1

Topic: Pascale Vandegeerde

Pascale Vandegeerde (ca. 1957) is een Belgische communistische activiste die lid was van de Cellules Communistes Combattantes (CCC), een groepering die verschillende terroristische aanslagen pleegde, waarbij 2 doden en 28 gewonden vielen.

In 1981 richtte ze met de latere CCC-medeleden Pierre Carette en Didier Chevrolet de drukkerij "les ateliers grafiques" op, waar bijeenkomsten werden gehouden door een tiental activistische jongeren, waaronder Bertrand Sassoye, die eveneens lid zou worden van de CCC. In 1983 werd ze lid van het door Carette opgerichte collectief Ligne rouge, dat een gelijknamig maandblad zou uitgeven.

De eerste aanslag van de CCC vond plaats op 2 oktober 1984 tegen de firma Litton. Er zouden verschillende aanslagen volgen, de laatste op 6 december 1985. De rol van Vandegeerde bij de aanslagen is onduidelijk, Johan Sanctorum stelt dat ze enkel verantwoordelijk was voor het schrijven van pamfletten.

Op 16 december 1985 werden Vandegeerde en de andere kopstukken van de CCC opgepakt in een Quick-restaurant in Namen, nadat de politie Vandegeerde al een poos had geschaduwd. Na haar arrestatie werden in haar appartement verschillende documenten aangetroffen die verband hielden met de CCC.

Tijdens hun voorarrest gingen de vier beklaagden in hongerstaking uit protest tegen de eenzame opsluiting waartoe ze werden verplicht. Op 21 oktober 1988 werden Vandegeerde en de drie andere beklaagden door het hof van assisen in Brussel veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Vandegeerde werd op 4 februari 2000 als eerste van de vier veroordeelden vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis van Namen.

Bron: Wikipedia

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Pascale Vandegeerde

Vandegeerde werd geboren in 1957 in Etterbeek. Ze was een heel goede leerling op demiddelbare school. Ze werkte vrijwillig in Ateliers Graphiques bij Carette en begon zich politiek te engageren bij Ligne Rouge. Werd actief lid in 1985 (Borremans, 2004).

Bron: De radicaal-linkse terreurgolf (1968-1985: een vergelijkende studie van de RAF, Rode Brigades, Action Directe en CCC | Sander Soenen | Masterproef Universiteit Gent

Pascale Vandegeerde est née le 27 décembre 1957. Bonne élève en primaires et en humanités gréco-latines (à Bruxelles), elle laisse le souvenir d'une jeune fille effacée, introvertie. C'est en entrant à l'Université de Bruxelles que Pascale Vandegeerde rencontre ses premières difficultés scolaires, en même temps qu'elle commence à militer dans divers mouvements d'extrême gauche: elle échoue dans deux "candi en médecine et abandonne en 1re "candi" romanes. Elle entre alors, en 1978, à l'école de logopédie de Brugmann où elle abandonne en troisième année d'études.

Bénévolement, Pascale Vandegeerde travaille alors à l'hôpital Saint-Pierre; elle entre ensuite, comme CST, pour un an, à la RTBF et elle arrive enfin à "l'Atelier des arts graphiques" où elle fait la connaissance de Pierre Carette (avant de travailler, en 83, comme CST, à la maison des jeunes de Forest).

Peu de gens connaissent bien Pascale Vandegeerde dont la discrétion est le signe le plus caractéristique. Secrète, refusant obstinément d'expliquer sa vie "politique" ou affective à qui que ce soit, Pascale Vandegeerde a également refusé de rencontrer les médecins commis à son examen mental. Sans doute ne livrera-t-elle pas plus d'elle même au cours du procès qui va s'ouvrir.

Bron: Le Soir | Alain Guillaume | 24 September 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Pascale Vandegeerde

(...) Eind november 1984 gaat Pascale Vandegeerde naar een debatavond aan de ULB. Ze neemt vooraan in de zaal plaats, goed zichtbaar op de tweede rij. Het debat gaat over ‘racisme en fascisme’, maar glijdt algauw af naar de actualiteit genaamd CCC. Vandegeerde heeft een vriendje meegebracht. Hij staat op en houdt een wild pleidooi voor steun aan ‘de kameraden op het terrein’. De kopstukken van de CCC, heet het, leven ondergedoken. Pascale Vandegeerde duidelijk niet.

“De dood van die brandweermannen was een drama dat onze organisatie diep heeft geschrokt”, zegt ze tijdens het proces. Wat ze er niet bijvertelt, is dat ze toen, in mei 1985, nog geen deel uitmaakte van de CCC. Al veertien jaar lang is Vandegeerde de laatste om haar eigen aandeel tot zijn reële proporties te herleiden. Ze is liever de heldin van door anderen gepleegde aanslagen dan zichzelf bloot te geven aan de “bourgeois”. Begin vorig jaar zag het er naar uit dat ze als eerste van de vier penitentiair verlof zou krijgen. Alle adviezen waren positief. Ze had pech. In Namen kwam een nieuwe gevangenisdirecteur. Hij verzette zich in persoon tegen haar vrijlating.

In de jaren zeventig is de Etterbeekse een niet weg te denken querulante in het milieu van linkse cafés en debatavonden rond de ULB. Ze is actief bij het blad Ligne Rouge, dat tot op het laatst zal instaan voor het drukken van de CCC-pamfletten. Wellicht was dit ook haar echte rol: typiste.

Het publiek kon over de enige vrouw bij de CCC slechts oordelen op basis van foto’s. Die toonden een tenger meisje, een meter zestig groot, zachtmoedig lachende blauwe ogen. Ze vertellen je net zoveel als de theorie die zegt dat vrouwelijke terroristen medogenlozer zijn dan mannelijke. Aan dat imago is Vandegeerde, veertig inmiddels, niet ontsnapt. Op 18 december 1985 doorzoekt het gerecht haar flat in Elsene. Men vindt er een geknevelde etalagepop. Met vette koppen meldt de pers dat de CCC op het punt stond om politici te ontvoeren en dat Vandegeerde de gevaarlijkste van de vier moet zijn geweest. Later blijkt dat de pop behoort tot het oeuvre van haar broer. Hij is beeldend kunstenaar.

In een via de APAPC tot stand gekomen interview blikte ze onlangs terug op haar loopbaan als terroriste: “Ik wil wel verduidelijken dat ik niet heb deelgenomen aan de constructie van de Cellen. In feite heb ik de Cellen en hun structuren pas in de herfst van 1985 vervoegd.” Als de herfst ook in 1985 op 21 september begon, gaat het er sterk op lijken dat Pascale Vandegeerde de zwaarst gestrafte vrouw van België is.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube