarde de bewindsman dat de aanslag van zaterdag heel België aangaat omdat terrorisme "ons democratische systeem bedreigt dat gegrondvest is op onder meer vrijheid van godsdienst". De minister zei daar ook dat hij de Brusselse procureur-generaal opdracht gegeven had het onderzoek naar de aanslag te voeren met een zo groot mogelijke doeltreffendheid.
Veiligheidsmaatregelen
De minister van justitie heeft, samen met zijn collega van binnenlandse zaken, besloten om de veiligheidsmaatregelen rond de Joodse gemeenschappen in België nog verder te verscherpen. Vooral in Antwerpen, waar de grootste Joodse gemeenschap van België gevestigd is was een verscherping van de veiligheidsmaatregelen duidelijk merkbaar. In de Joodse wijk van Antwerpen werd zeer intensief gepatrouilleerd door motoragenten en er bevonden zich ook veel meer geüniformeerde agenten dan normaal. De politie in Antwerpen verzekerde dat dit voorlopig zo zal blijven, ook al omdat de maand september veel Joodse feestdagen kent.
Minister van justitie Jean Gol en minister van buitenlandse zaken Leo Tindemans woonden zondagochtend, de tweede dag van het Joodse nieuwjaar, een Joodse eredienst bij in de synagoge in Brussel waar de aanslag werd gepleegd.
De voorzitter van de raad van de synagoge, Roger Levi, en de voorzitter van het centraal consistorie van de Joodse gemeenschap in België, Georges Schneck, spraken beiden hun afschuw uit over het gebeurde. "We voelen ons verzekerd van de steun van de gehele bevolking en van politie en rijkswacht. Onze religieuze diensten moeten in kalmte en waardigheid kunnen verlopen. Er moet alles aan gedaan worden om het mogelijk te maken dat Joodse gelovigen in dit vrije en democratische land hun godsdienst kunnen belijden", zo zei Levi.
Amsterdam
De Amsterdamse politie zal de komende vier weekeinden vanaf 18 september dertig politiemensen extra inzetten voor het bewaken van de zeven Joodse synagogen in de hoofdstad tijdens de Joodse feestdagen. Dit heeft de politie bekend gemaakt. De extra bewaking gebeurt in opdracht van het ministerie van binnenlandse zaken en geldt voor het hele land.
In de hoofdstad bestaat de extra bewaking vooral uit verkeersmaatregelen, waardoor het onmogelijk wordt onopvallend te parkeren bij de synagogen. Daarnaast wordt tijdens de diensten door politiemensen de wacht gehouden rond de synagogen.
Bron: Nederlands dagblad: gereformeerd gezinsblad | 21 September 1982
Gewonden bij aanslagen in Brussel en Parijs
Voor de twintigste maal in twee maanden tijds werd in de Franse hoofdstad een aanslag gepleegd. Op de dag dat Rosj Hasjana (Nieuwjaar) zou beginnen werd in Parijs de auto opgeblazen van een Israëlische diplomaat. Vijf Israëli's en 45 Franse middelbare scholieren werden gewond. Voor de derde maal sinds 1979 werd een dag later, de eerste dag Rosj Hasjana, in België een moordpoging op joden gedaan. Op de ingang van de Brusselse synagoge aan de Regentschapstraat werd een in Israël vervaardigde Uzi leeggeschoten. Vier mannen van de joodse bewakingsdienst werden gewond. In Parijs noch in Brussel werd de dader gepakt.
In de Rue Cardinet in het Parijse zeventiende district explodeerde de auto van de Israëlische diplomaat Zoltan Mandel, onmiddellijk nadat diens chauffeur Amos Manel wilde starten. Zoltan Mandel, diens vrouw Veronica, hun beide kinderen van twaalf en van vijftien jaar, alsmede chauffeur Amos Manel werden ernstig gewond. Gewond werden ook 45 leerlingen van Lycée Carnot, van welke school, evenals van tal van andere gebouwen aan de Rue Cardinet, de ruiten braken.
Zoltan Mandel was wegens Rosj Hasjana vrijdag 17 september 1982 eerder dan gewoonlijk naar huis gegaan, afgehaald door echtgenote en kinderen. Hij is een van de diplomaten verbonden aan de Israëlische militaire inkoopmissie, waarvan het kantoor aan de Boulevard Malesherbes, nabij de Are de Triomphe, in maart met een mitrailleur werd beschoten. De Parijse politie heeft geen zekerheid of de auto van de Israëlische diplomaat werd opgeblazen door een daarin geplaatste bom, dan wel door een nabij geplaatste met een bom geladen motorfiets. De restanten van een motorfiets werden op het trottoir gevonden. Ook bij de explosie van 3 oktober 1980 bij de synagoge aan de Rue Copernic te Parijs werd een motorfiets gebruikt.
De aanslag op de synagoge in Brussel is de zevende aanslag op een synagoge, waarvan de eerste plaatsvond op 21 maart 1979 in de Parijse Rue Sainte Isaure. In de Brusselse Regentschapstraat op de hoek van de Coppenstraal werden de hulzen gevonden van de kogels van de twee salo's uit een Uzi. De kogels raakten de verlate sjoelbezoeker Jehoede Magdison (60), twee joodse leden van de bewakingsdienst Leon Pergerit (50), Oscar Godlewicz (50) en de niet-joodse koster Paul Pirenne (52).
Evenals andere-synagogen in België was de Brusselse synagoge zwaar bewaakt. Politie-agenten en rechercheurs stonden in de onmiddellijke nabijheid van de synagoge en motoragenten surveilleerden in de buurt. Politie-inspecteur Etienne de Man vuurde, na dekking te hebben gezocht, op de vluchtende aanvaller. Deze verdween in de drukte van een antiekmarkt, om de hoek van de synagoge gehouden. Ook in Nederland zijn de synagogen bewaakt. Behalve politie waren in Amsterdam alleen al 53 joodse jongeren als vrijwilligers bij de bewaking betrokken.
Bron: Nieuw Israelietisch weekblad | 24 September 1982
Bende van Nijvel → 1980-1989 → Brussel: 18 September 1982
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.