Re: Zaïre
De geduchte instelling had de hand in heel wat mysterieuze zaakjes. In 1974 verijdelde ze een poging tot staatsgreep tegen het Mobutu-regime: de pitch werd voorbereid in Nederland, waar huurlingen, vooral oud-commando's, aangeworven werden. Ze moesten binnendringen in Zaïre en, met de hulp van plaatselijke medeplichtigen, het schip van Mobutu midden in de rivier opblazen. Toen alle belangrijke gegevens verzameld waren, mede dankzij de infiltratie van Belgische rijkswachters, bracht de grote baas van de Staatsveiligheid een bliksembezoek aan Kinshasa en overhandigde Mobutu het dossier van de poging tot staatsgreep.
In 1979 waren agenten van de Staatsveiligheid betrokken bij een poging om huurlingen uit de omgeving van Luik via Rwanda in Zaïre binnen te smokkelen. Het was de bedoeling dat ze steun zouden verlenen aan een geheimzinnig leger om, nogmaals met de hulp van plaatselijke medeplichtigen, een kettingreactie van muiterijen in de Zaïrese kazernes teweeg te brengen.
Op het ogenblik dat de Belgische huurlingen de luchthaven van Zaventem verlieten, besliste de ministerraad, onder het voorzitterschap van Paul Vanden Boeynants, om Belgische troepen te sturen naar het militaire kamp van Kitiona. Officieel ging het om een oefening. Maar de ware bedoeling was Mobutu een steuntje in de rug te geven op een ogenblik dat de politie situatie in Kinshasa erg wankel geworden was.
Toen VDB door de pers geïnterpelleerd werd over de dubbelzinnige houding van zijn regering - enerzijds anti-Mobutu-huurlingen laten vertrekken en anderzijds het bewind ondersteunen - beweerde hij niets af te weten van het vertrek van de huurlingen. De administrateur-generaal van de Staatsveiligheid kreeg een flinke uitbrander omdat hij de regering niet ingelicht had over het anti-Mobutu-complot.
Bron: Dossier Staatsveiligheid | René Haquin