Aanslag op Franse doelen in Brussel
Gisteravond zijn in Brussel twee bomaanslagen gepleegd tegen Franse doelwitten. Ofschoon de aanslagen tot vanmorgen nog door niemand werd opgeëist werd in Brusselse politiekringen een mogelijk verband gelegd tussen de aanslagen en de affaire-Barbie.
Gedacht wordt aan een van de vele rechtse organisaties die in Brussel opereren. Tevens achtte de politie de mogelijkheid aanwezig dat hier sprake is van een actie van islamitische zijde na de uitval van de Franse premier Mauroy onlangs tegen het regime in Teheran dat achter de massale stakingen zou staan van de islamitische arbeiders in de Franse auto-industrie.
Tegen half 11 ontplofte een bom aan de ingang van de Franse ambassade, waardoor de voordeur en enkele stalen luiken werden verwrongen en ruiten in het gebouw maar ook in de omgeving sneuvelden. Korte tijd later zag een patrouille van de Brusselse gemeentepolitie een verdacht pakje hangen bij de ingang van het kantoor van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France in de doorgaans drukke Adolf Maxlaan.
Eerst stapten de agenten uit hun auto om het pakje aan een nader onderzoek te onderwerpen maar daarna besloten ze toch veiligheidshalve vanuit hun auto assistentie aan te vragen. Op dat moment ontplofte de bom die tientallen ruiten in de omgeving deed sneuvelen en in het kantoor van de luchtvaartmaatschappij slechts lichte schade aanrichtte. Wel werd een voorbijgangster licht gewond door glassplinters.
Bron: Het Parool | 7 Februari 1983
Franse gebouwen in Brussel doelwit van bomaanslagen
De Franse ambassade en het kantoor van de Franse luchtvaartmaatschappij in het centrum van Brussel zijn zondagavond getroffen door zware ontploffingen. De ontploffingen in beide gebouwen, die op ongeveer 800 meter van elkaar liggen, vonden op ongeveer hetzelfde tijdstip plaats. Volgens de politie gaat het om bomaanslagen.
De materiële schade aan beide gebouwen is zeer groot Alleen bij het kantoor van Air France, in het winkelcentrum van Brussel, werd een voorbijganger licht gewond door rondvliegende glasscherven. Daar was de ontploffing zo krachtig dat hij drie blokken verder is gevoeld. Bij de Franse ambassade vielen geen slachtoffers. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.
Bron: De Volkskrant | 7 Februari 1983
Twee bomaanslagen in Brussel gericht tegen Franse instellingen
Gisteravond zijn in Brussel twee bomaanslagen gepleegd tegen Franse instellingen. Even na 22.30 uur explodeerde een bompakket bij het gebouw van de Franse ambassade aan de Regentstraat Het was geplaatst tegen de gevel.
Ongeveer tezelfdertijd ontplofte nog een bom. Deze was geplaatst tegen de gevel van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France, aan de Adolphe Maxlaan. Er vielen geen slachtoffers op een vrouw na. die lichtgewond raakte door rondvliegende glasscherven in de Adolphe Maxlaan. De politie heeft nog geen enkele idee wie de daders zijn.
Bron: Leeuwarder courant | 7 Februari 1983
Bomaanslag op Franse ambassade
Gisteravond laat zijn in Brussel bomaanslagen gepleegd bij de Franse ambassade in de Regentschapslaan en voor het kantoor van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France aan de Adolf-Maxlaan. Van de daders ontbreekt elk spoor. Niemand werd gewond. Omtrent de identiteit van de daders tast de politie nog in het duister.
Bron: Limburgsch dagblad | 7 Februari 1983
Vlak daarnaast staat onderstaand artikel:
Gestapo-beul Barbie voor Franse rechter
De Duitse oorlogsmisdadiger Klaus Barbie die sinds de Tweede Wereldoorlog voortvluchtig was, zit sinds zaterdag in een gevangenis in Lyon, nadat Bolivia hem had uitgewezen. De 69-jarige Barbie die sinds 1951 in Bolivia verbleef, staat bekend als de "slachter van Lyon". Die bijnaam kreeg hij als plaatselijk hoofd van de Gestapo, Hitlers geheime staatspolitie, in de jaren 1942-1944. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor ruim 4.000 moorden en de deportatie van circa 7.500 mensen, hoofdzakelijk joden.
Hem worden "misdaden tegen de mensheid, martelingen, arrestaties en wederrechtelijke opsluitingen" ten laste gelegd. Na zijn aankomst met een militair vliegtuig op de basis Orange werd Barbie per helikopter overgebracht naar de Montluc-gevangenis, de strafinrichting waar destijds zijn slachtoffers werden opgesloten. Volgens de autoriteiten heeft Barbie dood van onder andere de bekendste Franse verzetsstrijder, Jean Moulin, op zijn geweten.
In Bolivia verbleef Barbie onder de naam Klaus Altmann Hansen. Op grond van het feit dat hij in 1957 met deze valse naam het Boliviaanse staatsburgerschap had verkregen, werd hij vrijdag uitgewezen. Een Boliviaans militair toestel bracht hem naar Frans-Guyana, het buurland van Suriname, waar hij officieel werd gearresteerd en direct op een Frans militair vliegtuig gezet dat daar al een week voor hem gereed werd gehouden.
Getij gekeerd
Eerder, in 1974, was al eens een Frans verzoek om uitlevering afgewezen. Het getij keerde voor hem toen drie maanden geleden de gekozen linkse regering van president Hernan Siles Suazo in La Paz aan de macht was gekomen. Op 25 januari werd hij opgepakt omdat hij een schuld van 10.000 dollar aan de staatsmijnbouwmaatschappij niet had betaald. Het zag er naar uit dat hij toch weer op vrije voeten zou komen, toen zijn advocaat het verschuldigde bedrag deponeerde.
Zodra hij uit de gevangenis was ontslagen, wezen de autoriteiten hem echter uit omdat hij destijds bij zijn naturalisatieverzoek een valse naam had opgegeven. Het land waarheen hij werd uitgewezen, was Frankrijk dat enkele dagen geleden een nieuw uitleveringsverzoek had gedaan.
ln Lyon begon direct het verhoor van Frankrijks meest gezochte oorlogsmisdadiger. In Israël waar met veel voldoening op zijn aanhouding was gereageerd, verklaarde minister van buitenlandse zaken Yitzhak Shamir, dat Israël bereid is bewijzen te verschaffen voor de misdaden van Barbie. In Bonn zei een regeringswoordvoerder dat de bondsregering had gewild dat Bolivia aan haar verzoek om uitlevering van Barbie zou hebben voldaan. "Het belangrijkste is echter dat Barbie zich nu moet verantwoorden voor zijn misdaden".
Bron: Limburgsch dagblad | 7 Februari 1983
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube