181

Re: Vragen

Is er ooit als onderzoeksdaad een confrontatie geweest tussen de verschillende onderzoeksrechters die deel uitmaakten van de Bende van Nijvel? Bv. voor de Bendecommissie.

182

Re: Vragen

Waar hangen ex-verdachte van de bende nu rond?

Hallo iedereen, ik volg het dossier al enkele jaren en hou me de laatste maanden wat bezig met het achterhalen van wat vele namen in het dossier nu uitspoken. We weten allemaal dat vele reeds overleden zijn, maar wat spoken andere personen nu nog uit? Alsook zal het dossier niet verjaren, wat ik een groot nadeel vind. Houden er zich wel nog genoeg onderzoekers mee bezig? Aan de andere kant zijn er dossier die pas nu verjaring opgehelderd werden (ik denk aan enkele fraude dossiers).

Een week geleden ben ik naar een bespreking geweest over de bende, de verjaring... In de zaal zaten bv David en de agent die destijds een shot loste op de vluchtende wagen te Aalst (heb de hele avond neergeschreven). Zijn er nog avonden als deze?

183

Re: Vragen

Waar hangen ex-verdachte van de bende nu rond?

Wel, er wordt gesproken over verdachten in Spanje (zie o.a. de zaak Nitelet) en in het zuiden van Frankrijk (zie de sudisten)... Volgens Ostrovsky werden er Bende-leden destijds naar Israël ge-exfiltreerd. Een aantal anderen leven nog steeds in België (Murat, De Staerke, Baugniet, ...). Een heleboel top-verdachten liggen nu onder de zoden (Vandeuren, ...) Bouhouche zou samen met Elvis in Las Vegas een cabaret begonnen zijn.

Maar er wordt veel gesproken, dus we hebben er het raden naar. Het is gek, trouwens, wie je op Facebook allemaal kunt vinden... Soms bijzonder verhelderend.

Re: Vragen

Waar hangen ex-verdachte van de bende nu rond?

Recente foto en woonplaats Leon De Staerke kan je via zijn vrouw terugvinden op Facebook (tenminste als hij penitentiair verlof heeft). Duivelse blik herken je uit de duizend.

Zoon Patrick Haemers op twitter.

185

Re: Vragen

Ik bemerk hier inderdaad een enorme vloed aan informatie, haast intrigerend en heel knap gedaan maar is er een welbepaald doel? Alle dossiers waren destijds al niet meer te overzien en konden in twijfel getrokken worden. Heeft het uitwisselen van informatie dan nog wel zijn nut? De eventuele voordelen in twijfel trekkend verdient dit forum toch zeker mijn achting.

Nogmaals, knappe uiteenzetting.

186

Re: Vragen

XeNon7 allereerst welkom op dit forum. Mijn advies is om je eerst in te lezen over alle onderwerpen. Begin met het voorwoord van Ben over de doelstellingen van het forum. Het heeft mij een jaar lezen gekost om de loden jaren te trachten te begrijpen, alvorens ik lid werd hier grt.

Re: Vragen

xeNon7 wrote:

is er een welbepaald doel? Heeft het uitwisselen van informatie dan nog wel zijn nut?

Ieder heeft zijn eigen reden om nog met de bende bezig te zijn. Het onderwerp levend houden is waarschijnlijk het maximaal haalbare. Opdat de daders nooit mogen rusten, de slachtoffers nooit worden vergeten.

188

Re: Vragen

Ik merk inderdaad dat er in dit forum reeds enorm veel tijd en moeite gestoken werd om die donkere jaren in leven te houden en een drijfveer mag wezen voor een nieuw en verkwikkend licht op dit jammerlijke verleden.

Uiteindelijk bij het overzien van het forum zag ik na een uurtje het bos door de bomen al niet meer en begrijp ook dat men zich totaal kan verliezen in de zoektocht naar antwoorden in een van de grootste onopgeloste zaken van dit land.

Met alle respect en bewondering gun ik jullie deze speurtocht maar ik denk niet dat ik er in die mate de tijd voor kan opbrengen/vrijmaken.

But keep up the good work!

189

Re: Vragen

xeNon7 wrote:

Ik bemerk hier inderdaad een enorme vloed aan informatie, haast intrigerend en heel knap gedaan maar is er een welbepaald doel?

Het belangrijkste doel: ervoor zorgen dat het niet vergeten wordt. Het tweede doel: een database maken van de loden jaren. Het derde doel: discussie mogelijk maken ... De details van het ontstaan en het doel kan je hier lezen » Colofon

xeNon7 wrote:

Heeft het uitwisselen van informatie dan nog wel zijn nut?

Absoluut, hoe meer mensen info kunnen lezen en delen, hoe groter de kans dat er misschien toch nog iets beweegt.

Daarnaast is er al heel veel gezegd en geschreven over de Bende. Deze info klopt echter niet altijd. Daarom is het belangrijk dat informatie gecorrigeerd kan worden (wat niet altijd even gemakkelijk is, omdat wij maar een beperkt aantal bronnen hebben).

xeNon7 wrote:

Uiteindelijk bij het overzien van het forum zag ik na een uurtje het bos door de bomen al niet meer en begrijp ook dat men zich totaal kan verliezen in de zoektocht naar antwoorden in een van de grootste onopgeloste zaken van dit land.

Hoe meer informatie, hoe moeilijker het wordt om het overzichtelijk te houden. Dit is een probleem waar ik al lang mee worstel. Op het forum probeer ik te werken met Wiki's en interne links. 

Als je nog andere tips of suggesties hebt, mag je die zeker doorgeven.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

190

Re: Vragen

De wiki's zijn zeer nuttig. Ik denk dat er stilaan ook nood is aan een uitgeschreven of schematische samenvatting voor de langste topics, waarbij de essentie weergeven wordt in een eerste, vergrendelde post vooraan in het topic (bovenaan op pagina 1). Deze "summary posts" zouden kunnen beheerd worden door Ben of een in het onderwerp gespecialiseerd forumlid en telkens aangepast worden bij het verschijnen van nieuwe informatie. Een suggestie, voor wat ze waard is...