Over de boodschap van Legrand, democratie en Gladio:
Gemakshalve gaan de Gladiatoren van SDRA-8 en STC-MOB voorbij aan het feit dat geheime diensten niet boven regering en parlement verheven zijn, dat de hoogste politieke controle berust bij het door het volk verkozen parlement. Voor de allereerste keer in de geschiedenis van dit land sloegen twee geheime diensten de handen in elkaar om een politieke campagne te voeren tegen de regering en het parlement.
De strategie van deze die-hards is simpel maar doeltreffend. Door de Gladiocommissie zoveel mogelijk informatie te onthouden wordt ze finaal belachelijk gemaakt. Haar eindrapport zal immers nog minder concrete informatie bevatten dan een aantal door de geheime diensten geïnspireerde krantenartikelen. Vooral SDRA-8-chef kolonel Bernard Legrand ging hierin politiek zijn boekje ver te buiten. Zo publiceerde Le Soir op 28 maart 1991 op haar frontpagina een tweetalig mededeling van Legrand waarin hij de Gladiatoren in hun eigen spionnentaaltje verzekerde dat hun identiteit niet zou worden prijsgegeven:
Ici Bruxelles ... - Chers amis Stay behing, la section SDRA-8 vous assure de sa très haute estime et vous reercie de votre dévouement au pays. Ils vous certifient que les pressions et les menaces seront vaines et que la parole donnée sera honorée. "Adolphe se porte bien".
Hier Radio Brussel... - Beste Stay behind vrienden, de sectie SDRA-8 geeft blijk van haar hoogste waardering en dankt u allen voor uw toewijding tegenover het land. Wij verzekeren u dat alle druk en bedreigingen tot niets dienen en dat wij ons gegeven woord alle eer aandoen. "Adolf stelt het goed".
De mors-code '...-' (voor de letter V, verwijzend naar 'V for Victory') en de slotzin "Adolf stelt het goed" gelden hier als paswoorden die voor de Gladiatoren het bewijs moeten vormen dat het om een authentiek bericht gaat. Dit voor sommigen wellicht kinderachtige gedoe is belangrijker dan het lijkt. De vermelding Adolf/Adolphe verwijst rechtstreeks naar de codenaam van de 'Zot van G.', een van de drie leden van het moordcommando dat op 18 augustus 1950 in Seraing "in opdracht" het communistische kamerlid Julien Lahaut neerschoot. Het drietal dat lid was van een anticommunistisch netwerk reed die avond naar Seraing in de grijze Vanguard van Adolphe, voorzien van een ongeldige nummerplaat.
Ook het moment waarop de Gladiomededeling op de eerste pagina van Le Soir verscheen is niet zonder belang. Twee dagen voordien had een beperkt ministercomité op verzoek van Senator Lallemand de kwestie van de ontcijfering van de gecodeerde namen van de burgeragenten van Gladio besproken. De betrokken ministers beslisten toen dat zij elk naar eigen inzicht de nodige maatregelen zouden nemen om hun ondergeschikten er toe aan te zetten hun medewerking aan de Gladiocommissie te verlenen. Met zijn mededeling in Le Soir formuleerde kolonel Legrand bijgevolg een regelrechte njet ten aanzien van deze ministers.
De manier waarop Legrand zijn voogdijminister Coëme aanpakte was al even subtiel. Via zijn "bevoorrechte contacten" bezorgde Legrand op tijd en stond de nodige selectieve informatie aan Alain Guillaume van Le Soir en aan Roger Rosart van La Libre Belgique. Informatie die vooral nuttig was om de positie van de Gladiatoren te verdedigen en aan te tonen dat de minister loog toen hij in november 1990 beweerde nooit van Gladio te hebben gehoord, informatie ook waarmee zogenaamd bewezen wordt dat de regeringsbeslissing om de zaak op te doeken een domme beslissing was. Deze perscampagne ging middels een reeks gedetailleerde artikelen in beide kranten naar een voorlopig hoogtepunt in de periode van 10 tot 15 mei 1991.
Na 15 mei stopte kolonel Legrand zijn campagne om plaats te ruimen voor ander geschut dat bedoeld was als de kroon op het werk: de persvoorstelling op 26 juni van het boek Georges 923. Un agent du Gladio Belge parle, waarin een burgeragent van SDRA-8 de geschiedenis, het ontstaan en de werking van het stay-behindnetwerk uit de doeken doet en waarin andermaal zowel minister Coëme als de onderzoekscommissie onder vuur worden genomen. Vooral het zesde hoofdstuk van het boek past als gegoten in de politieke strategie van de SDRA. Hierin valt de auteur in dezelfde bewoordingen en met dezelfde argumenten als Le Soir en La Libre de voogdijminister van de SDRA aan.
Meer » Gladio
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube