Interessant, hieronder het hele artikel van De Morgen:
Daar is de Rote Armee Fraktion weer, maar nu gepensioneerd
Gepensioneerde en nog steeds voortvluchtige Rote Armee Fraktion-terroristen verslikken zich in roofoverval
De Rote Armee Fraktion is terug van weggeweest. Niet als de beruchte Duitse terreurbeweging van weleer, maar als een groepje behoeftige boeven die in slapstickstijl geldtransporten overvallen.
Duitsland is opnieuw in de ban van de Rote Armee Fraktion (RAF), de linkse terreurgroep die ook wel bekendstaat als de Baader-Meinhof-groep en in de jaren 70, 80 en 90 34 dodelijke slachtoffers maakte.
Drie ondergedoken leden probeerden in juni een geldtransport te overvallen. Dat gebeurde op de parking van een supermarkt nabij Bremen. In de vluchtauto die na de aanval werd achtergelaten, vonden speurders vingerafdrukken en DNA-sporen van Ernst Volker Staub (61), Daniella Klette (57) en Burkard Garweg (47), drie RAF-activisten die al bijna dertig jaar voortvluchtig zijn. Het gerecht brengt het drietal ook in verband met een soortgelijke hold-up van eind 2015 nabij Wolfsburg, die eveneens mislukte.
Deze week bereikte het ZDF-opsporingsprogramma Aktenzeichen een miljoenenpubliek met een gefilmde reconstructie van de overval in Bremen. De reportage was gebaseerd op camerabeelden van de supermarkt. Daarop is te zien hoe drie gemaskerde personen in te grote camouflagepakken met kalasjnikovs en een granaatwerper zwaaien. Een van hen heeft een toestelletje om het gsm-verkeer rondom de supermarkt plat te leggen.
Het trio loopt naar een zwarte VW-geldtransportwagen en lost enkele salvo's op de banden en de zijkant van het voertuig. "Dit is een overval!", schreeuwen ze. "Uitstappen!" Een van de overvallers gaat naast het busje staan en begint al roepend een conversatie met de twee inzittenden. "We kunnen de deuren niet openen", roepen de twee angstige mannen. "Het veiligheidssysteem heeft zichzelf in werking gezet. Alle deuren zitten hermetisch dicht. Het geld is al automatisch vernietigd." De overvallers krijgen te horen dat de carrosserie van de bestelwagen uit kogelvrij staal is gemaakt.
Nog meer schieten, heeft met andere woorden geen zin meer. Tenzij de granaatwerper wordt gebruikt. Maar de rovers hebben blijkbaar afgesproken om geen doden of gewonden te maken. Ze kijken elkaar hulpeloos aan, trekken nog wat aan de schuifdeur van de VW-bus en druipen dan maar onverrichter zake af naar hun blauwe Ford Focus waarmee ze even later wegscheuren.
Het slapstickgehalte van de scène is bijzonder hoog. De hoofdrolspelers lijken een bende amateurs die met aanvalstactieken van de jaren 80 op de veiligheidstechnologie van de 21ste eeuw botsen.
Toch zorgde deze mislukte actie aanvankelijk voor de nodige ongerustheid in Duitsland. Toen na onderzoek van de Ford Focus kwam vast te staan dat de daders wel degelijk Staub, Klette en Garweg waren, ontstond even de vrees dat de RAF opnieuw voor een terreurgolf zou zorgen. Maar het gerecht kwam al snel met een geruststellend bericht: Alles wijst erop dat ze de overval puur voor het geld pleegden. "Waarschijnlijk zitten ze op droog zaad en hoopten ze enkele honderdduizenden euro's te verdienen. Dit zijn wanhopige mensen. Een roofoverval is de enige manier waarop ze nog aan geld kunnen geraken. Maar in terreur zijn ze niet meer geïnteresseerd. Anders hadden ze die bestelwagen wel met hun granaatwerper onder vuur genomen."
Het gerecht voegde er nog een detail aan toe, waardoor de drie terreurverdachten al helemaal niet meer kunnen ontsnappen aan het imago van gepensioneerde losers. "In de blauwe Ford Focus vonden we ook haren van een hond. Blijkbaar hebben ze een hond als huisdier."
Staub, Klette en Garweg verdwenen in 1986 van de radar. Het Duitse gerecht hield er rekening mee dat ze naar de toenmalige DDR waren gevlucht of een nieuwe identiteit hadden aangenomen. Maar in 1999 doken ze opnieuw op. Toen pleegden ze wél een geslaagde overval op een supermarkt waarbij ze 520.000 euro buit maakten.
Het drietal behoort tot de zogenaamde derde generatie RAF-leden die in de jaren 80 en 90 enkele moordaanslagen pleegden. Hun aanpak leek sterk op die van Andreas Baader en Ulrike Meinhof, hun beroemde voorgangers die in de gevangenis om het leven kwamen: officieel zouden ze zelfmoord gepleegd hebben, maar onderzoeken beweren dat het tweetal door agenten is omgebracht.
Ook de derde generatie had het vooral gemunt op personen die vereenzelvigd werden met het 'kapitalistische imperialisme'. In juni 1979 pleegden zij in het Belgische Casteau een aanslag op toenmalig NAVO-opperbevelhebber Alexander Haig. De RAF probeerde diens auto op te blazen met een landmijn. Haig overleefde de aanslag.
Uiteindelijk slaagde het Duitse gerecht erin om ook de kopstukken van de derde generatie op te pakken en tot jarenlange celstraffen te veroordelen. Onder hen Birgit Hogefeld en kunstenares Eva Sybille Haule die de jongste jaren vervroegd werden vrijgelaten omdat ze volgens de autoriteiten geen gevaar meer vormden voor de samenleving. Een van de belangrijke elementen voor hun vrijlating was een RAF-verklaring van 1998 waarin de leden meldden dat ze de organisatie hadden opgeheven.
Maar een klein groepje voortvluchtige RAF-leden zou zich nooit aangeven en besloot onder te duiken. Jarenlang werd niets van hen gehoord en het gerecht staakte zijn pogingen om de vogelvrije leden op te sporen. "De politie was hen helemaal vergeten", vertelt expert Butz Peters aan de Britse pers. "En nu duiken ze opnieuw op als terreurspoken."
Bron » De Morgen | 25 januari 2016
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube