Arrestatie Reyniers brengt veel aan het rollen
De arrestatie van de Brusselse hoofdkommissaris Reyniers van de gerechtelijke politie eind vorige week, bepaalt mee het verloop van een aantal andere dossiers. Zo is het proces van de vier Limburgse bommenmakers dat reeds enkele maanden op zich laat wachten maandag "sine die" verdaagd. De beschuldigden voeren "provokatie' aan en na de aanhouding van Reyniers wil het gerecht de zaak verder uitzoeken.
Voorzitter Maffei van de rechtbank zei maandag dat het dossier "nog niet rijp' was om te worden behandeld en gepleit. Een van de redenen is dat het onderzoek in deze zaak werd verricht door Reyniers. De vier beklaagden voeren "provokatie' aan als tesis voor hun verdediging.
De zaak begon in 1985 toen industrieel Alfred Klee die in het Groothertogdom Luxemburg verblijft te kennen gaf dat hij een huis in de omgeving van Diest wenste te huren maar daarbij "toevallig' in kontakt komt met een zekere Theunis die zich tijdens het gesprek laat ontvallen dat hij iets afweet van wapenverkoop. Ook stelt hij de levering voor van artisanale bommen. Naar eigen beweren zou de industrieel toen "in paniek' zijn geraakt en in januari 1986 zijn toevlucht hebben gezocht bij leden van de Gerechtelijke Politie die hem doorzonden naar Noël Gilissen, een vertrouweling van hoofdkommissaris Reyniers.
Gilissen zou de industrieel hebben aangeraden om met de wapenhandelaars kontakt te blijven onderhouden om zodoende te achterhalen wie het brein achter de hele zaak was. Enige tijd later werd met de bende opnieuw kontakt genomen en werd een wapentransaktie voorgesteld in het "Holiday Inn"-hotel in Diegem. De GP greep in en kon - behalve de aanhouding van de bendeleden - beslag leggen op 39 artisanaal vervaardigde bommen die verpakt zaten in sirooppotten. De beklaagden in de zaak blijven erbij dat zij het slachtoffer zijn geworden van een valstrik die werd opgesteld door industrieel Alfred Klee in overleg met de vertrouwelingen van Reyniers. De vier beklaagden die maandag vrij zijn verschenen, konden na afloop van de zitting en het uitstel sine die opnieuw het justitiepaleis verlaten.
Maandag gaf het parket in Brussel weinig of geen kommentaar meer vrij bij het dossier van de aangehouden hoofdkommissaris Reyniers die vrijdag in staat van beschuldiging werd gesteld door rechter van onderzoek Bulthé en onderzoeksrechter Maes van Nijvel. Er werd alleen gezegd dat de op sekreetstelling van Reyniers zou worden opgeheven. Reyniers kreeg vanaf dat moment de kans zijn verdediging te raadplegen en te organizeren. Zelf ontkent hij nog steeds alles wat hem ten laste is gelegd.
Over de motivering van inbeschuldigingstelling door het Nijvelse parket werden geen verduidelijkingen gegeven. Door de Brusselse onderzoeksrechter werd Reyniers - die nog steeds is geschorst door minister Wathelet - beschuldigd van valsheid in geschriften en gebruik van valse stukken als dader of mededader bij aktiviteiten van de maatschappij Mulectro. Voorts zou het eigenlijke bevel tot aanhouding dat tegen Reyniers werd afgeleverd, stoelen op oplichterij in het raam van de betrekkingen die Reyniers met een informant zou hebben onderhouden.
Reyniers werd ook maandagmorgen nog door onderzoeksrechter Maes ondervraagd. De onderzoeksrechter van Nijvel zou van zijn onderzoek in de zaak echter worden ontheven. Beide dossiers zouden verder in Brussel worden behandeld.
Vaderlijke vermaning
Maandag geraakte overigens ook bekend dat onderzoeksrechter Maes een "vaderlijke vermaning' kreeg van eerste voorzitter Lucien Slachmuylder van het hof van beroep in Brussel daags na de huiszoekingen bij journalist René Haquin van "Le Soir". Er werd echter geen enkele sanctie getroffen. De eerste voorzitter heeft er de onderzoeksrechter aan "herinnerd' dat het voor een onderzoeksrechter niet gepast is zijn bevoegdheden te delegeren aan een rijkswachtofficier in het geval van inbeslagname van dokumenten of wanneer het om een "delikate zaak" gaat. Omdat de betrokken rijkswachtofficier niet geïnformeerd was over de precies op te zoeken dokumenten heeft hij de huiszoekingen "nogal breed' moeten doen. Het "recht op vaderlijke vermaning' is een soort van advies van een ouder aan een jonger magistraat.
Bron: De Tijd | 24 april 1990
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube