Topic: Distrigas
In het gerechtelijk onderzoeksdossier over de zelfmoord van Paul Latinus zijn meerdere PV's te vinden waarin getuigen aangeven dat Paul Latinus hen kort vóór zijn dood verteld had, twee gevoelige dossiers te bezitten met name het dossier 'Pinon' en een dossier 'Distrigas'.
Zo is er bijvoorbeeld deze getuigenis van Jean-Louis Nemry:
(…) Paul Latinus m'avait confié qu'il avait un 'dossier Distrigaz' d'où il apparaissait que certains politiciens, dont le ministre De Clerq, auraient détourné de l'argent. Je n'ai jamais vu ce dossier comme je n'ai jamais vu le dossier Pinont dont j'ai seulement entendu parler. Paul m'avait également dit qu'il avait pu voir sa fiche au sein du PRL. Ce parti a eu effet un fichage concernant certaines personnes. Il m'a dit également qu'il avait des renseignements sur Mathot et sur ses exploits érotiques.
Ook de moeder van Latinus maakt melding van een dossier Distrigas.
Over het dossier Pinon is heel wat geweten maar over dat fameuze dossier Distrigas is weinig gekend. Ik heb hierover dan ook wat opzoekingen gedaan en voorlopig heb ik een aantal oude krantenartikelen teruggevonden over dat onderwerp, waarin onder andere Willy Claes en de top van Distrigas in opspraak kwamen.
Sjeik en prins eisen miljarden van Distrigas – Kwam toegezegd commissieloon bij anderen terecht? Klacht om Belgisch gerecht tot onderzoek te verplichten
Het Distrigas-avontuur van Willy Claes kan de belastingbetaler nog vele miljarden kosten, hoewel de socialistische politicus al lang geen minister van Economische Zaken meer is. Het Brussels parket zit inderdaad met een zware beschuldiging en een kiese taak. Twee Arabische vooraanstaanden achten zich bedrogen en opgelicht door de verantwoordelijken van de staatsonderneming Distrigas.
Begin mei werd, om het Belgische gerecht tot een onderzoek te verplichten, klacht ingediend door prins Abderhamman van Saoedi-Arabië, een kleinzoon van de onlangs overleden Koning Ibn Saoud, en door sjeik Khaled, neef van de emir van Bahrein. Zij beschuldigen met name de heren Havaux (afgevaardigd-beheerder van Distrigas), Cornelissen (gewezen directeur), de Frell en Van Rotterdam (beiden beheerders van een Nederlandse firma).
Beide invloedrijke uit de familie der oliesjeiks verwijten Distrigas hen gewoon bedrogen te hebben bij de ondertekening van het oliecontract, waarmee Willy Claes, gedurende vijf jaar dure Saoedische olie wou laten aanvoeren.
De prins en de sjeik zijn duidelijk. Gelden die hen toegezegd waren, werden nooit betaald. Zij kwamen bij anderen terecht. Meteen ontkrachten sjeik en prins duidelijk de ‘parlementaire waarheden’ van de gewezen minister van Economische Zaken. Op 11 februari 1981 herhaalde de heer Claes in antwoord op interpellaties van de toenmalige oppositieleden Knoops en De Croo tot vervelens toe “dat er in de prijsstructuur van het contract geen plaats was voor welkdanig commissieloon dan ook”. Claes hield vol, dat van meet af aan alleen sprake was van 'beheerskosten'.
De twee klachten leiden ertoe, dat het Belgische gerecht nu een onderzoek moet instellen naar de onduidelijke handelspraktijken van onze staatsonderneming en het gegoochel met spookondernemingen die in keiharde dollars per vat werden betaald. Meteen duikt het Panamese Ferroil met zijn Zwitserse beheerders weer op en doet zijn rol nog meer vragen rijzen, dan voorheen al het geval was. Ferroil ontving 1,7 dollar per vat. Langs die weg werd 4,4 miljard frank versast. Naar wie weet niemand.
Bron: Het Laatste Nieuws | 13 juli 1982
"Sjeik en prins eisen miljarden" - Distrigas blijft naar de staat verwijzen
Naar aanleiding van ons artikel ‘Sjeik en prins eisen miljarden van Distrigas’ verzoeken voorzitter M. Van Hecke en beheerder Ph. Cols van de staatsonderneming ons volgende tekst in te lassen:
“De maatschappij Distrigas heeft op uitdrukkelijk verzoek van de staat en onder zijn waarborg een opdracht aanvaard inzake de oliebevoorrading van het land. Zij heeft zich steeds plichtbewust met de vereiste professionele nauwgezetheid van deze opdracht gekweten en zulks volgens de door de staat gegeven richtlijnen of met diens goedkeuring. Zij is dus niets anders geweest dan een technisch instrument voor de tenuitvoerlegging van een beleid dat door de publieke overheid uitgestippeld werd.
Anderzijds heeft de maatschappij Distrigas zich altijd aan iedere vorm van toezicht onderworpen en ook thans verleent zij haar medewerking aan de aan de gang zijnde onderzoeken. In dergelijke omstandigheden is het in opspraak brengen van de maatschappij en leden van haar personeel door middel van de pers zonder meer onverantwoord en bijzonder schadelijk voor alle betrokkenen. De maatschappij Distrigas is dan ook de stellige mening toegedaan dat deze handelswijze behoort te worden stopgezet. Overigens hoeft zij zich niet ongerust te maken nopens de afloop van de thans gevoerde onderzoeken”.
N.v.d.r.: De faam van Distrigas en zijn personeel werd geenszins ondergraven in onze artikels. Wij meldden alleen wie door Arabische vooraanstaanden beschuldigd wordt en waarom.
Bron: Het Laatste Nieuws | 16 juli 1982
Distrigas slaat terug – Na opheffing van monopolie – Regeringscommissaris neemt ontslag
De staatsmaatschappij Distrigas heeft er mee gedreigd op eigen houtje een contract te zullen ondertekenen met de Sovjetunie, voor de levering van Siberisch aardgas. In een brief aan de regering heeft de directie van Distrigas om de dringende goedkeuring van het gascontract verzocht, er aan toevoegend dat zij eenzijdig een overeenkomst zal afsluiten indien die goedkeuring mocht uitblijven.
In de Wetstraat werd donderdag vernomen, dat de regering zeer zwaar tilt aan deze vorm van drukking. Het kernkabinet heeft de aangelegenheid besproken en vandaag zal de voltallige kabinetsraad zich over het verzoek van Distrigas buigen.
Vele ministers ontzeggen Distrigas het recht beslissingen te nemen die in een hoge mate politieke opties inhouden. Tenslotte is Distrigas niets anders dan een naamloze vennootschap, voor de helft eigendom van de staat. Dat verleent haar niet de bevoegdheid om het beleid van de regering te bepalen, zo werd in de Wetstraat gezegd.
Sedert geruime tijd onderhandelt Distrigas met de Russische gasmaatschappij Soyugazexport. Tot voor kort werd daaromtrent telkens herhaald, zowel door Distrigas als door regeringsvertegenwoordigers, dat de besprekingen bijlange niet rond waren, dat men eigenlijk nog nergens stond.
Thans is de ondertekening volgens Distrigas hoogdringend geworden. De brief van de directie wordt dan ook gezien als een kwade zet, nadat de regering vorige week vrijdag in kabinetsraad besloten heeft het monopolie van Distrigas in te dijken zodat de maatschappij haar exclusiviteit voor de onderhandelingen met de Sovjetunie verloren heeft.
Donderdag werd in goed ingelichte kringen vernomen dat de heer Guido Declercq, van christendemocratische strekking, ontslag heeft genomen als regeringscommissaris bij Distrigas.
Bron: Het Laatste Nieuws | 23 juli 1982