Ben wrote:Het schot in de koffer van de Mercedes is al een paar keer aan bod gekomen in dit topic (» Forum | Forum). Zoals reeds aangehaald door Boemerang lijkt het schot van dichtbij en van bovenaf (?) op de koffer te zijn afgevuurd. Dit sluit volgens mij een schot tijdens een achtervolging uit.
Als je de inslag bekijkt dan lijkt die toch wel anders dan de inslagen op de Saab, op de rijkswachtcombi en op de Golf van de achtervolgende politieagenten. Het gaat hierbij ook om een singuliere inslag waarbij de inslag groter is dan alle andere kogelinslagen op de andere voertuigen. Er zijn helemaal geen sporen te zien van andere inslagen of hagelbollen. Ook de achterruit is nog intact Heeft er iemand een idee van welk kaliber dit zou kunnen zijn? Kan dit van een 9 mm zijn? Of is dit eerder afkomstig van een riot gun?
Het is in elk geval een bizar schot. Enerzijds lijkt het dat er vanuit de rechterkant op de koffer is geschoten, net alsof de schutter in het verlengde van de achterste nummerplaat moet gestaan hebben. Het staal van het deksel buigt immers aan de achterzijde door terwijl de voorkant van de inslag veel scherper is uitgesleten. Hieruit zou je kunnen afleiden dat het kofferdeksel toe moet geweest zijn en dat, zoals Boemerang het stelt, er van rechtsachter en van bovenuit op het deksel is geschoten. Maar in dat geval zouden de speurders toch een kogel of andere munitie in de koffer moeten gevonden hebben? En daarover is helemaal niets over terug te vinden, ook niet in het verslag van Wezel.
De andere optie is dat het kofferdeksel openstond en er schuin vanuit de linkervoorkant van de Mercedes geschoten werd (bij het kruisvuur?). Maar zou dan de inslag geen andere vorm gehad hebben? En zou er dan ook geen tweede gat (lager en links van de nummerplaat) geweest zijn waar de kogel doorheen de koffer opnieuw is buiten gevlogen?
Raf wrote:De Colruyt is voor de feiten reeds geïnspecteerd, ze wisten dat er achteraan een stalen deur was, en hebben voor dit doel een snijbrander gestolen. Het feit dat ze kiezen voor een snijbrander is op zich al bijzonder, dit geeft geen lawaai. Men had evengoed een stroomgroep met zware slijpschijf kunnen nemen, dan ben je veel sneller binnen.
Ook loop je met de brander een groot risico, het neemt niet alleen veel tijd in beslag, ook kan er makkelijk brand ontstaan door de grote hitte, vonken en vlammen. Voor hetzelfde geld staan en dozen tegen de deur gestapeld, is er brandbare vloerbedekking, zit er isolatie in de deur ... Dit konden de daders niet zien.
Het branden van het gat heeft volgens mij makkelijk een half uur geduurd, misschien zelfs langer. Dit werk kan enkel door 1 persoon uitgevoerd worden. Het zo tegen de Bende logica ingaan, moesten de 2 andere daders maar wat staan rondkijken, en niet nauwgezet het komen en gaan op de straat en tankstation in de gaten houden. En ze laten zich dan toch verassen en betrappen door een koppel dat komt tanken? Toen de Rijkswacht aankwam gaven ze juist blijk van een zeer kordate en snelle manier van aanpakken.
Moest een uitkijk sein gegeven hebben toen de Mercedes de parking opreed, hadden ze gewoon kunnen stoppen met branden, en zich kunnen verbergen. Er moest niet per se gemoord worden. Achter de Colruyt lagen met zekerheid paletten en ander materiaal, desnoods kon men met winkelkarretjes voor de deur te plaatsen richting benzinepomp het zicht op de deur al belemmeren voor "toevallige" bezoekers.
Daar zit wat in Raf. Maar tegelijkertijd ondergraaf je hiermee je stelling alszijnde dat de moord op het koppel Fourez-Dewit die nacht het doelwit van de Bende was en dat de Bende ze daarom vanop de snelweg bedreigd hebben en aangemaand hebben om tot aan de Colruyt te rijden. Waarom zou de Bende dan die snijbrander meegesleurd hebben en na de moord op het koppel nog zoveel moeite genomen hebben om die deur van de Colruyt open te branden? Om het op een betrapte inbraak te doen lijken?
Het zou toch veel simpeler geweest zijn voor de daders om op de snelweg naast Fourez-Dewit gereden te hebben en hem en haar door het zijraam onmiddellijk neergeknald te hebben (maar dan was het duidelijk een bewuste moord) of hem opzij geduwd hebben t.h.v. van een brugpijler of splitsing van een vangrail (dan zou het gewoon om een auto-ongeluk geweest zijn met de waarschijnlijke hypothese dat Fourez in slaap zou gevallen zijn achter het stuur). Door het koppel aan de Colruyt neer te schieten hebben de daders sporen (munitie, attributen, ...) achtergelaten waardoor ze opspoorbaar zijn. Een auto-ongeluk zou veel simpeler geweest en moeilijker opspoorbaar.
Nog een feit is dat het niet geweten is of de daders de deur al aan het doorbranden waren op het moment dat Fourez komt aangereden. Misschien stond de Saab gewoon aan het tankstation om één of andere reden te wachten en zaten de daders daar in de auto, is er een gesprek of discussie geweest tussen Fourez en één van de inzittenden van de Saab, is bij één van de daders de stoppen doorgeslagen, is die dader uitgestapt en heeft die eerst een schot gelost door de koffer vooraleer Fourez neer te schieten. Ik wil daarmee alleen maar aantonen dat er nog mogelijkheden zijn om de feiten uit te leggen.
Ik ben dan ook van mening dat zowel het koppel Fourez-Dewit als Léon Finné toevallige en géén bewuste Bendeslachtoffers zijn. Voor rijkswachter Morue liggen de zaken misschien wat anders maar ook hij kan louter een toevallig slachtoffer geweest zijn.
Raf wrote:Men moet elke handeling, elk feit kritisch bekijken. Alles heeft zijn reden. Tunnelvisie helpt ons niet verder.
Volledig mee akkoord maar daar zit hem nét het probleem voor de feiten in Nijvel. Als je alle feiten en handelingen in Nijvel bekijkt is er kop noch staart aan te krijgen! Want voor elke handeling kan je wel een andere reden vinden en lijkt het in strijd met de normale manier van handelen van inbrekers of van (huur)moordenaars. De feiten in Nijvel blijven de meest mysterieuze van de Bendedaden en toch werden die feiten gepleegd volgens één of andere logica, nl. de logica van het moment, de oorspronkelijke doelstellingen van de Bende en het temperament (geïrriteerd, koelbloedig of net in paniek) van de daders op het terrein.